Kiderült, mennyivel sikeresebbek a férfiak, ha szépek

GettyImages-501701716

Régi előítélet, hogy a szép nők attraktív megjelenésüknek köszönhetik, ha egyre feljebb jutnak a ranglétrán. De biztos, hogy a hölgyek profitálnak abból, ha mutatósnak látják őket?

Sokan úgy gondolják – és tapasztalják –, hogy egy látványosan szép nő a munkahelyén nagyon népszerű, vagy sokan utálják. Főleg a nőtársai… De mi a helyzet a szép emberekkel, ha férfiból vannak? Nekik hátrányt vagy előnyt jelent, ha jóképűek? 

Aki tinédzserként mutatós, sikeresebb lesz

Az Oslói Egyetem és a Lengyel Tudományos Akadémia kutatói több mint 11 ezer amerikai adatait vizsgálták húsz éven át, a serdülőkoruktól egészen a felnőttkorukig. Számba vették azt, hogy milyennek értékelik mások a megjelenésüket, az iskolai végzettségüket, a karrierjükre vonatkozó információkat, illetve a keresetüket is.

Azt találták, hogy azok, akiket 15 évesen vonzóbbnak ítéltek meg, azok jó eséllyel túlszárnyalják szüleik bevételeit, illetve az eredményeiket is, mire betöltik a harmincadik életévüket.

Ezt a hatást azzal magyarázták, hogy evolúciós szempontból a vonzó megjelenés annak a jele, hogy a partner fitt és egészséges. Ugyanakkor, azt is felfedezték, hogy a jó megjelenés és a gördülékeny előmenetel a karrierben sokkal inkább a férfiak esetében igaz, mint a nőknél. A tanulmány kimutatta, hogy a férfiak többet profitálnak a fizikai vonzerejükből a tanulmányaik során és a munkahelyükön is, mint a hölgyek. 

A kutatás szerint a bájos tinédzserek sikeres emberek lesznek
A kutatás szerint a bájos tinédzserek sikeres emberek lesznekAda Summer / Getty Images Hungary

Ízlések és pofonok mégsem különbözőek

A vonzó emberekhez nemcsak a szépséget társítják, de intelligensebbnek, megbízhatóbbnak és tehetségesebbnek is tartják őket, mint akiket átlagos megjelenéssel áldott meg a sors. A tanulmányban lefordították számokra az egészségügyi adatokat, a demográfiai információkat, a társadalmi-gazdasági adatokat, sőt, a vonzerőt is képesek voltak számszerűsíteni. A vizsgálat résztvevőit néhány évente újra megkérdezték előmenetelükről, illetve minden látogatás alkalmával egyfajta zsűrit is felállítottak, akik egy ötfokú skálán értékelhették, hogy az adott személyt nagyon nem vonzónak vagy kimondottan vonzónak látják.

A szépségért felnőttként sokat tehetünk, főleg, ha elegendő pénzünk van
A szépségért felnőttként sokat tehetünk, főleg, ha elegendő pénzünk vanVincent Besnault / Getty Images Hungary

Bár a mondás szerint ízlések és pofonok különbözőek, de tény, hogy azok, akik értékelték a résztvevők megjelenését, általában egyetértettek abban, hogy az adott férfi vagy nő mennyire attraktív. Ugyanakkor kiindulópontnak a 15 éves kori megítélésüket tartották, hiszen a későbbiekben az anyagi helyzet lehetőséget ad, hogy változtassanak a kinézetükön. Az volt az alapgondolatuk, hogy ha valakinek elég pénze van, akkor többet tud költeni frizurára, kozmetikusra, de akár plasztikai sebészre is. Az eredmények azt mutatták, hogy akik tinédzserkorukban mutatósak voltak, azok jó eséllyel nagyobb lehetőségeket kaptak a későbbiekben, mint akik átlagos megjelenésűek voltak. 

A szép emberek élete könnyebb?

A kapott eredményeket nemek szerint is lebontották, és azt figyelték meg, hogy a férfiak jobban profitálnak abból, ha úgy érzik, jól néznek ki. Azok a férfiak, akiknek nagyobb volt a vonzereje, a munkahelyi ranglétrán is könnyebben lépdeltek felfelé. A nők körében azonban nem fedeztek fel annyira erős kapcsolatot a szépség, az iskolai előmenetel, a karrierbéli sikerek és a jövedelem között. Ezek a meglátások azonban ellentmondanak egy 10 évvel korábbi, skóciai kutatásnak. Igaz, abban akkor pontozták az önkéntesek szépségét, amikor először találkoztak velük, és ez nem feltétlenül a tinédzserkorukban történt. Az a lány vagy fiú, aki 15 évesen nem mutatós, a későbbiekben még kivirágozhat. 

A szép emberek – különösen a férfiak – magasabb pozícióba juthatnak
A szép emberek – különösen a férfiak – magasabb pozícióba juthatnakKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy ez csak egy kép arról, hogy miképp boldogulnak a vonzó emberek a világban, és azt is hozzátették, hogy a különbségek sokkal bonyolultabbak, mint hogy „vonzó” vagy „nem vonzó” kategóriákat állítsunk fel. Megfigyeléseik szerint a csupán „nem vonzó” és a „nagyon nem vonzó” kategóriába soroltak között is voltak különbségek a siker tekintetében, emiatt ezeket a kategóriákat nem szabad összevonni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra