Mától otthon maradhat a forgalmi: ezeket a változásokat hozza január elseje

GettyImages-1044967460

Az új év rendszerint változásokkal is jár: összefoglaltuk, mi lesz másként mától, mint ahogyan tavaly volt.

Több „apaszabadság”, másféle átalányadózási szabályok, magasabb nyugdíj: az új év ezt is mind magával hozta. 

Az új évben a kisgyerekeseket több változás érinti

Szerencsére az energiáért január elsejével sem kell többet fizetnünk, mint az óévben, azonban számos területen változások lépnek életbe a mindennapokban. Ezekből szemezgettünk: lássunk, miben lesz más az élet 2023-ban!

Az apák az új évben több időt tölthetnek kisgyermekeikkel
Az apák az új évben több időt tölthetnek kisgyermekeikkeldamircudic / Getty Images Hungary

A gyermeket váró párok és a kisgyermekes szülők örülhetnek, mivel január elsejétől ötről tíz napra emelkedik a gyermekszületés után kivehető, a köznyelvben apanapként elterjedt szabadság ideje. Ezzel az édesapák a gyermek születését követő második hónap végéig élhetnek,

az első öt napra 100 százalékos távolléti díjjal, míg a második ötre 40 százalékos összeggel.

A három év alatti gyermeket nevelő szülőknél az is újdonság, hogy 44 napnyi szülői szabadsággal rendelkezhetnek – tízszázalékos távolléti díj mellett. 

A harminc év alatti dolgozó anyák számára is hatalmas változás jön: január elsejétől ők mentesülnek az SZJA megfizetése alól.

A munkaszervezés módjának változtatását is kérhetik a kisgyerekesek

A négy év alatti gyermeket nevelő munkavállalók kérhetik a részmunkaidő lehetőségét, nyolcéves korig pedig a munkavégzési hely, illetve a munkarend megváltoztatását is kérvényezhetik.

Ezeket csak kellő indokkal utasíthatja el a munkáltató, akárcsak a távmunka lehetőségét. 

A nyugdíjkorhatár marad 65 év, ezen nem változtatott a kormány, viszont lesz februárban 13. havi nyugdíj és 15 százalékos nyugdíjemelést is bejelentettek, így már 215 ezer forint lesz az öregségi nyugdíj átlagos összege. Ez a változás is mától lép életbe.

Akik SZÉP-kártyával rendelkeznek, azok január 9.-étől számíthatnak újdonságra: megszűnnek a zsebek, azaz alszámlák, ami könnyítést jelent a pénzösszegek felhasználásában.

Autósok, figyelem!

Szintén január elsejétől nem szabálysértés az, ha otthon hagyod a forgalmit vagy jogosítványodat: annak kell csak figyelnie arra, hogy nála legyenek az okmányok, aki külföldi rendszámú autót vezet itthon. A rendőrök kézi számítógép segítségével tudják majd ellenőrizni azt, hogy az autóról, illetve a sofőrről milyen adatokat őriz a központi rendszer.

Az az autós, aki autópálya-használatot is tervez, a matricavásárláskor magasabb árakkal találja magát szemben, mint 2022-ben:

  • egy éves, országos matrica D1 kategóriában 49 190 forint lesz,
  • ugyanez megyei kiadásban 5720 forint.
  • 10 napra 5500 forintot,
  • egy hónapra pedig 8900 forintot kell D1 kategóriában kiadni a sztrádamatricáért.
Az autósok is számíthatnak változásokra
Az autósok is számíthatnak változásokraJacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

Emelkedik a minimálbér is

Akik saját maguk után fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot, jobb, ha résen lesznek: 14 százalékot emelkedik az összeg, így 2023-ban napi 320, azaz havi 9600 forintot kell befizetniük azoknak, akik nem biztosítottak, ezáltal nem jogosultak egészségügyi ellátásra.

A minimálbér is magasabb mától kezdve: 

  • a minimálbér bruttó 232 ezer forint,
  • a garantált bérminimum pedig 296 400 forint lesz.

Ez 16, illetve 14 százalékos emelés a gyakorlatban. 

Az átalányadózók számára örvendetes hír lehet, hogy az adózási nem választásához kapcsolódó értékhatár megszűnt, így azok is választhatják ezt a formát, akik 2022-es bevétele meghaladta a 24 millió forintot. A minimálbér tízszeresének eléréséig élhet a vállalkozó az átalányadózással.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra