Zanza!

mellrak-fokuszVizsgáld meg a melled figyelmesen – havonta és rendszeresen, s ha bármi rendellenességet veszel észre, netán csomót tapintasz, irány a szakrendelő! Mert az idejében felismert mellrák leküzdhető.

 

 

 

A túlélő Anastacia

A vasárnap este Budapesten koncertező Anastacia világszerte nemcsak dögös, „fekete” hangjáról ismert, hanem arról is, hogy egyike a mellrák legyőzőjének. Túlélőnek hívják azokat szerte a világon, akik időben felismerték a gyilkos kórt, és leküzdötték.

 

mellrak-dobo-kataAz Egészség Hídja

A vasárnap esti, a SYMA Csarnokban megrendezett koncertre nem csupán szórakozni látogatott el a két magyar filmsztár, Oroszlán Szonja és Dobó Kata, hanem azért is, hogy az Egészség Hídja Összefogás Egyesület „arcaként” együtt kampányoljanak a mellrák ellen Körtvélyes Éva – az egyesület elnöke – vezetésével.

A két magyar híresség már évek óta részt vesz – Galambos Erzsi és Sebestyén Márta Kossuth-díjas művésszel együtt – az Egészség Hídja Összefogás Egyesület munkájában, amelynek fő célja a mellrák elleni felvilágosító munka.

 

mellrak-oroszlan-szonjaArcukat adják

A kór leküzdéséhez szükséges harc érdekében a legkülönbözőbb eszközöket vetették már be: karkötőt, ollót, zoknit, pólót árusítottak, és mindezt rózsaszínben – ez az egyezményes árnyalata e mozgalomnak.

Többször adták nevüket, arcukat online jótékonysági licitekhez is. Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke, Körtvélyes Éva, az Elite magazin főszerkesztője, maga is túlélő.

 

Licitnyertes a sztárokkal

Az egyesület ezúttal Anastaciával fogott össze online licitre bocsátva két jegyet és egy kétfős, exkluzív vacsorameghívást, valamint azt a lehetőséget, hogy a nyertes személyesen találkozhat a kulisszák mögött Anastaciával és a két magyar sztárral.

 

Itthon és Amerikában

Amint Oroszlán Szonja a Dívány tudósítójának elmondta, meggyőződése, hogy a rendszeres havi önvizsgálat és a mammográfiás szűrés együtt lehet hatékony.

Dobó Kata megjegyezte: Amerikában része a nőgyógyászati vizsgálatoknak, hogy az orvos szakszerűen megtapintja a páciens mellét, ellenőrzi, hogy nem talál-e benne csomót. Tapasztalata szerint Magyarországon ezt a vizsgálatot nem minden orvos végzi el.

Dobó Kata azon a véleményen van, hogy a még nem szült nők esetében a mammográfiás vizsgálatot meg kell gondolni – sőt, egyesek szerint a tejmirigyek miatt ez tilos –, de a rendszeres havi önvizsgálat és az orvosi szűrés elengedhetetlen.

 

Október első vasárnapján

Idén is folytatódik az a nagy sikerű kezdeményezés, hogy október első vasárnapján figyelemfelkeltő sétát rendez az egyesület a rózsaszín fénybe boruló Lánchídon – jó néhány világvároshoz hasonlóan.

Ilyenkor Körtvélyes Éva a négy magyar sztárral és más magyar közéleti személyiségekkel együtt vezeti a sétát, amelyhez több alkalommal csatlakozott már Nancy Goodman Brinker volt magyarországi amerikai nagykövet, az akció budapesti kezdeményezője, maga is túlélő.

 

Fotók: Kölcsényi Zoltán

Blogmustra