Felejtsd el az orrpsray-t, sokkal örömtelibb módot mutatunk a nátha kezelésére

Visszavonhatatlanul megérkezett az ősz, a koronavírusos esetek száma egyre növekszik, meg egyébként is: ez pontosan az az időszak, amikor állandóan orrot fújunk. Ha ez nem hatékony és az orrjárataink bedugultak, az egy sor probléma forrása lehet – amellett, hogy baromi idegesítő.

Az orrunkat úgy tervezték meg, hogy szeleljen, azaz átáramoljon rajta a levegő. Ezzel nemcsak a tüdőnk jár jól – hiszen az orrunk megszűri és felmelegíti a levegőt számára –, de a fülünk is. A fülkürt az orrjáratból induló csatorna, ami a dobüreg szellőzéséért felel. Ha hosszú ideig megmarad a taknyossággal járó nyálkahártya-duzzanat, a szellőzés hiányában középfülgyulladás is kialakulhat. Épp ezért fontos, hogy akár allergia, akár nátha, akár valami más betegség okozza a náthát, figyeljünk arra, hogy a rendszeres orrfújás mellett lelohasszuk a megdagadt nyálkahártyát is. 

Erre különböző módszerek léteznek. Az allergiagyógyszerek pontosan a nyálkahártyák duzzanatát csökkentik, így könnyebbé válik a légzés, megszűnik az az idegesítő állapot, amikor váladék már egy csepp sincs az orrunkban, mégsem kapunk rajta levegőt. Különféle orrspray-k is elérhetők, amelyek helyileg hatva csökkentik a duzzanatot, ám cserébe gyakran kiszárítják a nyálkahártyát, sőt, rossz esetben függőséget is okozhatnak. No nem csavarodunk rá a használatára, csak éppen máshogy már nem tudjuk elérni, hogy a levegő átáramoljon az orrjáratainkon. Érdemes hát az orrpsray-k használatát a minimumra szorítani, és bevetni olyan orrdugító praktikákat, mint a meleg borogatás, az illóolajok és a szex. 

Német és brit kutatók épp most nyerték meg az Ignobel-díjat fenomenális vizsgálatukkal, amelynek eredményeként megállapították, hogy az orgazmus ugyanolyan jól tisztítja az orrjáratokat, akár az orrpsray. Könnyedén megússzuk a kemikáliákat, a rossz ízű gyógyteákat, a vacak érzést, mintha az orrspray az agyunkat is ki akarná szárítani. Az orgazmussal járó szex olyan hormonok termelődését segíti elő, amelyek tovább fokozzák jókedvünket és elégedettségérzésünket. Az endorfin – ami csak egy a szexkoktélból – szó szerint fájdalomcsillapító hatással bír. De ez még semmi!

Mi köze a szexnek az orrduguláshoz? Nagyon is sok!

Mármint inkább az orr kidugításához. A kutatók 18 heteroszexuális pár viselkedését elemezték. Kettős vak, randomizált, kontrollált vizsgálatra persze esélyük sem volt, hiszen kicsit nehéz lett volna elérni, hogy azok, akik szexelnek, ne tudjanak róla, hogy épp nem orrspray-t használnak. Ám ettől még az eredmények így is magukért beszélnek, a kutatók ugyanis nagyon komolyan vették a kísérletet. A náthás tesztalanyok orrfolyását öt alkalommal mérték, többek között szex előtt, közvetlenül orgazmus után és három órával később is. Az orrjárat légáramlását külön eszközzel monitorozták, nem támaszkodtak csupán a tesztalanyok szubjektív beszámolóira. Egyetlen pár akadt, akik nem tudtak a megfelelő mérésekre koncentrálni közvetlenül az összebújás előtt és után, ezzel pedig megfosztották a kutatókat két érdekes adattól. De csak ők hibáztak, a többi résztvevő szorgosan mért, fegyelmezetten jelzett vissza és próbálta ki, hogy a szex vagy az orrpsray hatásosabb orrdugulás ellen. 

Meg is született az eredmény: a szex győzött. Az orrdugulást néhány órára teljesen megszüntette. A sprayk ennél hosszabb távon dolgoznak, tehát senkinek sem ajánlják, hogy hajítsa ki az ablakon – bár ha végiggondoljuk, apró, ahhoz képest méregdrága, és elenyésző örömfaktorral bír. S hogy miért lehet hatásos az orgazmus orrdugulás ellen? Erre a legutóbbi teóriát Sigmund Freud jó barátja, Wilhelm Fliess német fül-orr-gégész szolgáltatta, akinek meggyőződése volt, hogy az orrban „genitális foltok” találhatók. Az elmélet azóta eltűnt a süllyesztőben, úgyhogy jelenleg csak erre a legújabb, nagyon is gyakorlati bizonyítékokkal szolgáló kísérletre alapozhatjuk a szex gyógyító erejét. 

Na jó, de ki akar náthásan szexelni?

A kutatók tovább szeretnék vizsgálni, hogy az önkielégítés vagy a többszörös orgazmus vajon milyen hatással van a megfázásra – ha szeretnéd, bármelyik náthás időszakodban kísérletezhetsz magad is. Bár tegyük hozzá, hogy a fizikai aktivitás gyakran a legutolsó dolog, amire megfázva vágyunk. Mint ahogy partnerünk sem biztos, hogy örömmel ölelkezik egy orrhangon beszélő, hőemelkedéstől izzadt, eldugult orrú, átmenetileg szaglását vesztett, mézes teáért könyörgő beteggel. Ám ennek ellenére érdemes próbálkozni a dologgal, ugyanis az orgazmus nemcsak az orrot tisztítja. Egy amerikai kutatás szerint növeli az immunglobulin A nevű ellenanyag koncentrációját, azaz szó szerint erősíti az immunrendszert. Kell ennél több? 

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén


Hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében? A Femina Klub februári vendégeként Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszert kérdezi Szily Nóra.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra