Ő lett az év legvonzóbb férfija: igazságos abban mérni egy férfi értékét, hogy jól néz ki?

GettyImages-1652522666

A People magazin szerint Patrick Dempsey a 2023-as év legszexibb férfija. Az amerikai bulvármagazin 1985 óta minden évben megnevezi a legszexisebb férfit, függetlenül attól, hogy nyilván teljesen szubjektív, hogy kit és miért találunk szépnek, csábítónak vagy épp szimpatikusnak.

Dempsey elsősorban a Grace klinika című sorozatban játszott szerepével tett szert világhírnévre. Bár visszajutottak hozzá a nők reakciói a kinézetére, saját bevallása szerint meglepődött, hogy a People csapatában rá esett a választás. A korábbi díjazottak között volt Chris Evans, Paul Rudd, Michael B. Jordan, John Legend és Idris Elba is. Kétségkívül mindegyik díjazott jóképű, vonzó férfi. Ám ezek, a szépségversenyekhez hasonlóan látszat alapján hozott ítéletek azt sugallják, meg tudjuk ítélni egy másik ember értékét pusztán a kinézete alapján.

Gazdag szív szegény kabát alatt

Egyszer olvastam egy idézetet, amely így szólt: „Ne ítélj a látszat alapján, mert gazdag szív lehet szegény kabát alatt is.” Azóta sem tudom elfelejteni, és elégszer hangsúlyozni ezt a mondatot, aminek különösen nagy jelentősége van napjainkban, amikor szeretünk gyorsan megítéli másokat a külső megjelenés alapján. Ha jobban belegondolunk, talán nincs is ennél abnormálisabb mérőszám.

A szépség, a külső egy adottság, és nem marad velünk örök életünkre
A szépség, a külső egy adottság, és nem marad velünk örök életünkreHector Vivas / Getty Images Hungary

Vannak pszichológusok, akik azt állítják, az, hogy a külső alapján ítélkezünk, teljesen természetes tulajdonságunk, hiszen az elménk a rendelkezésünkre álló – általában hiányos – objektív információkból kiindulva építi fel a teljesebb képet.

Ez akár el is fogadható, csupán az a gond, hogy sokan nem is akarnak tovább látni az orrunknál. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a vizsgálat, amelynek során a kutatók egy kínai egyetem diákjait arra kérték, nézzenek szelfiket, és értékeljék a képen szereplő emberek személyiségét öt kulcsfontosságú személyiségjellemző alapján. Talán nem meglepő, hogy a diákok az esetek 80 százalékában óriásit tévedtek, ugyanis pusztán csak a megjelenés alapján nem lehet meghatározni senkinek a jellemét.

Ne a külső alapján ítéljünk!

Ennek ellenére igen sokan ezt tesszük mi is. Újra és újra becsapjuk magunkat és másokat is azzal, hogy a látszat alapján ítélünk és rangsorolunk. Tesszük mindezt annak ellenére, hogy tudjuk, igen káros a külső megjelenés alapján méricskélni magunkat és másokat. Ráadásul, pláne a mai világban, a külső megjelenés könnyen manipulálható. 

Csak azért, mert valaki ma jól néz ki, nem jelenti azt, hogy holnap is úgy fog kinézni
Csak azért, mert valaki ma jól néz ki, nem jelenti azt, hogy holnap is úgy fog kinézniStefano Guidi / Getty Images Hungary

Ezáltal pedig az is minden gond nélkül sikeres lehet, aki egyébként nem érdemli meg az elsőséget és a figyelmet, csupán azért, mert szép vagy jóképű.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szépség mulandó. Csak azért, mert valaki ma jól néz ki, nem jelenti azt, hogy holnap is ez lesz a helyzet, éppen ezért fontos, hogy ne csak a külső megjelenés alapján ítéljük meg bárkit is. 

Ahhoz, hogy valakit megismerhessünk, hogy valakit valóban értékelni tudjunk, beszélgetnünk kell vele, és meg kell ismernünk a történetét.

A szép vonások, a sárm soha, semmilyen életkorban nem érdem, sokkal inkább adottság. Ahogy nagymamám mondta: „Kislányom, a szépséget nem eszik kanállal.” Ahogyan a belső erőt, a kedvességet, az együttérzést és a bölcsességet sem írhatják fel receptre senkinek. Azok, akik valóban értik és megtalálják a létezés értelmét, már rég nem foglalkoznak azzal, hogy egy díszes kabáttal nyűgözzék le a külvilágot.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek