18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szextitkok: mit rejtegetünk a partnereink elől?

GettyImages-872421226

Amikor az emberek listázzák azokat a tulajdonságokat, amiket fontosnak tartanak partnerválasztás esetén, az őszinteség általában előkelő helyen szerepel. Annak ellenére viszont, hogy a legtöbben maradéktalanul őszinte partnerre vágyunk, sok mindent mi sem osztunk meg magunkkal kapcsolatban – különösen, ha szexről van szó.

De vajon hány ember őrzi a szexuális titkait? Mit, és főleg miért titkolják ezeket a partnerük elől?

Egy nemrég megjelent kutatásban ezekre a kérdésekre keresték a választ. A résztvevők egy 39 elemből álló online kérdőívet töltöttek ki a szexuális titkaikról, a titkolózás okáról és ezek felfedésével kapcsolatos tapasztalataikról.

Megéri őszintének lenni?

Kiderült, hogy a résztvevők több mint egyharmada (36 százalék) legalább egy szexuális dolgot titkol jelenlegi vagy legutóbbi partnere elől, több mint felük (55 százalék) viszont a legféltettebb titkait is megosztotta a partnerével.

A résztvevők válaszai alapján elmondható, hogy sok mindent titkolunk, azonban a titkok típusai nemek szerint különböznek. A nők leggyakrabban a korábban elszenvedett szexuális zaklatásokat, korábbi megcsalást, a BDSM iránti érdeklődésüket, pornónézési szokásaikat és a szexjátékok használatát titkolták, a férfiak leginkább a pornónézési szokásaikat, a korábbi hármas együttléteket és megcsalásokat.

A nők legtöbbször azért nem beszéltek ezekről a dolgokról, mert úgy érezték, a partnerük nem értené meg őket, ezzel szemben a férfiak nagyobb valószínűséggel titkolóztak amiatt, mert attól tartottak, hogy partnerük helytelenítené az adott viselkedésformát. Tekintettel arra, hogy a férfiak és a nők jellemzően különböző típusú titkokat tartanak, érthető, hogy a motivációik is eltérőek.

A szextitkok megőrzésének egyéb okai közé tartozik az attól való félelem, hogy a partnereik elárulják másoknak a titkot, a szégyen és annak a lehetősége, hogy a titok kiderülése szakításhoz vezethet.

A titok nyilvánosságra hozatala a legtöbb esetben személyesen történik, de nem ritka az sem, hogy telefonon vagy szöveges üzenetben számolnak be egymásnak a pár tagjai. A kutatás résztvevői közül voltak, akik arról számoltak be, hogy a titkait mások (barátok, családtagok vagy korábbi partnerek) hozták nyilvánosságra, felkerült a közösségi média felületeire vagy véletlenül derültek ki.

A legtöbb ember többnyire pozitív tapasztalatokról számolt be a szextitkok kiderülése kapcsán, a kutatás résztvevői közül sokan úgy érezték, hogy a partnerük támogató volt és értékelte az őszinteséget, ők maguk pedig megkönnyebbültek. Ennek ellenére azonban voltak, akik elutasítással vagy sajnálattal találták szembe magukat, de előfordult az is, hogy a titok felfedése a kapcsolat végét jelentette.

Természetesen ezeket a megállapításokat nem tekinthetjük egyetemes igazságnak. Valószínűleg a szexuális titkok fajtái nemcsak az életkor előrehaladtával, de kultúránként is változnak. Ennek ellenére kijelenthetjük, hogy párkapcsolaton belül gyakran előfordul, hogy a feleknek szextitkaik vannak, ennek pedig számos oka lehet. A kutatás résztvevői a titkok felfedésekor azonban sokkal több pozitív tapasztalatról számoltak be, ami arra utal, hogy kifizetődő, ha őszintén és nyíltan kommunikálunk a kapcsolatunkban – igen, a szexuális múltunkról is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra