A sütőtök színe is mutatja, hogy kifejezetten gazdag karotinoidokban, azaz alfa- és béta-karotinban, utóbbi a szervezetben A-vitaminná alakul. Található még benne C-, B2- és E-vitamin, kálium, réz, mangán és vas. Kisebb mennyiségben magnéziumot, foszfort, cinket és többféle B-vitamint is tartalmaz.
A sütőtök az egyik legjobb őszi-téli vitaminbomba, mivel nagy mennyiségben tartalmaz C-, B1-, B2-, B6-, E és K-vitamint, valamint karotint, biotint, folsavat. Mindezeken túl ráadásul remek antioxidáns hírében áll, így a rákos megbetegedések megelőzésében és az öregedés ellen is jó harcostárs, akár belsőleg, akár külsőleg alkalmazod. Kisgyermekeknél is fontos táplálék, nemhiába egyik fő összetevője a pépesített bébiételeknek.
A tökfogyasztás 6 előnye az egészségedet javítja
A sütőtök fogyasztása javíthatja a látást, segít a fogyásban, javítja a szív egészségét, erősíti az immunrendszert, védi a bőrt, és még csökkenti egyes rákbetegségek kockázatát is. Viszonylag nagy mennyiségű antioxidánst, rostot és A-vitamint tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak az egészséged szempontjából.
A sütőtök tehát sokkal több, mint az ősz nem hivatalos alapanyaga: ennek az őszi kedvencnek számos egészségügyi előnye van, ráadásul egész évben fogyasztható.
Alacsony kalóriatartalma teszi igazán fontos részévé az étrendnek.
Íme, a tökfogyasztás hat legfontosabb előnye!
1. A sütőtök javíthatja a látásodat
A béta-karotin felelős a sütőtök élénk narancssárga színéért. Ez a pigment egy karotinoid, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. A béta-karotin és az A-vitamin elengedhetetlenek a jó látás fenntartásához, mondja Laura Bishop-Simo, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának orvosa.
Az A-vitamin része a rodopszin nevű vegyületnek is, amely létfontosságú a fényre és a sötétre érzékeny szem számára. Ezenkívül az A-vitamin támogatja a szaruhártya és a retina egészségét is.
Egy 2013-as vizsgálat szerint a béta-karotin és más tápanyagok, például a C-vitamin, az E-vitamin, a cink és az ómega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni az életkorral összefüggő szembetegségeket, például a makuladegenerációt. Már egy fél csésze sütőtökben is van 14 000 NE A-vitamin, ami a napi ajánlott értéknek több mint 100%-a.
2. A sütőtök elősegítheti a fogyást
A sütőtök egészséges választás, ha valaki fogyni szeretne. Bishop-Simo azt mondja, hogy a sütőtök jó rostforrás, amely segíthet hosszabb ideig teltségben tartani, így ritkább nassoláshoz vezethet.
Ráadásul egy csésze körülbelül 100 kalóriát tartalmaz, így a szakember azt állítja, hogy kis mennyiségű kalóriáért kapunk megfelelő mennyiségű táplálékot fogyasztásával, miközben számos tápanyaghoz hozzájutunk.
A tökmag kiváló tápanyagdús nassolnivaló a fogyáshoz is. Rostot, fehérjét, egészséges zsírokat és mikrotápanyagokat tartalmaz. Bishop-Simo szerint a fehérje jótékony hatású a hosszabb telítettség megőrzésében, mivel szabályozhatja az éhséghormonokat.
3. A sütőtök jótékony hatással lehet a szív egészségére
A sütőtök gazdag káliumban, amely segíthet a vérnyomás szabályozásában, ezáltal csökkentve a szívroham és a szélütés kockázatát, mondja Bishop-Simo. Egy csésze sütőtök 490 milligramm káliumot tartalmaz, ami az ajánlott napi érték körülbelül 16%-a.
16 tanulmány 2016-os metaanalízise megállapította, hogy a stroke kockázata csökken a káliumfogyasztás növekedésével. Ezenkívül egy 2018-as tanulmány azt állította, hogy a magas káliumbevitel csökkentheti a megemelkedett vérnyomást, csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
4. A sütőtök segíthet megvédeni a bőrt
A béta-karotin és az A-vitamin jótékony hatással van a bőr egészségére. A sütőtökben található béta-karotin megakadályozhatja az öregedés hatásait, és fokozhatja a bőr védekezőképességét az UV-sugárzással szemben, mondja Bishop-Simo.
Ez a béta-karotin antioxidáns tulajdonságainak köszönhető. Egy 2012-es áttekintés szerint a béta-karotint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása védőhatást gyakorolhat a bőrsejtekre az UV-sugárzás okozta károsodásokkal szemben. Egy 2008-as metaanalízis kimutatta, hogy a béta-karotin védelmet nyújthat a leégés ellen is.
5. A sütőtök csökkentheti a rák kockázatát
A sütőtök, beleértve a tökmagot is, gazdag antioxidánsokban, mondja Bishop-Simo.
Ezek az antioxidánsok segíthetnek megelőzni a szabad gyökök által okozott károkat. A szabad gyököket a normál sejtciklus, a környezetszennyező anyagok vagy az UV-sugárzás okozhatja.
Ezek az instabil molekulák oxidatív stresszt okozhatnak, ami károsíthatja az egészséges sejtek DNS-ét.
Az antioxidánsok, például a béta-karotin segítenek leküzdeni ezt a károsodást. A krónikus oxidatív stressz a rák kockázati tényezője, ezért fontos az antioxidánsok fogyasztása a kockázat csökkentése érdekében.
A kutatások ígéretesek a környező karotinoidokkal, például a béta-karotinnal és a rák megelőzésével kapcsolatban:
Egy 2016-os felülvizsgálat megállapította, hogy a karotinoidok, például a béta-karotin csökkenthetik a hasnyálmirigyrák kockázatát.
Egy 2016-os metaanalízis szerint a karotinoidok csökkenthetik a gyomorrák és a mellrák kockázatát is.
6. A sütőtök erősítheti az immunrendszert
A sütőtök különféle tápanyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik az immunrendszer erősítését. Bishop-Simo elmondása szerint ezek a következők:
- A-vitamin
- B-vitaminok
- C-vitamin
- E-vitamin
Kedvenc őszi zöldségünk kisebb mennyiségben tartalmaz B-vitamint, C-vitamint és E-vitamint – de nagyon sok A-vitamint is. Korábban egy 2008-as jelentés megállapította, hogy az A-vitamin kiválóan támogatja az immunrendszert. Ennek az az oka, hogy az A-vitamin támogatja a T-sejteket, amelyek az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen fehérvérsejtek. Ezenkívül a sütőtökben található antioxidánsok hozzájárulhatnak az egészséges immunrendszerszer biztosításához is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés