A legjobb krémleves alapanyaga szívroham és rák ellen is hatékony

GettyImages-504823672
Olvasási idő kb. 6 perc

Az ősz egyik legnépszerűbb, egyben leghangulatosabb eledele a sütőtök: színesíti a tányérokat, sokféleképpen elkészíthető, és még egészséges is. Itthon azokat a tökféléket hívják így, amiket általában sütve fogyasztanak, így többféle formájú, színű és ízű változatot sorolnak ide. Ha megsütötted, eheted juharsziruppal, levesként, pitében – de akár egy klassz gnocchit is készíthetsz vele!

sütőtök színe is mutatja, hogy kifejezetten gazdag karotinoidokban, azaz alfa- és béta-karotinban, utóbbi a szervezetben A-vitaminná alakul. Található még benne C-, B2- és E-vitamin, kálium, réz, mangán és vas. Kisebb mennyiségben magnéziumot, foszfort, cinket és többféle B-vitamint is tartalmaz.

A sütőtök az egyik legjobb őszi-téli vitaminbomba, mivel nagy mennyiségben tartalmaz C-, B1-, B2-, B6-, E és K-vitamint, valamint karotint, biotint, folsavat. Mindezeken túl ráadásul remek antioxidáns hírében áll, így a rákos megbetegedések megelőzésében és az öregedés ellen is jó harcostárs, akár belsőleg, akár külsőleg alkalmazod. Kisgyermekeknél is fontos táplálék, nemhiába egyik fő összetevője a pépesített bébiételeknek.

A tökfogyasztás 6 előnye az egészségedet javítja

A sütőtök fogyasztása javíthatja a látást, segít a fogyásban, javítja a szív egészségét, erősíti az immunrendszert, védi a bőrt, és még csökkenti egyes rákbetegségek kockázatát is. Viszonylag nagy mennyiségű antioxidánst, rostot és A-vitamint tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak az egészséged szempontjából. 

A sütőtök tehát sokkal több, mint az ősz nem hivatalos alapanyaga: ennek az őszi kedvencnek számos egészségügyi előnye van, ráadásul egész évben fogyasztható.

Alacsony kalóriatartalma teszi igazán fontos részévé az étrendnek. 

Íme, a tökfogyasztás hat legfontosabb előnye!

1. A sütőtök javíthatja a látásodat

A béta-karotin felelős a sütőtök élénk narancssárga színéért. Ez a pigment egy karotinoid, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. A béta-karotin és az A-vitamin elengedhetetlenek a jó látás fenntartásához, mondja Laura Bishop-Simo, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának orvosa. 

Az A-vitamin része a rodopszin nevű vegyületnek is, amely létfontosságú a fényre és a sötétre érzékeny szem számára. Ezenkívül az A-vitamin támogatja a szaruhártya és a retina egészségét is.

Egy 2013-as vizsgálat szerint a béta-karotin és más tápanyagok, például a C-vitamin, az E-vitamin, a cink és az ómega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni az életkorral összefüggő szembetegségeket, például a makuladegenerációt. Már egy fél csésze sütőtökben is van 14 000 NE A-vitamin, ami a napi ajánlott értéknek több mint 100%-a.

Edd hetente kétszer!
Edd hetente kétszer!Luis Alvarez / Getty Images Hungary

2. A sütőtök elősegítheti a fogyást

A sütőtök egészséges választás, ha valaki fogyni szeretne. Bishop-Simo azt mondja, hogy a sütőtök jó rostforrás, amely segíthet hosszabb ideig teltségben tartani, így ritkább nassoláshoz vezethet. 

Ráadásul egy csésze körülbelül 100 kalóriát tartalmaz, így a szakember azt állítja, hogy kis mennyiségű kalóriáért kapunk megfelelő mennyiségű táplálékot fogyasztásával, miközben számos tápanyaghoz hozzájutunk. 

A tökmag kiváló tápanyagdús nassolnivaló a fogyáshoz is. Rostot, fehérjét, egészséges zsírokat és mikrotápanyagokat tartalmaz. Bishop-Simo szerint a fehérje jótékony hatású a hosszabb telítettség megőrzésében, mivel szabályozhatja az éhséghormonokat. 

3. A sütőtök jótékony hatással lehet a szív egészségére

A sütőtök gazdag káliumban, amely segíthet a vérnyomás szabályozásában, ezáltal csökkentve a szívroham és a szélütés kockázatát, mondja Bishop-Simo. Egy csésze sütőtök 490 milligramm káliumot tartalmaz, ami az ajánlott napi érték körülbelül 16%-a. 

16 tanulmány 2016-os metaanalízise megállapította, hogy a stroke kockázata csökken a káliumfogyasztás növekedésével. Ezenkívül egy 2018-as tanulmány azt állította, hogy a magas káliumbevitel csökkentheti a megemelkedett vérnyomást, csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

4. A sütőtök segíthet megvédeni a bőrt

A béta-karotin és az A-vitamin jótékony hatással van a bőr egészségére. A sütőtökben található béta-karotin megakadályozhatja az öregedés hatásait, és fokozhatja a bőr védekezőképességét az UV-sugárzással szemben, mondja Bishop-Simo.

Ez a béta-karotin antioxidáns tulajdonságainak köszönhető. Egy 2012-es áttekintés szerint a béta-karotint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása védőhatást gyakorolhat a bőrsejtekre az UV-sugárzás okozta károsodásokkal szemben. Egy 2008-as metaanalízis kimutatta, hogy a béta-karotin védelmet nyújthat a leégés ellen is.

5. A sütőtök csökkentheti a rák kockázatát

A sütőtök, beleértve a tökmagot is, gazdag antioxidánsokban, mondja Bishop-Simo. 

Ezek az antioxidánsok segíthetnek megelőzni a szabad gyökök által okozott károkat. A szabad gyököket a normál sejtciklus, a környezetszennyező anyagok vagy az UV-sugárzás okozhatja.

Ezek az instabil molekulák oxidatív stresszt okozhatnak, ami károsíthatja az egészséges sejtek DNS-ét. 

Az antioxidánsok, például a béta-karotin segítenek leküzdeni ezt a károsodást. A krónikus oxidatív stressz a rák kockázati tényezője, ezért fontos az antioxidánsok fogyasztása a kockázat csökkentése érdekében. 

A kutatások ígéretesek a környező karotinoidokkal, például a béta-karotinnal és a rák megelőzésével kapcsolatban: 

Egy 2016-os felülvizsgálat megállapította, hogy a karotinoidok, például a béta-karotin csökkenthetik a hasnyálmirigyrák kockázatát. 

A gyerekek is kapjanak belőle: a tök finom és egészséges!
A gyerekek is kapjanak belőle: a tök finom és egészséges!eugenesergeev / Getty Images Hungary

Egy 2016-os metaanalízis szerint a karotinoidok csökkenthetik a gyomorrák és a mellrák kockázatát is.

6. A sütőtök erősítheti az immunrendszert 

A sütőtök különféle tápanyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik az immunrendszer erősítését. Bishop-Simo elmondása szerint ezek a következők:

  • A-vitamin
  • B-vitaminok
  • C-vitamin
  • E-vitamin

Kedvenc őszi zöldségünk kisebb mennyiségben tartalmaz B-vitamint, C-vitamint és E-vitamint – de nagyon sok A-vitamint is. Korábban egy 2008-as jelentés megállapította, hogy az A-vitamin kiválóan támogatja az immunrendszert. Ennek az az oka, hogy az A-vitamin támogatja a T-sejteket, amelyek az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen fehérvérsejtek. Ezenkívül a sütőtökben található antioxidánsok hozzájárulhatnak az egészséges immunrendszerszer biztosításához is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek