Örülnöd kellene, de a legnagyobb mélységeket éled meg – Britney Spears is ettől szenvedett

GettyImages-1254070747

A várandósság és egy gyermek születése a legnagyobb boldogság egy nő életében – de van, amikor a perinatális, azaz szülés körüli depresszió árnyként vetül erre az időszakra. Britney Spears terhessége bejelentésekor utalt arra, hogy ő is megélte már korábban: a jelenség szülés előtt is érintheti a nőket, a prenatális depresszió az anyák 7-17 százalékánál fordul elő, gyakoribb viszont a szülés utáni depresszió, ami akár 22 százalékot is elérhet.

A szülés utáni depresszió a szülést követően fokozatosan alakul ki, és néhány hónap után éri el a súlyosság tetőpontját. Nagyon fontos megkülönböztetni a baby bluestól, amely a gyermekágy időszakát jellemezi, és az első hat hétben nagyon sok nőnél előfordul. Horváth Réka perinatális szaktanácsadó szerint a nők akár 80 százalékát is érintheti ez az állapot, melynek kétféle oka is van – hormonális és lélektani.

„Megszületik a baba, beindul a prolaktintermelés, óriási hormonális változások történnek, miközben új létállapotba csöppen a nő. Kevesebbet alszik, rá kell hangolódnia az újszülöttre, hangulati ingadozásai vannak: váltakozik benne a boldogság, a kétely, a türelmetlenség és a zaklatottság érzése. A valóságban megélni az anyaságot újszerű állapot, ugyanakkor a baby blues mulandó: hat-nyolc hét elteltével lezajlik, kisimul az anya” – fogalmaz a szakember.

Depresszió ellen már kell a segítség az anyának

Azt, hogy a baby bluesból ne legyen szülés utáni depresszió, segíti, ha a gyermekágyas időszak nyugodt, és a friss anyát támogató közeg veszi körül, valamint ha a szülés a lehető leginkább háborítatlanul zajlott, vagy sikerült feldolgozni a nehéz szülésélményt. Ha mindez nincs meg, könnyen kialakulhat a szülés utáni depresszió kórképe, ami kultúránkban Horváth Réka szerint

megdöbbentően gyakori: a szült nők akár 22 százalékát utoléri ez az állapot,

amely érdekes módon a hagyományos japán kultúrában szinte nem is ismert.

Szülés után olyan hirtelen változik meg minden – depresszió is kialakulhat, ha nincs segítség
Szülés után olyan hirtelen változik meg minden – depresszió is kialakulhat, ha nincs segítségOrbon Alija / Getty Images Hungary

Ezt a fajta depressziót nemcsak a szülés körüli élmények hívhatják elő – bár az olyan szülés, amelyben az anya biztonságban, jól érezte magát, csökkenti előfordulásának gyakoriságát még akkor is, ha esetleg császármetszéssel jött világra a baba –, hanem már meglevő problémák is felszínre törhetnek szülés után.

Ezekre a jelekre figyelj!

A tünetek a szülés utáni depresszió esetében megegyeznek azzal, amit bármilyen más életszakaszban előforduló depressziónál tapasztalhatunk. A következők jellemezhetik az érintett nőket:

 • álmatlanság
 • önvád
 • kételyek
 • étkezési zavar
 • súlyváltozások
 • szexuális problémák
 • fizikai vagy érzelmi önbántalmazás
 • gyötrő felelősségérzet

A helyzetet súlyosbítja, hogy mindeközben egy kisbabáról kell gondoskodnia az érintettnek.

„A kisbaba igényeire hangolódást most kell megtanulni – ennek esélyeit rontja az is, ha szülés után van szeparáció, akár császármetszés vagy koraszülés miatt, akár azért, mert az anyának vagy a babának ellátásra van szüksége, akár azért, mert nem kapják meg a szülés utáni »aranyórát«. Ezek a rizikótényezők is sodorhatják a nőket a depresszió felé” – sorolja Horváth Réka.

A megtartó női közösség segít szülés után

A perinatális szaktanácsadó szerint Japánban azért annyira ritka ez a kórkép, mert megtartó női, családi közegekbe érkeznek a gyerekek: a frissen szült anyákat segítik, míg Magyarországon öt apanap után magukra maradnak feladataikkal a friss édesanyák.

„Egyedül marad a nő a felelősségérzettel, az alváshiánnyal, saját magas elvárásaival – azok egyébként is hajlamosabbak elindulni a depresszió felé vezető úton, akik teljesen mást képzelnek el, mint ami történik”

 – fogalmaz Horváth Réka. A szülés utáni depresszió nehézsége az is, hogy az érintett anyák nem feltétlenül ismerik fel, hogy ebbe az állapotba kerültek: érdemes ezért környezetüknek is figyelni rájuk.

A babával való összeszokás nehézségei is ronthatnak a helyzeten
A babával való összeszokás nehézségei is ronthatnak a helyzetenEstersinhache fotografÃa / Getty Images Hungary

Így előzheted meg

A szülést követő depresszió tehát összetett okokból kifolyólag alakulhat ki, de bizonyos eszközökkel tehetünk azért, hogy elkerüljön bennünket. A szakember szerint a következőket tehetjük meg:

 1. felkészülünk a szülésre és annak minden potenciális kimenetelére, beleértve az esetleges beavatkozásokat és a császármetszést is,
 2. a szülésélményt feldolgozzuk,
 3. a babával való kapcsolódásra, bőr-bőr kontaktusra minél több lehetőséget teremtünk: az ilyenkor termelődő oxitocin a szeretetteljes kötődés hormonja,
 4. az anya környezetében élő segítőként pedig azzal tehetünk legtöbbet, ha nem hagyjuk magára a frissen szült nőt.

Súlyos esetben pszichiáter bevonásával, gyógyszeresen gyógyítható az állapot tanácsadás igénybevétele mellett.

 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra