Érdekes infógrafikára bukkanntunk a Serenataflowers oldalán: ebben a borfogyasztásnak hét olyan pozitív hozadékára hívják fel a figyelmet, amely talán eszébe sem jutott eddig.
Segít a fogyásban
Bár az alkoholos italokban is bőven van kalória, szerencsére akadnak olyanok is közöttük, amelyek fogyasztásánál a macskajaj nagyobb aggodalmat okozhat, mint az esetleges plusz kilók. A bogyós gyümölcsökben és a vörösborban is megtalálható rezveratrol a "rossz" sárga zsírt "jó" barna zsírrá alakítja át – utóbbit használja egyébként a szervezet az energiatermeléshez. Ez derült ki legalábbis a Washington Egyetem kutatóinak egereken végzett kísérleteiből.
Mi az a rezveratrol?
A rezveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. Jelentős mennyiségben tartalmaz rezveratrolt a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is. A növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi. Mennyisége az éghajlat, a talaj és a növénykezelés függvénye.
Forrás: Wikipédia
Segít a rák elleni küzdelemben
Ez szintén a rezveratrolnak köszönhető, igaz, csak bizonyos megbetegedéseknél, például a bélráknál. A vegyület megakadályozza a rákos sejtek elszaporodását, ugyanis pontosabban a rosszindulatú burjánzásnak induló szövetekben fokozza a programozott sejthalál ütemét.
Segít leküzdeni a megfázást
Hogyan függ össze a borfogyasztás és a gyógyulás? Több bizonyíték is van arra, hogy a mértékletes borfogyasztás (különös köszönettel a rezveratrolnak) megerősíti az immunrendszert, így nagyjából 40%-kal kisebb eséllyel fázik meg, ha ön is ebbe a táborba tartozik.
Jobban érzi magát tőle a bőrében
Az egészséges szív egészséges elmét is jelent, így mivel a bor előbbire is jó hatással van, így utóbbira is kedvezően hat. Persze nem akkor ha literszám dönti magába, a mértékletesség nagyon fontos.
Szájvízként is működik
Azért a fogkefét még nem kell eldobni, viszont egy 2014-es kutatás szerint a bor felveszi a harcot a fogszuvasodásért felelős baktériumokkal és véd a lyukas fogak kialakulása ellen is, Miért? A szőlőben van antibakeriális hatású anyag is.
Egészségesen öregszik meg tőle
Talán már unja is kicsit, de ez is a rezveratol miatt van: ez ugyanis hosszú távonlassítja a test öregedési folyamatát.
Segít megőrizni a látását
Bár a túl sok bor kettős látást okoz, a vörösbor mérsékelt fogyasztása megakadályozza a látás romlását. Az ital egyik összetevője ugyanis megakadályozza az új véredények rendellenes növekedését. És hogy melyik az? Igen, r betűvel kezdődik.
Ha ügynökségi fotók helyett pofás infógrafikát nézne, látogasson el az oldalra!