Nem vagy szomjas, mégis száraz a szád? Ez a 9 legjobb házi gyógymód szájszárazság ellen

GettyImages-125145595

A szájszárazság lehet a diabétesz tünete, de sok más okból is kialakulhat ez a kellemetlen állapot, amely a fertőzések fokozottabb veszélyével is együtt jár – érdemes tenni ellene!

Azt már régóta tudjuk, hogy a cukorbetegek sokszor tapasztalhatnak szájszárazságot, kevesebb nyáltermelést. Ennek több oka is lehet: okozhatja például a fokozottabb folyadékvesztés, dehidratáció, a diabétesz miatt fellépő veseelégtelenség, hiperglikémia, de akár gyógyszer mellékhatása is szóba jöhet.

A szájszárazság nemcsak kellemetlen, hanem veszélyes is, hiszen általa nő a fertőzésveszély, mivel a nyál segít megelőzni a káros mikroorganizmusok elszaporodását, ráadásul tisztán tartja a szájüreget, semlegesíti a savakat. Ha egy homokszem kerül a gépezetbe, akkor könnyebben berepedezhetnek az ajkak, a száj szélei is, ami igen fájdalmas érzés.

A legjobb házi gyógymódok szájszárazság ellen

Annyira kiszáradt a szád, hogy olyan érzésed van, mintha fűrészport ettél volna csiszolópapírral? A szájszárazság (más néven xerostomia, ha szívesen menőzöl idegen szavakkal) gyötrelmes dolog, főleg, ha tartósan fennáll. Ugyanakkor meglepően gyakori is. A Brazilian Dental Journal 2018. decemberi elemzése szerint világszerte az emberek 22 százalékának van szájszárazsága. Már mutatjuk is, mit tehetsz ellene.

1. Igyál sok vizet

Nincs itt semmi meglepetés: a folyadékbevitel növelése a leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy az ember a száját nedvesen tartsa.

„Mindenki igyon legalább nyolc pohár vizet naponta”

– javasolja Diana Messadi, a UCLA Fogorvosi Iskola professzora és a xerostomia szakértője. „Ha valakinek nincs kedve inni, az is segít, ha öblöget azzal.” 

Érdemes elszopogatni egy jégkockát is. Az Intensive Care Medicine 2014. szeptemberi tanulmánya szerint a hideg víz jobban enyhítheti a szájszárazságot és erősebb nyáltermelést stimulálhat, mint a meleg vagy szobahőmérsékletű folyadék.

Végül, mivel a szájszárazság megnehezítheti az étel lenyelését, igyál egy korty vizet a falatok között is, hogy megkönnyítsd az étkezést.

2. Állítsd be jól a gyógyszereket

A gyógyszeradagok megváltoztatása – vagy a szedett készítmény cseréje, esetleg a beadás idejének finomhangolása – néha segíthet enyhíteni a szájszárazságot, amennyiben az a gyógyszerszedés következménye.

Ha valaki már sok vizet iszik, de még mindig a rettenetes vattaszájjal küzd, vizsgálja át a gyógyszeres szekrényét. A szájszárazság a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek gyakori mellékhatása egyaránt.

„A xerostomia első számú oka a gyógyszeres kezelés szokott lenni”

– árulta el dr. Messadi.

A leggyakoribb bűnösök: a depresszió és a szorongás elleni gyógyszerek, valamint a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek. Az American Dental Association (ADA) szerint az allergia elleni antihisztaminok és a köhögés és a megfázás idején használt nyálkahártya-lohasztók szintén gyakori bűnösök.

A szájszárazság nagyon kellemetlen a mindennapokban
A szájszárazság nagyon kellemetlen a mindennapokbanminiseries / Getty Images Hungary

Mindeközben a gyógyszerek napközbeni, nem pedig éjszakai szedése kevésbé száríthat, csakúgy, mint több kisebb adag bevétele egy nagy adag helyett. Mielőtt azonban ilyesmiről döntenél, feltétlenül konzultált kezelőorvosoddal!

3. Használj nyálstimuláló szereket

Igen, már ezeket is feltalálták. Oldat, gél, szájvíz, spray vagy rágógumi formájában egyaránt léteznek ezek a szerek.

4. Kapcsold be a párásítót

„A párásító hidratálja a levegőt, így az azt használó személy nedves levegőt lélegzik be, ami szintén javít a helyzeten” – zárta rövidre dr. Messadi.

5. Cukormentes rágógumi

A rágás beindítja a nyáltermelést, ezért ragadj meg egy rágógumit, amikor a szád olyan, mint egy hatalmas vattakorong. A Hemodialysis International 2021. januári tanulmánya szerint azoknak az embereknek, akik naponta legalább hatszor 10 percig rágtak rágógumit, alacsonyabb volt a szájszárazság mértéke, mint a kontrollcsoportban.

Ha ehhez a módszerhez folyamodsz, mindenképpen a cukormentes fajtát válaszd. „A szájszárazságban szenvedők hajlamosabbak a fogszuvasodásra” – mondja dr. Messadi. „A nyál lemossa a táplálékot és a baktériumokat a fogakról, így ha nincs elegendő nyál, a baktériumok stagnálhatnak, ami szuvasodáshoz vezethet.”

GettyImages-1336506457 (1)
Így is érezheted magad tőle miguelangelortega / Getty Images Hungary

6. Szájhidratáló fogkrém

Ezek a fogkrémek elősegítik a nyáltermelést, így nagy segítségre lehetnek, ha mindig száraz a szád.

7. Módosíts az étrendeden

Bár nem létezik olyan élelmiszer, amely önmagában javítaná a xerostomiát, okos dolog ilyenkor korlátozni a ragadós édességek fogyasztását. Mivel a száraz száj könnyebben irritálható, érdemes lemondani mindenről, ami fűszeres, sós, savanyú, ropogós vagy nehezen rágható.

8. Szokj le a dohányzásról

Az Epidemiology and Health 2021. februári tanulmánya megállapította, hogy a dohányzás csökkenti a nyáláramlást.

9. Lélegezz az orrodon keresztül

Nagyobb a xerostomia kockázata, ha valaki a száján keresztül lélegzik.

„A szájon át történő légzés alvási apnoét vagy orr- vagy arcüregproblémát jelezhet, mint például a septum eltérése” – mondja dr. Messadi. „Aki ebben érintett, keressen fel fül-orr-gégészt, hogy megtudja, miért lélegzik a száján keresztül.”

Nem vagy biztos benne, hogy a szádon keresztül lélegzel éjszaka? Ha reggel gyakran szájszárazsággal ébredsz, de napközben nem tapasztalod, ez azt jelentheti, hogy a szádon át veszed a levegőt éjjelente.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra