A nyersételhívők szerint a hosszú, egészséges élet titka abban rejlik, hogy semmit sem eszünk főzve. Mi igen nagyra tartjuk az ilyen elkötelezettséget, és bár még nem sikerült minket meggyőzni, abban kétségtelenül igazuk van, hogyha az alábbi 5 élelmiszert nyersen eszed, sokkal szebb, feszesebb és egészségesebb lesz a bőröd. Ha elsőre esetleg rosszul hangzik, hogy a spenótot főzés nélkül fogyaszd, ne keseredj el, nagyszerű bloggereknek és gasztroszerkesztőinknek köszönhetően olyan recepteket is ajánlunk, amelyek élvezhetőbbé teszik a nyersen kevésbé vonzó ételek fogyasztását is.
1. Paradicsom
A mindent vivő. C-vitamint és ötféle B-vitamint tartalmaz (ezek rendkívül fontos hatással vannak a bőr állapotára), gazdag ásványi anyagokban, nagyon erős antioxidáns, és magja fényvédő anyagokat tartalmaz. Ráadásul finom, nyersen és főzve is, így kerülhetett listánk élére. Napi egy paradicsom fogyasztásával rengeteg betegség kialakulását előzheted meg, ráadásul a bőröd is jobban bírja a viszonttagságokat.
Salátában Gitta nyersétel blogján
Szezámkrémmel töltött paradicsom Sophie blogján
Megengedőbb, bruschettás változat a Dívány Gasztróban
2. Spenót
A spenót finom, főleg fokhagymával, de leginkább azért főzve. Mi mégis határozottan javasoljuk, hogy néha iktass az étrendedbe egy kis spenótturmixot is, még akkor is, ha nem kifejezetten kívánod meg. Ez ugyanis egy igazi kincs, ha bőr szépségéről van szó. A- és E-vitamintartalma kimagasló, ami azért is fontos, mert nagyrészt ezek kiegyensúlyozott bevitelétől függ, hogy milyen állapotban van az arcbőrünk. Igazi szuperoxidánsok, így az idő előtti öregedést is megakadályozhatják - például ha nyersen eszed vagy iszod a spenótot.
Thai recept gasztroszerkesztőinkől
Zöld turmix gyömbérrel, citrommal
Egy klassz saláta a spenótblogról
3. Sárgarépa
Az A-vitamin csodás hatásáról már esett szó, a Magyarországon termesztett répa 8 mg karotint (ez az A-vitamin elővitaminja), valamint B1-, B2-, B6-, C-, és K-vitamin is tartalmaz. A problémás bőrűek számára különösen ajánlott, mert nemcsak megelőzi a bőr kiszáradását, de serkenti az új sejtek termelődését és védi a külső bőrréteget is.
Ha magában nem szereted, itt egy fura kréker
Kenyérre is kenhető répasaláta
4. Feketeribizli
Rengeteg gyógyszer alapanyagául szolgál, nem véletlenül: érelmeszesedés, ízületi gyulladás, reuma, prosztatarák kezelésében is alkalmazzák. A bőrre gyakorolt hatása különösen fontos azok számára, akik zsíros, pattanásos bőrrel vannak megáldva. A levele és az érett gyümölcs nagyon gazdag C-vitaminban, 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut. A legjobban akkor jársz, ha megmosod, és mindenestül megeszed.
Finom és egészséges feketeribizli likőr
5. Napraforgómag (leánykori nevén: szotyi)
A szotyit igazán nem nehéz nyersen fogyasztani, és jól is teszed, ha időnként akár tisztított formában, akár egyenként bontogatva megeszel egy csomaggal. Értékes olajokat tartalmaz, és már egy maréknyiban is olyan mennyiségű B1- és E-vitamin van, ami majdnem a teljes napi szükségletet fedezi.
Rakott brokkoli napraforgómaggal