Ha nem ismered ezt az elméletet, az könnyen a kapcsolatodba kerülhet

GettyImages-143800699 (1)

A párterapeuta szerint a kapcsolatok megromlásához legtöbbször két egzakt ok vezet. Az egyik – melyről már a Díványon is írtunk – a kommunikáció megromlása és hiánya, a másik pedig a szeretetnyelvek helytelen használata.

De vajon mi is az a szeretetnyelv, mi kell ahhoz, hogy értsük? Hogyan segíthet abban, hogy jól működjön a kapcsolatunk, illetve abban, hogy akár megmentsünk egy éppen zátonyra futó házasságot? Erről Galambos Balázzsal, a Szépen Válj El Válásközpont alapító vezetőjével beszélgettünk, aki egyebek között azt is elmondta: a szeretetnyelv megismerése nemcsak arra tanít meg, hogyan szeressünk, hanem egymást is segít megismerni.

Mit nevezünk szeretetnyelveknek, és mit kell tudni róluk?

Ötféle szeretetnyelv létezik, ilyen a testi érintés, a minőségi, közösen eltöltött idő, az elismerő, szép szavak, a szívesség és az ajándék. Amikor elkezdődik egy kapcsolat, akkor általában ösztönösen ráérzünk arra, hogy ezek közül ki melyiknek a hiányában szenved. Az így felismert szeretetnyelv kielégítésével jó esetben ekkor még igyekszünk a másik szükségletét kielégíteni.

Egy kapcsolat elején ösztönösen megérezzük, mi a másik szeretetnyelve
Egy kapcsolat elején ösztönösen megérezzük, mi a másik szeretetnyelveLuis Alvarez / Getty Images Hungary

Hol és mikor követjük el a hibát?

Az évek múlásával számos esemény történik az életünkben, ilyen például a házasságkötés, a költözések, a gyerekek születése, és nemcsak a sejtjeink cserélődnek hétévente, hanem mi is változunk, hiszen a körülményekhez igazodunk. Ilyenkor sokszor megesik, hogy nem az lesz a legfontosabb, hogy kielégítsük a másik szeretetnyelvét, ami, ha Gizinek az ajándék, és Géza elfelejti a karácsonyt, a nőnapot, a névnapot, a Valentin-napot és a házassági évfordulót, akkor Géza, akinek a szeretetnyelve a testi érintés, hiába ölelgeti a feleségét, és mondja el neki százszor, hogy mennyire szereti, a nő nem ezt fogja érezni. A kapcsolatok akkor szoktak megromlani, ha elfelejtjük a másik szeretetnyelvét használni, és a miénkkel kezdünk el kommunikálni.

Galambos Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy az évek múlásával a szeretetnyelvünk is megváltozhat
Galambos Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy az évek múlásával a szeretetnyelvünk is megváltozhatSzabó Réka / Index

Párterapeutaként mi a tapasztalatod? A szeretetnyelv ismerete segíthet rendezni, és akár helyrehozni a kapcsolatokat?

Ahol nincsen szeretet, ott a szeretetnyelv sem segít szeretni. Ahol van szeretet, de nem tudjuk ezt jól kifejezni, ott van esély arra, hogy ha a szeretetnyelv megismerése segíthet jól szeretni.

A szeretetnyelv felismerésének képessége megtanulható?

Igen, megtanulható, és szükség esetén meg is tanítjuk azoknak, aki tőlünk kérnek segítséget, hogy megmentsék a házasságukat. Ilyenkor sok esetben egy-egy beszélgetés alkalmával én már előbb felismerem, hogy mi annak a feleségnek a szeretetnyelve, aki ott ül velem szemben.

A legtöbb nőt meglepetésként éri, hogy nagyon sok férfinak nem a testi érintés vagy a minőségi idő a szeretetnyelve, hanem az elismerő, szép szavak.

A férfiak ugyanis nagyon-nagyon vágynak az elismerésre, hogy ők jó apukák, jó szülők, jó férjek vagy jó szakemberek, de ezt sokszor nem fejezi ki senki nekik. Amikor egy házasságmegmentő terápián felismerjük, hogy kinek mi a szeretetnyelve, gyakran kapják a párok azt a házi feladatot, hogy gyakorolják azt. Ha például valakinek a szeretetnyelve a testi érintés és a szép szavak, akkor a társának az lesz a feladata, hogy napi három alkalommal, legalább tizenöt másodpercig ölelje meg a párját, vagy fogja meg a kezét, simogassa meg az arcát, és a nap folyamán többször is halmozza el szívből jövő dicsérettel.

Egy idő után ezek a gyakorlatok elkezdenek működni, a házaspár mindennapjainak részévé válik, hogy úgy szeretik egymást, ahogy kell, ahogyan az a másiknak jólesik. 

Említetted, hogy tapasztalatod szerint sok férfinak az elismerés a szeretetnyelve. Mi a helyzet a nőkkel? Ők mire vágynak? Mitől érzik, hogy szeretik őket?

A nőknél a három legfontosabb dolog, amitől azt érzik, hogy szeretve vannak, a figyelem, az érdeklődés és a csodálat, ami akár a szép szavakban is megnyilvánulhat. A nők kifejezetten igénylik és vágynak a közösen eltöltött minőségi időre és az élményekre. Tehát ha az öt szeretetnyelvből kellene választanom, hogy a nőknél melyik három a leggyakoribb, az a minőségi idő, a szép szavak és a testi érintés lenne.

Az öt szeretetnyelv közül melyik az, amelyik rangsoroláskor a sor végére kerülne, mert sem a nők, sem a férfiak nem vágynak különösebben rá?

Én még nagyon kevés embertől hallottam azt, hogy neki a szívesség lenne a szeretetnyelve. De szintén kevéstől hallottam azt is, hogy ő azoktól az ajándékoktól érzi szeretve magát, amivel elhalmozzák. Pedig sok, a párterápiára érkező férfi épp arra szokott tippelni, hogy a feleségének az ajándék a szeretetnyelve.

Az ajándékozás nem olyan gyakori szeretetnyelv, mint például az elismerő, szép szavak
Az ajándékozás nem olyan gyakori szeretetnyelv, mint például az elismerő, szép szavakVioletaStoimenova / Getty Images Hungary

Milyen arányban játszik szerepet egy házasság megmentésében a helyes szeretetnyelv felismerése?

Én azt gondolom, hogy legalább 30-40 százalékban. Ez az arány azért ilyen magas, mert egyre jellemzőbb ránk, hogy nem figyelünk a másikra, elmegyünk egymás mellett, nem töltünk kellő időt együtt, nincsen értő figyelmünk egymásra.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek