A tej tényleg élet, erő, egészség, vagy ezt már rég meghaladta a tudomány?

A kortárs kutatások cáfolni látszanak a klasszikus nézetet, miszerint a tej az egyik legegészségesebb ital.

Gyerekkorunkban még mindenhol azt lehetett hallani, hogy a tej hihetetlenül egészséges, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani, napjainkban azonban már nem áll ennyire biztos lábakon ez az állítás. A tudósok két csoportra oszlottak: az egyik fél továbbra is tejivásra buzdít, míg a másik azt állítja, a tehéntej fogyasztása (különösen felnőttkorban) nem természetes, sőt gyakran egyenesen káros. Az igazság valahol félúton van – írja a Discover cikke, mely néhány kortárs kutatást szemlézett a témában.

Tele van hasznos tápanyagokkal – de ezzel nincs egyedül

A tejfogyasztás híveinek legfőbb érve, hogy a tej dúskál a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokban: ezek közé tartozik a kalcium, mely segít az egészséges fogak és csontok felépítésében, a D-vitamin, a jód, a magnézium, a szelén, a laktoferrin pedig segít a vasfelszívódásban. Emellett a tej fontos antioxidáns és antikarcinogén hatású, egy másik tejfehérje, a kazein pedig akadályozza a káros baktériumok bélfalhoz tapadását. Ezek a hasznos tápanyagok ugyanakkor más forrásból is beszerezhetők – állítják kutatók.

A tej valóban fontos kalciumforrás (napi két-három pohár fedezi egy felnőtt napi kalciumigényét), azonban nem az egyetlen – mondja Christopher Gardner, a Stanford Egyetem táplálkozástudomány-professzora. A kalcium (mely a Földön előforduló ötödik leggyakoribb elem) „szinte bárhonnan” beszerezhető – rengeteg kalciumot tartalmaz például a lazac, a szardínia, a chiamag, a mandula, a leveles zöldségek, a füge és a narancslé.

Mennyire egészséges a tej?
Mennyire egészséges a tej?Sam Edwards / Getty Images Hungary

Nem biztos, hogy annyira jó a csontoknak

David Ludwig és Walter Willett, a Harvard endokrinológus kutatói nemrég publikált tanulmányukban a tej „varázslatos” csonterősítő hatását igyekeztek megcáfolni: a két szakember által összegyűjtött adatok szerint épp azokban az országokban a leggyakoribb a csípőtörések előfordulása, ahol a legtöbb tejet és a legtöbb kalciumot fogyasztják. Ellenben azokban az országokban, ahol a lakosság a legkevesebb tejet és tejtermékeket fogyasztja, nem volt megfigyelhető efféle kirívóan magas esetszám. Ez az összefüggés természetesen semmit sem bizonyít (lehet véletlen is), ugyanakkor a kutatók szerint érdekes perspektívába helyezi a korábban szuperegészségesnek gondolt tejivást.

Kutatások bizonyították, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen isznak tejet, gyorsabban nőnek (nem véletlen, hiszen a tehéntej legfőbb feladata a borjú testi fejlődésének segítése). Napi egy pohár tej gyerekkorban plusz egy centimétert ad hozzá a felnőttkori magassághoz – állítja Ludwig. A nagyobb azonban nem mindig jobb: a felmérések szerint minél magasabb valaki (vagyis minél hosszabbak a csontjai), annál nagyobb a csonttörések kockázata.

Az emberiség jelentős hányada laktózérzékeny

A „tejellenes” nézetet valló szakemberek szintén gyakran felemlegetik a laktózintolerancia jelenségét, mely bizonyítja, hogy a tehéntej fogyasztása nem természetes az ember számára. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 65 százalékának a szervezete képtelen teljes egészében lebontani a tejcukrot, de ennek eloszlása egyenetlen: míg Észak-Európában mindössze 5 százalék ez az arány, Dél-Európában 71 százalék, egyes ázsiai és afrikai országokban pedig akár 90 százalék is lehet. Az eltérés hátterében evolúciós okok állnak: a tejivás és a tejtermékek fogyasztása hagyományosan észak-európai szokás – állítja Willett –, a világ jelentős része csecsemőkora után egyáltalán nem iszik tejet, szervezetükben ezért nem alakulnak ki a tejcukor lebontásához szükséges gének.

Természetesen a tejcukorra érzékenyek számára is van lehetőség a tejivásra: a boltokban egyre gyakrabban és egyre változatosabb formában kapni laktózmentes tejet, de népszerűek a növényi tejek is (a szójatej, mandulatej, kókusztej, s a többi), melyek nemcsak laktózmentesek, de alacsonyabb a zsír- és cukortartalmuk is, mint a tehéntejnek. Vitaminban és rostban gazdagok, ugyanakkor fehérjében jóval szegényebbek, mint a klasszikus tej.

Súlyosabb betegségekkel is összefüggésbe hozták

Néhány kutatás súlyosabb betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozza a tejfogyasztást: a japán Jamanasi Egyetem szakemberei szerint a tej és tejtermékek fogyasztása növeli a prosztatarák és a méhtestrák kifejlődésének kockázatát, utóbbit különösen az idősebb, változókor utáni hormonterápiában nem részesülő nők esetében. Ennek a hatásnak a magyarázata talán a tejben található növekedési hormonban rejlik, amely, ha szintje túlzottan megemelkedik, fokozza a tumornövekedést is. Az összefüggés azonban csak feltételezett, jóval több és pontosabb vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy valóban képet kapjunk a tejtermékek fogyasztása és a rák kialakulásának vélt vagy valós kapcsolatáról.

Miért kéne az embernek egy másik faj tejét innia? – vetik fel a tejellenesek
Miért kéne az embernek egy másik faj tejét innia? – vetik fel a tejellenesekPeopleImages / Getty Images Hungary

Mások a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatára hívják fel a figyelmet a túlzásba vitt tejfogyasztás esetén, melynek oka a tehéntej magas zsír- és cukortartalma. Ugyan az összefüggés itt sem teljesen bizonyított, tény, hogy a zsír és a cukor túlzott bevitele növeli a túlsúly, a magas vérnyomás és más problémák kialakulását. A szakemberek a zsírcsökkentett tejet és tejtermékeket ajánlják, ugyanakkor ennek is lehetnek hátulütői: Ludwig szerint a zsírcsökkentett tejtől a gyerekek kevésbé érzik telítve magukat, ezért nagyobb valószínűséggel akarnak nassolni két étkezés között. A legjobb megoldás inkább az, ha nem viszed túlzásba a tejivást: korábban napi három pohár tejet tartottak megfelelőnek a szakemberek, ma ezt sokan már túl soknak tartják – mondja Willett.

Az étrend része, nem önmagában fogyasztod

Az emberek többsége nem önmagában, hanem reggelihez, ebédhez, uzsonnához vagy vacsorához iszik tejet – hangsúlyozza Gardner –, ezért amikor a tej egészséges vagy éppen egészségkárosító mivoltáról beszélünk, sohasem szabad önmagában vizsgálnunk. Az étrendtől és az étkezési szokásoktól függ, kinél milyen hatást vált ki a tejivás. Ha valaki a cukros üdítőitalok helyett kezd inkább tejet inni, kétségtelenül javulni fog az egészsége, ellenben, ha valaki alapból változatosan és egészségesen táplálkozik, odafigyel a hasznos tápanyagok bevitelére és ehhez adja hozzá a rendszeres tejivást, nem észlel magán különösebb változást.

A tej tehát nem ördögtől való, sőt sok tekintetben nagyon egészséges, ugyanakkor hátulütői is vannak, a benne található hasznos tápanyagokat pedig számos egyéb forrásból is be lehet szerezni. Érdemes ügyelni a mennyiségre és arra, hogy milyen étrend részeként, milyen ételekhez és milyen rendszerességgel fogyasztod.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra