A szeretetnyelv 5 formája. Te melyiken kommunikálsz?

GettyImages-1324347694

Legtöbbünket folyamatosan foglalkoztat a kérdés, hogyan fejezzük ki szerelmünket, szeretetünket a másik iránt. Hogyan fejezzük ki jól? Úgy, hogy az neki is jó legyen? És ő vajon hogyan tudja kifejezni irántunk? Vajon észrevesszük-e a jeleket?

Számtalan párkapcsolati válság kezdődik azzal, hogy nem értjük meg egymás szeretetnyelvét, nem is kommunikálunk (vagy nem megfelelően kommunikálunk) erről, és szépen lassan levonjuk azt a következtetést, hogy a másik nem szeret. Legalábbis nem szeret eléggé. És innen már nem nagyon van visszaút. Bármit csinál és bármit csinálunk, minden erőltetettnek, izzadságszagúnak és teljesen feleslegesnek tűnik.

Ezt megelőzendő 

nem árt tudatosítani magunkban, mit is értünk a szeretetnyelvek alatt, és hogyan használjuk őket.

A szeretetnyelv ugyanis az a mód, ahogy az ember kifejezi és megéli a szeretetet. Mindannyiunknak van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amelyek mélyebben hatnak ránk a többinél. Az ember természetes módon úgy nyújt szeretetet, ahogyan másoktól várná annak kifejezését, azonban a legjobb kommunikáció akkor valósítható meg, ha olyan szeretetnyelven tudod kifejezni a gondoskodásodat, amit a másik fél megért.

Az öt szeretetnyelvet Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó és lelkész írta le először 1992-ben. Ezek a következők:

1. Elismerő szavak

Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, annak mindennél fontosabbak a kedves szavak, az őszinte bátorítás, amellyel illetheted a külsejét, a személyiségét vagy a viselkedését. Például: „Milyen jól áll neked ez a ruha!” vagy „Fantasztikusan megcsináltad ezt a feladatot!” Időnként olyasmiért is köszönetet mondhatsz neki, amit nap mint nap megtesz, és nem vár érte köszönetet – nagyon jól fog esni neki.

2. Minőségi idő

Akinek ez a szeretetnyelve, annak nagyon fontos, hogy a másik fél osztatlan figyelmet szenteljen neki. Például fontos neki, hogy amikor hozzád beszél, kizárólag rá figyelj, ne nézegesd közben a mobilod, valamint hogy sok közös programot szervezzetek kettesben, amikor nem zavar meg senki és semmi. Érdemes a testbeszédeddel is kommunikálni, hogy figyelsz rá, mert jólesik neki a közelség, és ha felé fordulsz beszélgetés közben.

3. Ajándékozás

Az ajándékozás nyelvét beszélő személy akkor érzi a legerősebben, hogy szereted, ha ajándékot kap. Ne aggódj, nem kell feltétlenül hatalmas ajándékokra gondolni, jólesik neki az is, ha időnként megajándékozod a kedvenc ételével, kedves üzenetet tartalmazó cetlit hagysz neki a hűtőn, vagy írsz neki egy szép levelet. A jeles alkalmakhoz kapcsolódó ajándékozásokhoz pedig érdemes olyasmit adnod neki, amire már régóta vágyik. Tippünk: valahányszor azt hallod, hogy valamire megjegyzi, mennyire tetszik, azt jegyezd fel magadnak, és semmiképpen ne feledkezz meg az évfordulókról, születésnapokról.

GettyImages-1272652725
Ponomariova_Maria / Getty Images Hungary

4. Szívességek

Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, annak nagyon fontos, hogy tettekkel is kifejezd felé a szereteted. Csinálj meg neki valamit, amire nincs ideje, segíts olyasmiben, amire meg sem kért, de tudod, hogy nagy segítség lenne és jólesne neki. Figyeld meg, milyen segítségre vágyik, és tedd azt rendszeresen. Csinálj meg egy régóta halogatott közös feladatot, vagy tartsatok időnként olyan napot, amikor átveszel tőle feladatokat, és ezzel énidőt biztosítasz számára.

5. Testi érintés

Vannak, akiknek a testi kontaktus a legfontosabb. Mindennél többet ér számuka egy ölelés, egy csók, egy simogatás és egy jó szexuális együttlét. Ha az, akit szeretsz, a testi érintést részesíti előnyben, próbáld ezt beépíteni a hétköznapokba is: rendszeresen öleld át, fogd meg a kezét, nézzetek meg egy filmet összebújva a kanapén, masszírozd meg.

Honnan tudhatom, mi a szeretetnyelve valakinek?

Chapman azt javasolja, hogy a másik ember szeretetnyelvét úgy próbáljuk felfedezni, hogy megfigyeljük, hogyan fejezi ki a szeretetét mások felé, mi miatt panaszkodik a leggyakrabban, illetve mit kér leggyakrabban. Ez azért fontos, mert

az író a személyes szeretetnyelvünket az idegen nyelvhez hasonlítja. Ha két eltérő anyanyelvvel rendelkező ember találkozik, csak nehezen vagy egyáltalán nem jön létre a kommunikáció közöttük.

Ha egyikük megtanulja a másik nyelvét, akkor viszont lehetővé válik a társalgás, de nehéz helyzetekben az idegen nyelv nem pótolhatja az anyanyelvet. Vagyis az optimális kommunikáció csak akkor jön létre, ha mindkét fél megtanulja a másik anyanyelvét, azaz ebben az esetben a szeretetnyelvét.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra