18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A nem, az nem. De mi jelent igent? – A szexuális beleegyezés 7 aranyszabálya

A #metoo-mozgalom 2017-es kirobbanása óta a korábbinál jóval nagyobb figyelem kíséri a zaklatással és bántalmazással kapcsolatos eseteket, egyre több szó esik a szexuális felvilágosítás fontosságáról, és egyre többen vagyunk, akik szerint ezek olyan témák, amiknek helyük van a családi beszélgetésekben. Ez viszont még korántsem elég.

Legyen szó iskolai vagy a szülők által eszközölt szexuális felvilágosításról, az óvszerhasználat fontosságán kívül általában nem sok minden hangzik el. Amikor nekem lett volna időszerű, nem esett szó például arról, hogy nőként is elvárhatom, hogy kielégítsen a párom, hogy egy párkapcsolatban is lehet nemet mondani, sőt arról sem, hogy a nem, az bizony nem.

Aztán éveken át szorongtam, mire megtanultam nemet mondani. Mert már belekezdtünk. Az elején igent mondtam. A másik erre készült. Nem akarom megbántani. Mi lesz, ha megharagszik? Ez jár neki, hiszen a párom. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikáztak a fejemben minden egyes alkalommal, amikor végül beadtam a derekam, de előfordult az is, hogy a partnerem olyan kitartóan próbálkozott, hogy végül feladtam és már csak túl akartam esni a dolgon. 

Nemi erőszak esetén az áldozat sokszor nem képes nemet mondani. Retteg, ledermed, fél ellentmondani, vagy nem is képes rá, mert mondjuk túl sok alkoholt ivott. Vagy túl fiatal ahhoz, hogy megértse azt, ami történik, esetleg fogyatékkal élő, vagy egyszerűen csak alszik. A társadalom legtöbbször az áldozatot hibáztatja, hiszen nem tiltakozott elég egyértelműen, egy idő után pedig az áldozat is elhiszi, hogy az ő hibájából történt az abúzus. Éppen ezért lenne jó, ha áthelyeznénk a hangsúlyt a nemről a beleegyezés fontosságára és a szexuális együttlét egésze során erre utaló jelek felismerésére.

#1 Kérdezni nem ciki, sőt

Ha valakivel először vagy együtt, még nem ismeritek egymás testét, testbeszédét, inkább tegyetek fel kérdéseket egymásnak. Lehet, hogy a partnered komfortosan érzi magát, miközben csókolóztok, de levetkőzni már nem szeretne. Vagy szívesen veszi, ha simogatod, de nem örülne, ha az alsóneműje alá nyúlnál. Lehet, hogy magától nem állítana le, mert zavarban van, vagy kiszolgáltatva érzi magát, de ha felteszed a szükséges kérdéseket, azzal lehetőséget adsz a másiknak arra, hogy egyértelmű beleegyezését adja a dolgokhoz, mielőtt megteszitek a következő lépést.

#2 És megint csak: kérdezz! Igen, minden új tevékenység előtt

Egy egyszerű ökölszabály, hogy minden olyan esetben, amikor valami új tevékenységbe fogtok, kérdezd meg a másikat, hogy hogy esne jól, egyáltalán jól esne-e neki. Lehet, hogy szívesen bújik össze veled csókolózás közben, akár meztelenül is, de nem szeretné, hogy a kezed a nemi szervére tévedjen.

Mi számít szexuális erőszaknak?

A NANE Egyesület kiadványában felhívja a figyelmet arra, hogy a szexuális erőszak kifejezés alatt nemcsak a másik fél beleegyezése nélküli aktust értjük, hanem a konszenzus nélküli tevékenységek ennél jóval szélesebb körét. Idetartozik:

  • minden nem kívánt érintés és csók;
  • valakit vonakodása vagy bizonytalansága ellenére rávenni a szexre, vagy azon belül olyan tevékenységre, amire nem vágyik (például orális, anális vagy durva szex);
  • a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés (óvszerhasználat) megtagadása;
  • minden szexuális tevékenység olyan emberrel, aki bármilyen okból nem képes egyértelműen kifejezni az akaratát (például alkohol, drog, gyógyszer hatása alatt áll, alszik vagy eszméletlen);
  • a fentiekre tett kísérlet.

#3 A nonverbális jelek is épp olyan fontosak, figyelj rájuk

A szex az örömszerzésről kellene szóljon. Ha úgy látod, hogy a partnered visszahúzódó, csendes, dermedt, nem örömmel reagál arra, amit csinálsz, mindenképp állj meg. Szuper, ha tudsz reflektálni a történtekre, rákérdezhetsz például, hogy jól érzi-e magát, mert észrevetted, hogy visszahúzódóvá vált.

#4 Bármikor mondhatsz nemet – még szex közben is

Gyakran előfordul, hogy a szex nem pont úgy sikerül, ahogy elképzeltük. Fáj, kényelmetlen, kellemetlen érzés, vagy egyszerűen csak nem élvezzük. Ilyenkor érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy a szex az örömről szól, ha pedig nem esik jól, nyugodtan szólj a partnerednek, hogy hagyjátok abba, vagy csináljátok másképp. És hogy mi a helyzet, ha neked jelzi a partnered, hogy meggondolta magát? Ne erőszakoskodj, ne próbáld meg meggyőzni. Egyszerűen csak hagyd abba.

#5 A korábbi együttlét nem jogosít fel a következőre

Bár az idő múlásával egyre könnyebben felismerjük, ha a partnerünknek nincs kedve az együttléthez, a biztonságos tér pedig segít, hogy őszintén kommunikáljunk a vágyainkról, még egy évek óta tartó párkapcsolatban is fontos, hogy mindkét fél lelkesedjen az együttlét iránt. Nemet mondani a kapcsolat bármely szakaszában teljesen oké. Ezt pedig kötelességünk elfogadni.

A szex célja az örömszerzés – mindkettőtöknek
A szex célja az örömszerzés – mindkettőtöknekfranckreporter / Getty Images Hungary

#6 Konszenzusos újdonságok

Kipróbálnád hármasban? Vannak olyan fantáziáid, amiket a pároddal keltenél életre? Fontos, hogy mielőtt belevágtok, beszélgessetek róla – ideális esetben úgy, hogy mindketten józanok vagytok. Különösen fontos, hogy a partnerünk beleegyezését kérjük minden olyan tevékenység előtt, ami érinti az ő testét. Előveheted a vibrátorodat szex közben, de ha a párodat szeretnéd vele kényeztetni, mindenképp kérdezd meg, hogy mit szólna hozzá.

#7 A magatehetetlenség kizáró ok

A hatalmi vagy anyagi kiszolgáltatottság mellett számtalan olyan helyzet van, amikor a következményeket egyáltalán nem lehet felmérni. Ilyen például, ha a partnerünk alkohol, drog vagy gyógyszer hatása alatt áll, alszik vagy olyan értelmi fogyatékossággal él, aminek következtében több információra van szüksége ahhoz, hogy átgondolt döntést hozhasson. Jó ökölszabály, hogy ne kezdeményezz szexet, ha a partnered eszméletlen, nem reagál, nem tudja koordinálni a mozgását, vagy nem tud tisztán kommunikálni – így ugyanis egyértelmű beleegyezését sem tudja adni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek