Újabb terepet találtak a facebookos csalók

GettyImages-1469147216
Olvasási idő kb. 2 perc

Netes eladók személyi és banki adatait próbálják trükkösen megszerezni a csalók: az eladás befejezéséhez küldött link egy kamu oldalra irányítja az érintetteket, ahol be kéne pötyögniük az e-bankos jelszavukat.

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kelljen valamilyen netes csalásról beszámolnunk. Legutóbb például arról írtunk, hogy az ajándékkártyák kínálnak újabb terepet a trükkös átverések számára. Ám miközben ezeknél a bűnözők leginkább a luxusmárkákra specializálódnak, az Információk eladókról és csalókról nevet viselő Facebook-csoport hozzászólói szerint a csalók most a kis tételű netes eladókra próbálnak rárepülni.

Nem szűnnek a trükkös átverések

Az egyik eladó tette közzé a csoportban azt a beszélgetését, amelyben a vevő azt kérte tőle, hogy e-mailben küldje el neki a hirdetés linkjét. Az ismeretlen arra hivatkozott, hogy a közösségi oldalon elmosódva látja a képeket. Az eladó azonban nem küldött neki linket, mert szerinte éppen a vevő linkel.

A trükkös átverések újabb fajtájára figyelmeztetnek a Facebookon
A trükkös átverések újabb fajtájára figyelmeztetnek a FacebookonSean Anthony Eddy / Getty Images Hungary

Megpróbálják megszerezni az e-mailcímed, hogy az arra érkező jelszómódosítókat használhassák

– vélekedett az egyik kommentelő, akivel elmondása szerint a nap 24 órájában folyamatosan próbálkoznak a csalók.

Nagyon vigyázzatok! Feltettem eladásra egy fehér cipőt. Kb. 15 perc alatt 12-en írták nekem, hogy postát, mindent fizetnek, csak adjam meg a telószámot, e-mailcímet, lakcímet

– figyelmeztetett egy másik hozzászóló.

És ezzel még nincs vége. Egy harmadik eladó is csalást gyanít egyes vevői magatartása mögött.

Üzenetben kaptam valami linket az eladás befejezéséhez, hogy fogadhassam a vételárat, ami valami kamu oldalra vitt, ahol az e-bank belépési adatokat kellett volna megadni

– írta.

Szerencsére neki több esze volt annál, hogy ezt megtegye, de valószínűleg sokan belesétálnak a csalók csapdájába. Érdemes ezért élni a gyanúperrel, és inkább elesni néhány száz forintnyi bevételtől, mintsem hogy a jóval nagyobb banki megtakarításunk lássa kárát.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek