no

Így kérjen fizetésemelést, hogy meg is kapja

Ha már egy jó ideje dolgozunk egy adott munkahelyen, méghozzá igen eredményesen, akkor természetes, hogy előbb-utóbb megfordul a fejünkben a fizetésemelés gondolata. De mi van akkor, ha a főnök még évek múlva sem ajánlja fel magától? Vajon mi a legjobb módja, hogy tudtára adjuk a kérésünket? Az amerikai Cosmopolitan ellátta olvasóit pár jótanáccsal, mi pedig megkérdeztünk egy magyar szakembert, mennyire alkalmazhatóak ezek itthon.

Kezdje a lényeggel: bizonyítson

A Cosmo szerint a fizetésemelési igényre főnökünk könnyen mondhatja, hogy csak akkor kapjuk meg, ha még pár fontos, nehezebb feladatot elvégeztünk, illetve ha vannak jó terveink. Azonban ekkor se csüggedjünk, mivel így senki sem mondhatja azt, hogy nem dolgoztunk meg a magasabb bérért.

Azt is gondoljuk végig, miért akarna a főnökünk többet fizeti azért, hogy alkalmaz bennünket, majd mielőtt béremelést kérnénk, teljesítsük túl az elvárásokat pár hónapig, hogy mindenki lássa, valóban kiérdemeljük ezt a gesztust. Fontos továbbá az is, hogy ne csak magunk miatt igényeljük a magasabb bért, hanem tegyük hozzá, miért vagyunk értékesek a cégnek, és a jövőben is mi mindent tudunk hozzáadni a sikerekhez!

„A fizetésemelés kérését célszerű összekötni egy sikeres projekt vagy nagyobb lélegzetű munka lezárásával, ám azzal számolni kell, hogy a multinacionális cégek szigorú határidőhöz kötik a béremelést, és erre általában egy évben egyszer van lehetőség. Ha mégis évközben próbálkozunk ezt elérni, akkor mindenképp legyenek konkrétumok a kezünkben” – ért egyet Őri Júlia HR tanácsadó, business coach.

Tudja meg, mennyit ér

Ha nem tud pontos számokat az Ön munkakörében dolgozók átlagos fizetéséről, a Cosmopolitan azt javasolja, kérdezzen meg egy megbízható trénert vagy HR-est, aki segíthet eligazodni abban, hogy mennyit is ér pontosan a munkája. Amennyiben kínosnak talál ilyen kérdésekkel nyaggatni bárkit is, még mindig ott az internet, melynek segítségével szintén reális képet kaphat az átlagbéréről.

És hogy mégis mennyi emelést kérhetünk anélkül, hogy mohónak tűnnénk? „Reálisnak talán egy 10%-os emelés tűnik, persze csak ha mögötte bizonyíthatóan teljesítmény is áll. A multinacionális vállalatok ugyanakkor fizetési sávokkal dolgoznak, és ettől eltérni csak kis mértékben lehet, ezt nem árt szem előtt tartanunk” – mondja Őri Júlia.

Egyeztessen időpontot

Ezek után kérjünk időpontot a főnökünkhöz, de ne azzal álljunk oda, hogy a fizetésünkről szeretnénk tárgyalni, inkább úgy tálaljuk, hogy a munkánkkal, karrierünkkel kapcsolatban szeretnénk beszélni vele - javasolja a Cosmo. Ezzel a HR-es szakemberünk is egyetért, egy fontos kiegészítéssel: „Lehetőleg a munkahelyen beszéljük meg a fizetési igényünket, és ne például egy céges rendezvényen! Alaposan készüljünk fel, így lehetőségünk lesz az elért eredmények, megtakarítások, értékesítési volumen, árbevétel stb. pontos adatokkal, számokkal való alátámasztására. Továbbá mutassuk ki, hogy a munkánk eredménye pontosan mit hozott a cég számára”.

Fontos a jó időzítés

Sokan azért nem hozakodnak elő a fizetésemeléssel, mert nem tudják, mikor érdemes ezt megpendíteni a főnöknek. Őri Júlia erre azt javasolja, hogy először mindenképp mutassuk meg magunkat a teljesítményünkkkel, és mindenképp legyünk türelmesek, mivel igencsak visszatetszést kelthet, ha a belépésünk után néhány hónappal már ilyen igénnyel állunk elő. Persze nem is kell túlzásba esni, és éveken keresztül bizakodni benne hogy majdcsak felfigyelnek maguktól a kiemelkedő munkánkra az illetékesek. Ha jó lelkiismerettel azt tudjuk mondani, hogy már letettünk valami komolyat az asztalra, akkor viszont tegyünk meg mindent az önérvényesítés területén is. A szakember nem köti ezt időtávhoz: mint mondja, "mindenkinek magának kell éreznie, mikor jött el ennek az ideje".

Fizetésemelés = nagyobb felelősség?

A fizetésemelésnek nem kell feltétlenül előléptetéssel együttjárnia, hiszen nem mindenki vágyik vezető pozícióba, mondjuk mert nem akarnak másokat vezetni, inkább a szakmai tudásuk fejlesztését tartják fontosnak. Természetesen az ő munkájukat is el kell ismerni fizetésemeléssel, amihez nem társul előléptetés. De arra is van példa, hogy valakit előléptetnek, mégsem kap fizetésemelést. Legalábbis eleinte: "Ez kedvelt gyakorlat a multinacionális cégek világában. Megkínálnak egy magasabb pozícióval, aztán bizonyítsuk be, hogy alkalmasak vagyunk a feladat ellátására, jól választott a cég. Ha már bizonyítottuk a rátermettségünket, akkor utána jöhet a kompenzáció igazítása” – magyarázza e szokás logikáját a szakember.

A szándék megvan, csak a keret nincs

Manapság sajna az is teljesen életszerű helyzet, hogy bár főnökünk egyetért a fizetésemeléssel, ám ez most nem fér bele a cég költségvetésébe. Őri Júlia szerint ilyen esetekben is lehet azért a dolgozót motiválni, például  – áthidaló megoldásként – a béren kívüli juttatások valamely lehetséges formájával.

Persze azzal is számolnunk kell, hogy hiába a főnöki jóindulat és támogatás, mégsem tudják a pénzügyi keretet előteremteni a magasabb bérünkre. Ez esetben tudomásul kell vennünk a helyzetet, mérlegelni, és ha úgy döntünk, érdemes lehet, akkor türelmesen várni: hisz már legalább egy szóbeli támogatással gazdagabbak vagyunk, amire később akár hivatkozni lehet. Ha viszont úgy döntünk, nem érdemes ragaszkodnunk a céghez, vagy letelt a magunknak kiszabott várakozási idő, mégse történt semmi, akkor nincs mit tenni: kezdjük el aktualizálni az önéletrajzunkat. És tudja: nagyon nem mindegy, hogyan.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra