Íme a világ legkülönösebb rablásai közül 7 megtörtént eset, amikben azért cukiságfaktor nyomokban fellelhető

GettyImages-183319170

Milliós pénzkötegek, felbecsülhetetlen műkincsek és történelmi ereklyék gyakran válnak tolvajok áldozatává, olykor azonban sokkal különösebb dolgokra is lecsapnak a bűnözők – összegyűjtöttünk hetet a világ legfurcsább rablástörténetei közül.

1. A nagy Nutella- és Kinder-rablás

2017 augusztusában a németországi Neustadtban ismeretlen tettesek meglovasítottak egy Nutella mogyorókrémet és Kinder tojást szállító teherautót – az akcióban mintegy 20 tonnányi, 70 ezer euró (kb. 25 millió forint) értékű édességnek veszett nyoma. A hatóságok felhívásban arra kérték a lakosságot, jelentsék, ha bárki feltűnően nagy mennyiségben próbálna mogyorókrémet vagy csokitojást eladni, az elkövetőknek azonban sohasem sikerült nyomára bukkanni. Érdekes módon a csokirablás hétvégéjén egy 30 tonna gyümölcslevet szállító kamionnak is lába kélt a Neustadttól 400 kilométerre található Wittenbergben.

2. A feketeszarvasgomba-ügy

A szarvasgomba a világ egyik legkülönlegesebb és legdrágább gasztronómiai ínyencségének számít, nem csoda, hogy 2005-ben élelmes tolvajok mintegy 86 ezer euró (kb. 31 millió forint) értékű erdei fekete szarvasgombát tulajdonítottak el egy provence-i raktárból. Az alaposan megtervezett akció során az éjjellátó távcsővel felszerelkezett elkövetők kötélen és létrán ereszkedtek le a tetőről, majd a raktárba behatolva kifosztották az értékes kulináris finomságot.

3. A rovarház kifosztása

A legtöbb ember irtózik az ízeltlábúaktól és csúszómászóktól, ezért is tűnik különösnek a 2018 augusztusában történt eset, melynek elkövetői 7000 rovart és apró hüllőt loptak el egy philadelphiai természettudományi múzeumból, összesen kb. 40 ezer dollár (kb. 12 millió forint) értékben. A kiérkező rendőrök hűlt helyét találták a gyűjteménynek, a falon viszont a rovarház dolgozóinak kék overalljai lógtak késsel kifüggesztve, amellyel az elkövetők talán arra utaltak, hogy a rablás belső munka lehetett.

4. Az oroszok egy egész templomot elloptak

A Közép-Oroszországban található Komarovó falu lakói 2008 őszén megelégelték, hogy a település egykori ortodox temploma elhagyatottan rogyadozik magában, és úgy döntöttek, hasznot húznak a romos épületből: a hatóságok és az egyház tudta nélkül lebontották a templomot, majd a köveket egyenkénti egyrubeles áron eladták egy környékbeli építkezési vállalkozónak. Mire a hatóságok észbe kaptak, a néhai templomnak hűlt helye volt – a helyi ortodox pap szerint a falusiaknak fogalmuk sem volt róla, mekkora szentségtörést követtek el.

Az egyháznak nem jött be a dolog (illusztráció)
Az egyháznak nem jött be a dolog (illusztráció)Dmitry Feoktistov / Getty Images Hungary

5. A wisconsini sajtügy

Míg egyes elkövetők az édességért és a szarvasgombáért rajonganak, másoknak inkább a sajtra fáj (képletesen és talán szó szerint is) a foguk: 2016-ban Wisconsin államban ismeretlen tettesek három alkalommal is kifosztottak őrizetlenül hagyott, sajtot szállító teherautókat. 46 ezer, 70 ezer, majd 90 ezer dollárnyi (kb. 14, 22 és 28 millió forintnyi) sajtnak veszett nyoma, utóbbi zsákmány kizárólag parmezánból állt, tehát igazán kemény szajréval lett gazdagabb az új tulajdonos.

6. Meglógtak a plüssállatok

1997 áprilisában több mint 60 ezer plüssfigurának kelt lába a Ty játékgyártó cég raktárából az Illinois állambeli Westmontban – a rendőrség bottal ütötte az ellopott, összesen mintegy 300 ezer dollárt (93 millió forintot) érő játék állatok nyomát, mígnem két hónappal később a 15 kilométerre található Glendale Heightsben erős gyanú alapján letartóztattak egy Ben Perri névre hallgató 77 éves férfit. A rendőrség több mint ezer plüssállatot talált egy, a gyanúsított által bérelt raktárhelyiségben, melyekről bebizonyosodott, hogy a rablás során tűntek el, azonban semmilyen konkrét bizonyíték nem igazolta, hogy illegális módon kerültek volna Perri tulajdonába. A férfit, aki azt állította, egy bolhapiacon vásárolta a plüssfigurákat, a bíróság nem találta bűnösnek.

7. Tűsarkúban és parókában raboltak ékszert

2008 decemberében egy csapat felfegyverzett rabló 108 millió dollár (kb. 33 milliárd forint) értékű ékszert lovasított meg a Harry Winston ékszerház párizsi üzletéből – a zsákmány ezúttal nem volt furcsa, az elkövetők külseje annál inkább: a négy férfiból hárman női ruhában, parókában és magas sarkú cipőben rabolták ki az üzletet, emellett egyikük különös divatkiegészítőként kézigránátot lóbált. Az elrabolt ékszerek egy részét (kb. 20 millió dollárnyi értékben) három évvel később megtalálták Párizs egyik külvárosában, 2015-ben pedig a rendőrség elfogott nyolc férfit, akiknek közük lehetett az ügyhöz, illetve egy másik nagyszabású ékszerrabláshoz is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek