Az egyik gazdag, a másik fiatal: sugardating, a párkapcsolat illúziója

Egyre szaporodnak azok az internetes társkeresők, ahol valódi luxuskapcsolatokban, más néven sugardatingben lehet részt venni. A sugar baby, sugar daddy és sugar nanny szavakkal is egyre gyakrabban lehet találkozni, melyeknek magyar megfelelőjük nincs, a szavak inkább üzleti tevékenységet takarnak: fiatal lányok keresnek gazdag férfiakat, akik támogatni tudják őket. Ugyanez a másik nemnél is létezik: idősebb, tehetős hölgyek keresnek helyes, fiatal fiúkat, akik jobb életszínvonalra vágynak. Utánajártunk, hogy néz ki egy ilyen viszony a gyakorlatban, a függőségi viszony ellenére miért nem büntethető, és milyen veszélyeket rejt.

A támogatói viszony létrejöttének lehetőséget nyújtó társkereső oldalak üzemeltetői szerint az itt kialakuló kapcsolat mindkét félnek előnyös, mi több, a sugardating nem egyenlő a prostitúcióval. Már csak azért sem, mert egyrészt az oldal csupán társkereső szolgáltatást nyújt, másrészt pedig ha egy sugar daddy támogatni kívánja a sugar babyjét, akkor a tranzakció nem függőségi viszonyban, hanem párkapcsolat keretein belül történik.

Édes élet százezer forinttól

Fiatal, életvidám, jó humorú, intelligens csaj vagyok, keresem megbízható, hasonlóan jó tulajdonságokkal megáldott támogatómat hosszú távra, amolyan barátság extrákkal jellegű kivitelben, 100 ezer forinttól. Természetesen a diszkréció 100 százalékos – ez a hirdetés olvasható Petrától egy internetes társkeresőn. Korábbi támogatója pár hónapja külföldre költözött, és Petra most újat keres magának. 

„A gimnázium után rögtön felvételiztem a főiskolára, el is kezdtem, de másodévben terhes lettem az akkori páromtól, akivel később nagyon megromlott a viszonyom. Mindent megtettem volna, hogy kimeneküljek az erőszakos kapcsolatból, csakhogy haza nem mehettem, barátaim pedig nemigen voltak. Megszületett a kislányom, de minden fillért feléltünk. A kiutat az jelentette számomra, hogy sugar babyként kezdtem hirdetni magam. Rám talált egy tehetős úr, aki ötvenezret adott alkalmanként, emellett elvitt vacsorázni, színházba, a kislányomnak pedig játékokat vett és fizette a magán-egészségügyi ellátását.

Bő két év kellett ahhoz, hogy újra sínre kerüljön az életem, de a támogatói viszonyt nem hagytam abba. A mindennapi életben is úgy van, hogy ha egy kapcsolat komolyra fordul, akkor az egyik fél segít a másikon, ha ezt megteheti. 

Tegyünk úgy, mintha...
Tegyünk úgy, mintha...Juanmonino / Getty Images Hungary

Visszamentem a főiskolára, közben más sugar daddykkel is találkozgattam. Könnyebb volt így, mint szórólapozni vagy árut feltölteni egy hipermarketben, ráadásul a gyerekemre is jutott időm. Nemcsak az az izgalmas ebben, hogy sok dolgot megkaphatok vagy megvehetek magamnak, hanem a szexet is élvezem” – avat be Petra, aki elismeri, hogy lényegében azért kap pénzt, hogy a randik során idősebb férfiak kívánságait teljesítse, szerinte azonban prostitúcióról szó sincs.

„Míg a prostitúció esetében a szexre mint szolgáltatásra tekint a két fél, és ezzel a viszony le is zárul, a sugarkapcsolatoknak a szexen kívül sok más összetevője is van. A férfi figyelembe veszi, hogy a nő mire vágyik, ajándékokat vesz neki, vacsorázni viszi, majd a nap végén ágyba bújnak. Az ajándékok mellé nekem mindig jár egy boríték is, amiben az elején meghatározott összeg volt.”

Íratlan sugaring szabályok

Petra szerint nem szabad túlértékelni a támogatói viszonyt, hiszen a sugar daddy nem barátnőt vagy menyasszonyt választ magának, hanem egy hálás és dekoratív csajt, aki megédesíti a napjait, amikor épp nem dolgozik vagy nem a családapaszerepet tölti be. Nem árt észben tartani azt sem, hogy a támogatói viszony azonnal véget ér, ha egyik részről szerelem szövődik, vagy ha valamelyik fél többre vágyik, mint amiben a kezdetekkor megállapodtak. Íratlan szabály még, hogy a sugar daddy életében a család mindig az első helyen áll – ezt a támogatott lánynak tiszteletben kell tartania, és soha nem szabad a sugar daddyt arra kérnie, hogy hagyja el a feleségét. Végül a legfontosabb szabály: a sugar babynek mindent meg kell tennie, hogy elkerülje a terhességet.

45 éves sugar daddy keres…

Az alábbi hirdetést Olivér adta fel az interneten:

45 éves sugar daddy keres támogatásra vágyó fiatal, szexuálisan nyitott, kedves diáklányt akár rendszeres együttlétekre. Egész alakos fotóval ellátott rövid bemutatkozó levelet várok.  

A férfi úgy véli, a támogatói alapokon nyugvó társkeresés manapság a leggyakoribb és legkényelmesebb ismerkedési forma. Negyvenen túl a szemtelenül fiatal lányok a gyengéi, ezenkívül nagyon tetszik neki minden, ami mű: műköröm, műszempilla, festett szőke haj, nyáron pedig azok a nadrágok, amikből szinte a feneke kint van a lányoknak. Nem érdekli, ki mire költi a tőle kapott pénzt, de nagyon örül, ha ajakfeltöltéssel lepik meg magukat – és persze őt.

Érzelmekről nincs szó, a pénz az úr
Érzelmekről nincs szó, a pénz az úrJuanmonino / Getty Images Hungary

„Minden tetszik, ami kicsit is kurvás, habár nincs annyi jelentkező, mint szeretném, ráadásul a többség azonnal kiesik a rostán, mert komolytalanok. Vannak, akik használt bugyit akarnak eladni előre utalással vagy »beteg az anyjuk« és gyorsan pénz kell nekik. Van, akinek a rövid bemutatkozójából kiderül, hogy messze lakik, erősen középkorú, igénytelen, esetleg még írni sem tud. A maradékból a legtöbb jelentkező cigány lány. Az első találkozást mindig a városban szervezem le, beülünk valahova egy italra, megnézzük egymást személyesen és megbeszéljük a dolgokat. Ennek nincs anyagi vonzata, nyilván az italt fizetem. Hogy miért költök sugar babykre? Ha a szó klasszikus értelmében vett párkapcsolatom lenne, akkor is csak költeném a nőre a pénzemet, így viszont hátha szebb csaj társul mellém. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a lányok, akikkel találkozom, egyáltalán nem korrektek, és nem becsülik eléggé, amit kapnak. Mindenesetre nem bánnám, ha találnék egy megfelelő csajt legalább a nyárra” – mondja Olivér. 

Fétisrandiból szerelem, szex helyett köddé válás

„Egyszer egy erotikus fétisem kiélésére hirdettem alkalmi jelleggel. Jelentkezett egy harminc körüli lány, aki igazi bombacsaj volt hosszú szőke hajjal, erotikusan nyávogó hanggal, sok-sok mű dologgal, cicababásan. Párszor találkoztunk, majd kissé átalakult a helyzet, ő kezdeményezte a szexet, én pedig nem ellenkeztem. Később többször is mondta, hogy nem kér pénzt, de én igyekeztem mindig adni neki. Sajnos menyasszony volt, így közös program csak ritkán és óvatosan jöhetett szóba. Azóta is hálás vagyok neki, mert szerelmes lettem, életemben először. Rossz tapasztalatból persze több van: egy éve egy egyetemista lánnyal találkoztam. Szép, fiatal, vidám volt és nagyon megnyerő. A vírus miatt minden zárva volt, így sok programot nem tudtunk csinálni, az intimitást pedig érezhetően kerülte, de gondoltam, majd alakul. Párszor volt nálam, és én mindig úgy készültem, hogy lesz szex is, de még csók sem csattant. Közben én azért már elég sok pénzt adtam neki. Egy nap szájfeltöltésre kért százezret. Adtam neki, de azóta színét sem láttam” – meséli csalódottan Olivér, aki úgy véli, nagyon kell vigyázni, mert a lányok rendkívüli módon tudnak arra figyelni, hogy jókor lépjenek ki a helyzetből. 

„Ha egy lány fiatal és szép, akkor a támogatók jönnek-mennek, és ahogy én látom, pont megfelel nekik, ha a sugar daddy nem egyedülálló. Azokon a napokon, amikor nincs randi, gyakorlatilag nem is írnak vissza. Biztos mással vannak. Na nem mintha elvárnám a kizárólagosságot. Néha felmerül bennem a kérdés, hogy vajon milyen kötődéseket tud később egy valóban szeretet-/szerelemalapú kapcsolatban kialakítani az a nő, aki belemegy egy ilyen kitartott viszonyra emlékeztető kapcsolatba?”

Nincs garancia arra, hogy nem sérülnek

Dr. Bátki Pál büntetőügyvéd szerint ha nem is a szó szoros értelemben vett prostitúcióról van szó, az efféle társkeresés a fiatal nőt vagy férfit árucikké silányítja. „A sugaring során a felek (és az ilyen oldalak üzemeltetői) azt az illúziót keltik, hogy partnerségről, párkapcsolatról van szó. A támogatói kapcsolat érdekessége, hogy bár magában hordozza a szexszel való pénzkeresés jelenségét, mégsem említhetjük egy kalap alatt az utcai prostitúcióval, és nem is tekinthető bűncselekménynek, ugyanis a magyar jog csak azt bünteti, aki lefölözi a hasznot, például ha valaki beszedi a futtatott lányok után a pénzt. Esetünkben azonban ilyenről szó sincs. Ráadásul a sugar baby/sugar boy sem vonható jogilag felelősségre, hiszen ha valaki saját elhatározásából akarja árulni magát, a testét, megteheti” – mondja az ügyvéd, majd hozzáteszi:

Az egyik vágyik rá, a másik meg tudja adni – hol itt a probléma...?
Az egyik vágyik rá, a másik meg tudja adni – hol itt a probléma...?stray_cat / Getty Images Hungary

„Nagyon sok fiatal lány jár úgy, hogy fizetnie kell a tandíját az egyetemen, valamint a lakbér is ott van, és akkor még nem említettük, hogy mit eszik, miből öltözködik vagy szórakozik. Ha ezeknek a költségeit mind összeadnánk, akkor egy részmunkaidős állásból keresett fizetésből biztosan nem tudná fedezni ezeknek a költségeit. Ekkor próbálnak a lányok olyan lehetőségek után keresgélni, amikben nem kell robotolva dolgozniuk a tanulás mellett. A sugar baby joggal gondolhatja, hogy amit csinál, az jogi szempontból rendben van, legalábbis Magyarországon. (A skandináv országokban a prostituált szolgáltatását igénybe vevőt üldözi a büntetőjog, de Magyarországon – ahogy a New York-i egyezmény legtöbb tagországában – nem így van). Felmenti magát a nagyvonalú daddy is, hiszen támogatókereső oldalra regisztrálni ma abszolút legális. 

Habár az üzemeltetők saját bevallásuk szerint azokat a profilokat, amelyeken nem megfelelő magatartást észlelnek (szexuális szolgáltatás hirdetése, zaklató magatartás), azonnali hatállyal törlik, a dolognak mégis megvan az a rizikója, hogy a sugar daddy/nanny úgy érzi, bármit megtehet, csak mert fizet. A lányok pedig olyasminek teszik ki magukat, amiben már az első randi időpont-egyeztetésétől kezdve elveszíthetik a kontrollt. A társkereső oldalak felmentik magukat, mondván, ők csak a hátteret biztosítják a sugardatinghez. Ha valakit személyes találkozón például anyagilag megkárosítanak, vagy ha valaki erőszakosan viselkedik, esetleg nem tudja vállalni, amit ígért, a honlap üzemeltetői nem vonhatók felelősségre” – figyelmeztet az ügyvéd.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra