A szemhéj duzzanata akár daganatot is jelezhet: ezekre a tünetekre figyelj

GettyImages-839871386

A szemhéj duzzanata mögött számos ok húzódhat meg, köztük olyanokkal, amelyek sürgős orvosi beavatkozást igényelnek.

Duzzadt szemhéjjal ébredni nem túl kellemes, de sok esetben egy meleg borogatás is elegendő, hogy megszabadulj tőle. Ha azonban az állapot tartósan fennáll, vagy más tünetekkel párosul, az arra utalhat, hogy valamilyen háttérbetegség okozza, amelyet kezelni kell. Lássuk, hogy milyen egészségügyi problémák merülhetnek fel, illetve mit lehet ellenük tenni.

1. Blefaritisz

A blefaritisz a szemhéj krónikus gyulladása, amely annak duzzanatával, irritációjával, vörösségével és viszketésével jár, gyakran a szempillavonal mentén megjelenő korpás bőrelváltozások mellett.

Súlyos esetben előfordulhat a szemhéjak hegesedése vagy a szempillák hullása is.

A betegség kialakulásában számos ok játszhat közre, köztük az allergia, a baktériumok elszaporodása, a faggyúmirigyek eltömődése vagy bizonyos betegségek, mint a rosacea vagy a seborrheás dermatitisz.

Kezelése: A blefaritisz meleg borogatással vagy a szemhéj masszírozásával otthoni körülmények között is hatékonyan kezelhető, de ha a panaszok nem enyhülnek, az orvos antibiotikus kenőcsöt, szemcseppet vagy hipoklórsavat tartalmazó sprayt írhat fel.

A szemhéj duzzanata gyakran a szem vörösségével párosul, ami gyulladásra, fertőzésre utalhat
A szemhéj duzzanata gyakran a szem vörösségével párosul, ami gyulladásra, fertőzésre utalhatAnastassiya Bezhekeneva / Getty Images Hungary

2. Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás a szem fehér részeit és a szemhéjakat borító hártya fertőzése, amelyet allergia, szemszárazság, illetve baktériumok, vírusok vagy irritáló anyagok (például füst vagy por) válthatnak ki.

A betegség egyik tipikus tünete, hogy a kötőhártya és a szemhéj megduzzad.

Ezt olyan panaszok kísérhetik, mint a szemek vörössége, a fokozott könnyezés, a szemváladékozás, a viszketés vagy az irritáció és az égető érzés.

Kezelése: A kezelési mód a kiváltó októl is függ. Allergiás tünetek esetén az antihisztaminok vagy a szteroidos szemcseppek, bakteriális kötőhártya-gyulladás esetén pedig az antibiotikus szemcseppek hozhatnak enyhülést. Házi gyógymódként a műkönny, illetve a hideg vagy meleg borogatás is eredményes lehet.

3. Árpa vagy jégárpa

Az árpa egy vörös, fájdalmas csomó, amely a szemhéj szélén jön létre a szempilla tövében található mirigyek bakteriális fertőzése miatt. A jégárpa ezzel ellentétben egy kemény, fájdalommentes duzzanat, amely az elzáródott mirigyek hosszan tartó gyulladása miatt képződik. Ez azt jelenti, hogy árpából is kialakulhat, ugyanakkor összefügghet akár a rosaceával vagy a blefaritisszel is.

Kezelése: Az árpák általában maguktól elmúlnak, ám ha ezt nem akarod kivárni, a gyógyulást házilag meleg, nedves borogatással segítheted elő. Ha nem tapasztalható javulás, az orvos sebészeti beavatkozást vagy szteroidinjekciót javasolhat.

Az árpa sok esetben magától is elmúlik
Az árpa sok esetben magától is elmúlikOlga Trofimova / Getty Images Hungary

4. Ekcéma

A szemhéjak ekcémája egy gyulladásos állapot, ami gyakran allergiás kontakt dermatitisz következtében, egy allergénre vagy irritáló anyagra, például szappanra vagy sminkre adott átmeneti reakcióként jelentkezik, de hozzájárulhat az atópiás dermatitisz vagy a seborrheás dermatitisz is. Ez a duzzanaton kívül a szemhéjak vörös, pikkelyes megjelenésével, viszketéssel, égető, fájdalmas érzéssel és a szempillák kérgesedésével járhat.

Kezelése: A szemhéjak ekcémáját jellemzően vényköteles helyi szteroidokkal és bőrpuhítóként ismert hidratálókkal kezelik.

5. Cellulitisz

A cellulitisz egyfajta bakteriális bőrfertőzés, ami az érintett bőrfelületen duzzanatot, fájdalmat és bőrpírt okozhat. A szemhéj vonatkozásában kétféle állapotot különböztetünk meg, amelyeket periorbitális és orbitális cellulitisznek neveznek.

A fő különbség az, hogy a periorbitális cellulitisz nyomán keletkező duzzanat elsősorban a szemhéjat érinti, a szem körüli zsírt és izmokat megfertőző orbitális cellulitisz viszont sokkal veszélyesebb, mivel tartós látásvesztést vagy agyhártyagyulladást vonhat maga után.

Kezelése: A periorbitális cellulitisz egy rövid orális antibiotikumkúra után általában néhány napon belül megszűnik, az orbitális cellulitisz azonban agresszívabb kezelést (intravénás antibiotikumot vagy műtétet) igényelhet.

6. Övsömör

Az övsömör egy fájdalmas bőrkiütés, amiért a bárányhimlőt is kiváltó varicella zoster vírus felelős. Akinek korábban bárányhimlője volt, későbbi életében övsömör alakulhat ki.

A szemet érintő övsömör a duzzadt szemhéjon kívül fényérzékenységhez, a szem vörösségéhez, fájdalomhoz, valamint vörös hólyagok megjelenéséhez vezethet, és kezelés hiányában

súlyos szövődményeket okozhat, beleértve a látásvesztést is.

Kezelése: A szem övsömörét vírusellenes gyógyszeres kúrával szokták kezelni. Ez segít csökkenteni a kiütések súlyosságát, és megakadályozhatja a szövődmények kialakulását.

A háttérbetegségek általában antibiotikumos kúrával kezelhetők
A háttérbetegségek általában antibiotikumos kúrával kezelhetőkPhotoAlto/Eric Audras / Getty Images Hungary

7. Basedow–Graves-kór

A Basedow–Graves-kór egy autoimmun állapot, amely pajzsmirigy-túlműködéshez vezethet, és az esetek harmadában a szemet is érinti. A puffadt szemhéjakon túl jellemző tünete még a szem kidülledése, a homályos vagy kettős látás, a fényérzékenység, a magas szemnyomás és a fájdalom.

Kezelése: A Basedow–Graves-kór által okozott pajzsmirigy-túlműködést specifikus gyógyszerekkel kezelik. A szemmel kapcsolatos panaszokon pedig a műkönnyek és egyes vényköteles gyógyszerek segíthetnek.

8. Rák

Ritkább esetben a megduzzadt szemhéj a faggyúdaganat jele is lehet. Ez a bőrrák ritka, agresszív típusa, amely általában a szemhéjon kezdődik.

A faggyúdaganat miatt a szemhéj és a szempilla találkozásánál a bőr megvastagodhat. A szemhéjon kemény, fájdalommentes, sárgás csomó is kialakulhat.

A betegség további tünetei a következők:

  • nem gyógyuló vagy folyamatosan visszatérő szemhéjfekély
  • a szempillavonal mentén tapasztalható kérgesedés
  • szemvörösség
  • kinövések a szemhéjon
  • kihulló szempillák

Kezelése: A legtöbb faggyúrákos esetnél a daganatot el kell távolítani. Ha a rák elterjed, sugárterápiára vagy a nyirokcsomók eltávolítására is szükség lehet.

Mikor kell a duzzadt szemhéjjal orvoshoz fordulni?

A szemhéj gyulladással összefüggő duzzanata gyakran magától is elmúlik. Ha ez nem történik meg, vagy a tüneteid rosszabbodnak, esetleg fényérzékenységet, hólyagos, kérges, vörös színű elváltozásokat, vérzést, fájdalmat vagy túlzott könnyezést tapasztalsz, feltétlenül fordulj orvoshoz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra