lebojt2-leadEgy jó adag keserűsó vagy egy szó szerint kiadós beöntés nem csak a testből, de a lélekből is kipucolja a mérget – újévkor a tiszta lapnak még nagyobb jelentősége van. Léböjtkúra Szilveszterkor.

cikk-tipus-altalanos

Mit csinálsz Szilveszterkor? Ha az ismeretlen arcokhoz és a házibulihoz semmi kedved, a szórakozóhely kilőve, elutazni nem szeretnél, mert épp nincs is kivel, az utcabál szóba sem jöhet, de magányos pezsgőzésre sem vágysz, még mindig van egy lehetőség. 
 

A vastagbélben bujkálnak tudatalatti dolgaink

Háray Mónika, a léböjtkúrákat szervező Napsugár Életház vezetője nem egy olyan vendégről tud, akik valóban komolyan vették az „új év, új élet” szlogent, és hétnapos elvonulással kezdték az újévet.

Arról már előző cikkünkben szó volt, hogy a léböjt hatására szervezetünkből kiürülnek a méreganyagok és megerősödik az immunrendszer. A kúra nehéz, de kellő önfegyelemmel kibírható. A léböjtnek azonban nem csak testi hatásai vannak. 

- A vastagbélben „raktározódnak” a lelki információk, tudatalatti dolgok, emlékek, így logikus, hogy ha tisztul a vastagbél - márpedig a keserűsó és a beöntések ezt dolgoztatják meg leginkább -, ürül a „lelki salakanyag” is. Változó, ki, hogyan éli ezt meg. Van, aki csendesen elvonul, másokon olykor kitör a sírás, míg másnap akár boldogság uralkodhat el rajtuk. A szakemberek segítenek átvészelni a hangulatváltozásokat, és nagy jelentőséget kap a vezetett meditáció és a fakultatív kreatív foglalkozások is. Ezek a befelé fordulást, a szellem megnyílását segítik - magyarázza Mónika, aki ma már teltházas léböjtkúrákat szervez azzal a céllal, hogy az érdeklődőket megtanítsa helyesen böjtölni. Ahogy meséli, élete első, 10 napos böjtjén az akkori szervezők erre kevés hangsúlyt fektettek, akkor döntötte el: lehetne ezt jobban is csinálni, majd nem sokkal később megnyitotta a Napsugár Életházat.
 

Tudatos böjtölés a kiégés ellen

ananaszA böjtökön jellemzően 8-12-en vannak. Nem számít, hogy ki vagy, mivel foglalkozol, milyen kocsit vezetsz, vagy mekkora házban élsz. Az viszont általában kiderül, ki, milyen családban él, milyenek az emberi kapcsolatai, konfliktusai. 

- A vendégkörünk jellemzően 25-60 év közötti nőkből áll, de rendszeresen jönnek férfiak is. Általában stresszesek, felpörgetett életet élnek, sokan vezető beosztásban dolgoznak. Tudják, érzik, hogy ezt nem lehet következmények nélkül művelni, ezért pár napra megálljt parancsolnak és feltöltődnek. Olyan is van, aki kimondottan a fogyás miatt érkezik - mondja az Életház vezetője, és hozzáteszi, a hétnapos böjt alatt akár öt kilót is le lehet adni, de akinek pusztán ez a célja, az is megtapasztalja a böjtölés lelki oldalát is.

- Mint például az a nagyon műkörmös, nagyon sportautós, nagyon lájtkólás fiatal hölgy, aki csak fogyni akart… Az utolsó napon felismerte, hogy miért volt rákja az édesanyjának, és hogy ő nem szeretné átélni ugyanezt. Változtatott az életén: elvált, leszedette a műkörmeit, később a műkajákra már rá sem bírt nézni. 

Persze nem mindenkinek változik meg gyökeresen az élete, ez nem is feltétele a böjtnek – és van, akinek nincs is rá szüksége. 
 

Tiszta lappal, tervvel az új évbe

Mégis hány újévi fogadalmat tettél már? Január harmadikán megszegett ígéretet? Év végén te is, én is, még inkább hajlamosak vagyunk lezárni, újratervezni, ez még talán megy is, de mi lesz a kivitelezéssel? 

- Nem, már a tervezés sem megy - mondja Mónika -, manapság ugyanis nem fordítunk elég időt arra, hogy átgondoljuk, mit is szeretnénk valójában az életünktől. Hogyan is lehetnének sikereink, amíg mi magunk sem tudjuk, mit, kit szeretnénk igazán? Pedig a „kérd és megadatik!”-elv igenis működik!
 

 

cikk-tipus-linkek

Léböjt: a fogyás csak mellékhatás

Ha csak fogyni akarsz, ne koplalj, inkább mozogj többet, mert a léböjt annak való, aki valóban elszánta magát a testi-lelki megújulásra – utóbbi sikeressége pedig javarészt azon múlik, milyen körülmények között csinálod. 

Mustra