Ma van vízkereszt – miért ekkor szedjük le a karácsonyfát?

GettyImages-592400109

A legtöbben vízkeresztkor, azaz ma bontják le karácsonyfájukat, de hogy miért éppen ezen a napon vágnak bele, azt inkább a megszokás indokolja. Ha kíváncsi vagy annak magyarázatára, hogy miért ezen a napon szabadulunk meg az ekkorra általában valóban kókadozó fenyőtől, most minden kiderül!

A könnyebb kérdés az: mit is ünneplünk vízkereszt idején? Azt sokan tudjuk, hogy a napkeleti bölcsek, más néven a háromkirályok – akiket egy csillag vezetett a Biblia története szerint Betlehemig – ekkor tették tiszteletüket a kis Jézus előtt, ajándékokat hozva.

Ez történt vízkeresztkor

Január hatodikán tehát az újszülött Jézus aranyat, tömjént és mirhát kapott Gáspártól, Menyhérttől és Boldizsártól: a mai háziasszonyok takarítási feladatokat kapnak, ugyanis, hacsak nem műfenyőt állítottál, a tűlevelek valószínűleg már nagyon potyognak róla. 

Így ma kell a díszeket leszedni, az égőket lecsavarni, még egyszer ellenőrizni, megnézni azt is, nem maradt-e szaloncukor a fán, majd mindent elcsomagolni, és lejuttatni a fát az utcára, lehetőleg anélkül, hogy mire odaér, már teljesen kopasz legyen.

A templomokban azért nem a takarítás ünnepeként tekintenek erre a napra: ilyenkor zajlik a vízszentelés, a szenteltvízből pedig a hívek maguk is vihetnek haza, illetve ekkor hívják ki a családok az atyákat otthonaikba is, hogy megszentelje házukat. Ennek jele az ajtófélfára felfestett G+M+B felirat, valamint az adott évszám.

Miért épp vízkeresztkor kell bajlódni a karácsonyfával?
Miért épp vízkeresztkor kell bajlódni a karácsonyfával?Catherine McQueen / Getty Images Hungary

Miért ilyenkor kell a karácsonyfának mennie?

De miért ezt a jeles napot tekintjük a karácsony hivatalos végének? Erre is van magyarázat. Ha a karácsony tizenkét napjáról szóló angol dalt ismered, már közel jársz a megoldáshoz: a tizenkettedik nap ekkor zárul le. Persze a mindennapokban leginkább csak a szenteste és karácsony két napja szól számunkra erről az ünnepről, ez a szokás viszont mégis a tizenkét napos tradícióhoz köt bennünket. Ráadásul régen azt is gondolták, hogy ha nem bontják le ekkor a fát, az egész évre szerencsétlenséget hoz.

Vízkereszttel véglegesen lezárul a karácsonyi ünnepkör:

kezdődik a farsangi időszak, amelyet aztán követ majd a böjt és a húsvét, ahogyan halad előre a következő év. Most viszont ne szaladjunk még előre, csak bontsuk le a fát, és azt a megfelelő időszakban helyezzük ki az utcára, hogy begyűjthessék, később pedig elégethessék.

Így lesz kevesebb dolgod

Ha idén szeretnéd, hogy a lehető legkisebb perpatvarral és takarítással járjon a fabontás, érdemes néhány trükköt bevetned. Mielőtt elkezdenéd leszedni a díszeket, teríts lepedőket a fa alá, hogy azokra hulljon a sok száraz fenyőtű. Amikor készen állsz, ezeket hajtsd össze, és onnan szórd ki a fenyőtűt!

A fát aztán ne csak úgy, „pucéron” vidd le az utcára, hanem húzz rá egy nagy paplanhuzatot, alul kösd össze, és így szállítsd!

A huzatból szintén ki tudod szórni később a fenyőtűt, ezzel minimalizálva a koszt.

Az alapos porszívózást persze így sem lehet megúszni, hiszen bármit is teszel, a fenyőtűk úgy elbújnak, hogy még májusban is biztosan előfordul majd az, hogy belelépsz egybe. De ezekkel a trükkökkel talán picit kevesebb lesz majd a dolgod.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra