Ha ilyen zenét hallgatsz, te is a legintelligensebbek közé tartozhatsz

GettyImages-649063649

Nem a rap és a dzsessz közti különbségekre akarunk rávilágítani, de tény, hogy a preferált zenei műfaj és az intelligenciahányados között a kutatók létező kapcsolatot fedeztek fel.

Nagyon úgy tűnik, hogy van egyfajta zene, amelyet hajlamosabbak azok hallgatni, akik intelligensebbek: nem a dalszövegekben rejlik a megoldás, és nem is a dallamvezetés jelzi az intelligencia magasabb voltát.

Mutasd, mit hallgatsz, megmondom, intelligens vagy-e?

Az Oxford Brookes Egyetem szakemberei végezték el azt a kutatást, amely nemcsak arra volt kíváncsi, hogy milyen típusú zenét hallgatnak az intelligensebb emberek, hanem azt is, milyen célra használják azt. Közel ötszáz horvát középiskolást kérdeztek meg arról, mikor és milyen zenét hallgat, illetve intelligenciatesztet is végeztek velük: meglepő eredményre jutottak, vagy talán mégsem?

A komolyzenének nagy szerepe van az intelligenciában
A komolyzenének nagy szerepe van az intelligenciábanYellow Dog Productions / Getty Images Hungary

Így függ össze zene és intelligencia

Azt eddig is tudtuk, hogy az agynak jót tesz, ha valaki hangszeren játszik, és úgy tűnik, az intelligensebb emberek pedig a hangszeres zenét kedvelik jobban. Nem a komolyzene-könnyűzene ellentétpárjára kell gondolnunk: a vokális komolyzene kedvelése már nem kötődött a magasabb intelligenciához. 

A hangszeres komolyzene mellett a hangszeres elektronikus zene, a chill és az ambient műfaja is magasabb intelligenciahányadoshoz kötődött.

Az is kiderült továbbá, hogy azok, akik zenehallgatás közben a zeneszerkesztés apró nüanszait elemzik és értékelik, azok jellemzőbben hallgatnak instrumentális zenét.

Ezt teszi negyedórányi Mozart

Nemcsak az instrumentális zene hallgatása jelzi azt, hogy valaki intelligens, hanem maga a zene is visszahat ara, ahogyan teljesítünk. A fiatal felnőttek jobban teljesítettek különböző kognitív feladatok terén egy kutatásban, miután negyedórán át Mozart zenéjét hallgatták, és jobban is memorizálnak, illetve teljesítenek tanulási teszteken: a komolyzene tehát ideálisnak tűnik ahhoz, hogy maximalizáld teljesítményed.

A klasszikus zene mindezen túl csökkenti a szorongást is, de alvászavarok és demencia kezelésére is használják az orvosok.

Bár azt felesleges várni tőle, hogy intelligensebbé válsz, ha hallgatod, a fenti előnyök tudományosan bizonyított tények, ezekre okkal számíthatsz.

Segít ellazulni is a zene
Segít ellazulni is a zene10'000 Hours / Getty Images Hungary

Ha nem szereted, nem ér sokat

Van ugyanakkor egy korlátja a zenehallgatás terápiás használatának: csak akkor működik, ha tényleg élvezed is azt a zenét, amit hallgatsz. Ha nem szereted a komolyzenét, akkor nem érdemes rákényszerítened magad arra, hogy hallgasd: amennyiben összeszorított fogakkal teszed ezt, biztosan nem oldódik szorongásod a dologtól.

Amennyiben viszont szereted a komolyzenét, az komplex szerkezete révén nagyszerűen alkalmas arra, hogy relaxált állapotba juttasson, ha pedig nyugodt körülmények közt dolgozol, az jobb hatással van munkateljesítményedre.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra