Káros hatással van a szinglikre, ha mások azt feltételezik, szomorúan magányosak

GettyImages-680399064

Káros hatással van a szinglikre, ha mások csak az elkeseredett, magányos embert látják bennük.

Sztereotípiák túlzás nélkül minden témában akadnak, és igen erősen élnek a köztudatban. Az egyik ilyen szerint a szinglik szomorúak, akik magányukban minden energiájukkal társat vadásznak maguknak, vagy ugyanebben a témában a másik, hogy aki régóta szingli, biztosan valami baj van vele. Ezek a megállapítások azonban korántsem igazak minden egyedülállóra, vannak, akik kifejezetten élvezettel töltenek egy időszakot csak magukra fókuszálva.

Nem is kell, hogy hangosan kimondják az egyedülállóknak, mit feltételeznek róluk, a nonverbális jelekből is le tudják szűrni ezt az üzenetet, és hatással is van rájuk – derül ki a pszichológus dr. Bella DePaulo cikkéből.

A másokkal szemben támasztott elvárások hatására megváltozik az alany viselkedése – ez veszélyes is lehet
A másokkal szemben támasztott elvárások hatására megváltozik az alany viselkedése – ez veszélyes is lehetchaofann / Getty Images Hungary

Az elvárások hatására megváltozik az alany viselkedése

Dr. DePaulo felidézi, hogy a több évtizedes elváráskutatások bebizonyították – még ha a szinglikről külön nem is készült ilyen specifikusan –, hogy a szóban nem kifejtett elvárások hatással vannak arra, akivel szemben az elvárásokat támasztják. Ez különböző helyzetekben is működött, mint például az iskolában, a tárgyalóteremben vagy a szülő-gyermek kapcsolatokban. 

Vegyünk erre egy példát. Adott kísérlet során néhány tanárnak azt mondták, bizonyos gyerekek parádésan szerepelnek majd egész évben egy teszt kimutatása szerint. Ugyan a diákokat véletlenszerűen választották ki, mégis jobban teljesítettek év végére a kijelölt diákok. Ez a tanárok megváltozott hozzáállásán múlott, ugyanis pozitív elvárásokkal álltak hozzájuk.

Bátorítóbb, pozitívabb légkör vette körül a kijelölt diákokat, többet mosolyogtak rájuk a tanárok, és lelkesítőbbek, támogatóbbak voltak velük. Több részletes visszajelzést adtak ezeknek a diákoknak a tanáraik, valamint több és nehezebb tananyagot tanítottak nekik. Még arra is több lehetőséget biztosítottak ezeknek a diákoknak, hogy megmutassák, mit tudnak, több időt kaptak a válaszadásra.

Milyen hatással lehetnek a szinglikre a sztereotípiák?

De elkalandoztunk, most térjünk vissza  a szinglikhez. A fenti példából látható, hogy sokat számít, hogyan állsz egy adott emberhez, helyzethez. Dr. DePaulo elmondta, hogyan befolyásolhatják a szingliket a velük szemben támasztott sztereotip elvárások. 

1. Számítanak az első benyomások

Ha valaki az első találkozás alkalmával rögtön azzal a témával indít, van-e valakid, és a válaszod nem, esetlegesen szánakozó, szomorkás fejet vághat ennek hallatára. Az arc rezdülései automatikusak, tehát ha a szinglilétet szomorú helyzetnek találja, valószínűleg ezt fogja kiváltani belőle ez a helyzet. Esetleg te is felveszed hirtelen az ő arckifejezését, mert szomorú vagy, hogy csak a kapcsolati státuszod érdekes a másiknak belőled. Ezzel máris megerősödött a kérdezőben a sztereotípia, hogy a szinglik boldogtalanok, és így fog reagálni más egyedülállókra is.

2. Ha csak a kapcsolati státusz tud érdekes téma lenni

Ha folytatod a beszélgetést, és más témákat is érintetek, amik jobban érdekelnek éppen, mint mondjuk a karriered vagy a hobbid, lehetséges, hogy minimális érdeklődést mutat a másik, és hamar témát vált. Ez a reakció bizonytalanságot szül, elgondolkodtató ugyanis, ha másnak nem érdekes az életed, akkor vajon jó helyen vagy-e? Mindenesetre, a kérdező fejében az rögzül, hogy a kapcsolati témáról esett a legtöbb szó, tehát a szingliknek ez számít a legjobban, ami ráadásul kényes téma is.

Ha csak a kapcsolati státusza érdekes a környezete számára, magányosabbnak érezheti magát a szingli ember
Ha csak a kapcsolati státusza érdekes a környezete számára, magányosabbnak érezheti magát a szingli embermonstArrr_ / Getty Images Hungary

3. Ha mindenkinek a kapcsolati státusza a legérdekesebb

Ha még tovább folytatódik beszélgetésetek a kérdezővel, és minden közös ismerőssel kapcsolatban a legelső kérdése az, hogy komoly romantikus kapcsolatban van-e, akkor nagyon elbizonytalanítható lehet, hogy valóban csak ez a téma lehet a legfontosabb mindenkivel szemben.

Dr. DePaoulo cikkéből kiderül, személyes tapasztalatból indult ez a gondolatjáték. Azt illusztrálja, mennyire elbizonytalaníthatja a szingliket egy ehhez hasonló helyzet, miközben a rokonaiktól, barátaiktól és másoktól rendre ugyanazt a visszajelzést kapják. Még akkor is kissé szomorúnak és magányosnak érezhetik magukat, ha egy ilyen beszélgetés előtt nem így volt. Dr. DePaulo hangsúlyozza, nem minden szingli végtelenül szomorú. Ellenkezőleg, vannak, akiknek az egyedülállóság időszaka a legjelentősebb időszak az életükben, amikor leginkább kiteljesedhetnek, és önmagukhoz hűen élhetnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra