Miért ilyen gyakoriak a szexuális erőszakról szóló fantáziák?

Fantáziáltál már valaha arról, hogy a partnered szexre kényszerít? Ha igen, nyugi, nem vagy egyedül. Az akaratunk ellenére történő szexről szóló fantáziák valójában sokkal gyakoribbak, mint gondolnád.

Kedvenc szexuálpszichológusunk, dr. Justin Lehmiller magyarul is megjelent, Mondd el, mire vágysz! című könyvében foglalkozott a kérdéssel. Kutatásai során több mint 4000 ember szexuális fantáziáját vizsgálta, és bár korábban sokan úgy gondolták, hogy a kényszerítős fantáziák inkább a nőkre jellemzők, Lehmiller eredményei szerint meglehetősen gyakoriak a férfiak körében is.

Gyakoribbak, mint gondolnád

A megkérdezett nők 61 százalékának volt már erőszakos fantáziája, 24 százalékuk pedig rendszeresen fantáziál erről. A férfiak 54 százaléka fantáziált már erőszakról, míg 11,5 százalékuk rendszeresen teszi ezt. A nem bináris résztvevők 68 százaléka legalább egyszer fantáziált már kényszerítésről, míg 31 százalékuk gyakran fantáziál róla.

Az eredmények alapján tehát úgy tűnik, hogy a kényszerítős fantáziák elég gyakoriak, és nem csak a nők körében. Fontos megjegyezni, hogy az erőszakos fantázia – éppúgy, ahogy a BDSM – közel sem egyenlő a nemi erőszakkal, amire érthető módon senki sem vágyik. Itt sokkal inkább arról van szó, hogy a saját feltételeik szerint, a saját maguk által állított határokon belül történjen az aktus.

Honnan erednek a kényszerítős fantáziák?

Lehmiller szerint a személyiségen kívül számos egyéb tényező is közrejátszik az erőszakos fantáziák kialakulásában. A túl aktív képzelőerővel rendelkező emberek, valamint azok, akik gyakori fantáziálásról számoltak be, nagyobb valószínűséggel fantáziálnak kényszerítős szexről. Ennek egyszerűen az az oka, hogy nagyobb képzelőerővel rendelkeznek.

Gyakrabban fantáziálnak kényszerítős szexről azok az emberek, akik szocioszexuálisabbak, azaz nyitottabbak az alkalmi szexre, az együttlétek során kevésbé fontos nekik az érzelmi kötelék, és azok is, akik a szenzációt kereső személyiségjegyekkel rendelkeznek. Megfordítva: úgy tűnik, hogy az erőszakos szexuális fantáziák jobban vonzzák azokat az embereket, akiknek nagyobb szükségük van a szexuális izgalomra.

Az erőszakos szexuális fantáziával rendelkező személyek nagy valószínűséggel számoltak be arról, hogy általánosságban is BDSM témájú fantáziáik vannak. Így sok esetben az erőszakos szexuális fantáziák nem jelentenek mást, mint a BDSM-tevékenységek iránti szélesebb körű érdeklődést.

A fantáziánkban minden az általunk felállított keretek között történik
A fantáziánkban minden az általunk felállított keretek között történik_Ib_ / Getty Images Hungary

Azok, akikre jellemző az alacsonyabb önértékelés és kötődési szorongás (vagyis az elhagyástól való félelem), szintén nagyobb valószínűséggel számoltak be erőszakos szexuális fantáziákról. Itt ugyan jóval lazább az összefüggés, mint a többi esetben, de könnyen lehet, hogy a kényszerítős fantáziák az alacsony önértékelésből és a párkapcsolati bizonytalanságból fakadnak.

Nem gyakran, de előfordul az is, hogy nemi erőszak túlélői számolnak be kényszerítős fantáziákról. Ez elsőre meglepő lehet, hiszen korábbi kutatások nem találtak összefüggést a szexuális tapasztalatok és a fantáziák között, azonban a legtöbb ilyen tanulmány kis létszámú minta alapján készült. Fontos megjegyezni, hogy az összefüggés itt is laza, tehát a nemi erőszak nagyon ritkán eredményez erőszakos fantáziákat. Azokban az esetekben viszont, amikor igen, a kényszerítős fantáziák lehetőséget adnak arra, hogy az áldozatok fejben újraéljék a velük történteket, azzal a különbséggel, hogy a fantáziában minden az általuk felállított keretek között történik, így nem az elkövető irányít.

A fentiekből kirajzolódik, hogy az erőszakos szexuális fantáziák mögött rengeteg pszichológiai tényező állhat. Sok esetben ezeknek a fantáziáknak nincs mélyebb jelentésük azon túl, hogy valaki aktív fantáziával rendelkezik, szexuális izgalomra vágyik, vagy szereti, ha alá- vagy fölérendelt szerepet játszik az ágyban. Más esetekben azonban a traumával való megbirkózásban gyökerezhetnek.

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra