Megzavarhatják a hormonrendszert ezek a mindennap használt vegyszerek

GettyImages-1155254089
Jakab Viktória

A műanyagok lágyítására használt vegyszerek hatását az egészségünkre folyamatosan vizsgálják. Jó néhányról kiderült már, mennyire veszélyes, ezért fontos tudni, hogy kerüljük el őket.

Műanyagokat használunk szinte az élet minden területén. Ruhákban, elektronikai eszközökben, a lakásunk berendezési tárgyaiban, szőnyegpadlóban, edényekben, gyermekjátékokban, és még sorolhatnám. De amennyire megkönnyíthetik az életünket, annyira károsak is lehetnek az egészségünkre. Folyamatosan végeznek kutatásokat a témában, és az eredmények nyomán már számos szabályozás született a műanyag termékekkel kapcsolatban.

Mik azok a ftalátok?

Az iparban elsősorban lágyítószerként alkalmazott vegyületek, amivel a műanyagok rugalmasságát és élettartamát növelik. Nem képeznek erős kémiai kötéseket, ezért a különböző termékekből hosszú ideig képesek felszabadulni. Könnyen kimosódhatnak az élelmiszerekbe, vízbe és más, közvetlenül az emberi szervezetre felvitt termékekbe. Érintéssel, belélegzéssel vagy ftaláttal szennyezett ételek, italok elfogyasztásával kerülnek a szervezetünkbe. Élelmiszerekbe kerülhetnek a csomagolásból, vagy a feldolgozás során használt műanyag eszközökből.

Veszélyes lehet az egészségünkre, ha mindenhol műanyagok vesznek körül minket
Veszélyes lehet az egészségünkre, ha mindenhol műanyagok vesznek körül minketValerii Maksimov / Getty Images Hungary

Egészségügyi hatásaik

Egy 2021-es tanulmány foglalkozik azzal, hogy a ftalátok milyen úton jutnak be a szervezetünkbe, és milyen hatással vannak rá:

 • Befolyásolják az anyagcsere-folyamatokat.
 • Elhízást okozhatnak.
 • Megzavarhatják a hormonrendszert.
 • Befolyásolhatják a nemi fejlődést.
 • Növelhetik a meddőség kockázatát.
 • Csökkenthetik a spermiumszámot.
 • Növelhetik az endometriózis kialakulásának esélyét.
 • Károsak lehetnek az idegrendszer fejlődésére akár már magzati korban.
 • Növelhetik a hiperaktivitás, autizmus, figyelemzavar kialakulásának esélyét.

Mivel ezeket a hatásokat már bizonyították, az Európai Unióban számos ftalát alkalmazását már betiltották műanyag árucikkekben, gyermekjátékokban, élelmiszerrel érintkező műanyagokban, illetve kozmetikumokban. Ugyan újonnan előállított termékek már nem tartalmazhatnak ftalátokat, de előfordulhatnak még régebben gyártott, valamint az unión kívülről származó termékekben is. 

Hol találkozhatunk velük

 • a rugalmas műanyagból (PVC) vagy gumiból készült berendezési és egyéb használati tárgyakban (pl.: PVC-padló, padlószőnyeg, lambériák, tapéták),
 • műszaki és elektronikai cikkek rugalmas bevonataiban (kábelek, szerszámok műanyag markolata, telefontokok)
 • élelmiszerek műanyag csomagolóanyagában,
 • ásványvizes és üdítőspalackokban, (PET-palack) 
 • műanyagból készült ruházati termékekben,
 • egyéb használati tárgyakban (pl. gyurmákban, ragasztókban, festékekben, légtisztítókban, gyertyákban, kijelzővédő PET-fóliákban),
 • lágyzselatin bevonatú étrend-kiegészítő tablettákban,
 • kozmetikumokban (körömlakk, hajzselé, hajlakk),
 • illetve jelen lehetnek az ülepedett porban és a beltéri levegőben is.
A konyhai műanyag tárgyak hasznosak, de ellenőrizzük, milyen jelzés van rajtuk és hol készültek
A konyhai műanyag tárgyak hasznosak, de ellenőrizzük, milyen jelzés van rajtuk és hol készülteksergeyryzhov / Getty Images Hungary

Így kerülhetjük el a veszélyes ftalátokat

Lehetőség szerint használjunk természetes anyagból készült termékeket, tárgyakat, műanyag helyett üveg-, kerámia- vagy fémedényeket, fa gyermekjátékokat. Műanyag edényben lehetőleg ne melegítsünk ételt, folyadékot, mert a hőhatás segíti a ftalátok kioldódását. Mivel a műanyag csomagolásból az ételekbe is kerül ebből az anyagból, ezért ha megtehetjük, válasszunk inkább friss alapanyagokat vagy nem műanyag csomagolásúakat.

A házi por is tartalmazhatja ezeket a vegyületeket, de rendszeres takarítással, nedves kendővel történő portalanítással csökkenthető a mennyiségük.

A gyakori és alapos kézmosás, főleg az étkezések előtt, szintén segít, hogy kevesebb kerüljön a szervezetünkbe. Ellenőrizzük a műanyagok jelölését, és használjunk biztonságos műanyagokat, illatanyagmentes termékeket, illetve aminek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy PVC- vagy ftalátmentes.

Műanyagok jelzései

A csomagolásokon található kis háromszög jel, benne egy számmal. Ez a szám jelöli, hogy miből is készült az a műanyag, amit a kezünkben tartunk. A 2, 4, 5 jelölésű biztonságos számunkra, és amit kerülnünk kell, az a 3, vagy ha szerepel a csomagoláson a PVC jelölés. A legtöbb italosflakon 1-es jelölésű. Ezek egyszer használatosak, nem jó újratölteni, hőhatásnak kitenni őket. Ha kifogytak, a szelektív hulladékgyűjtőben a helyük.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra