Streamingszolgáltató nevében próbálják ellopni minden pénzed a csalók

GettyImages-1295104374
Olvasási idő kb. 2 perc

A Netflix nevében küldött szöveges üzenetekkel próbálják meg csőbe húzni áldozatukat a csalók. Az SMS-ekben lejáró jelszóval riogatnak.

Egyre többen kapnak az utóbbi időben olyan SMS-t, amelyben látszólag a Netflix arra figyelmeztet, hogy lejár a népszerű streamingszolgáltatónál a felhasználó jelszava – írja a Pénzcentrum. A trükknek azonban nem szabad bedőlni, hiszen csalók küldik az üzeneteket, és az adatainkra fáj a foguk.

Eleve gyanús lehet az SMS, amit a csalók küldenek a streamingszolgáltató nevében

„Netflix: Az On elofizetese lejart, kerjuk, ellenorizze a https://accountnflix-into.com cimen.” Ilyen és ehhez hasonló SMS-ekkel próbálkoznak a bűnözők. Egy másik változat így néz ki: „Netflix: Az On elofizetese hamarosan lejar, kerjuk, ellenorizze adatait a weboldalunkon: https://account-huntflix.com”. A szöveges üzenetekre kattintva aztán személyes információk, banki vagy bankkártyaadatok megadására próbálják rávenni az embereket.

Bizonyos jelekre figyelve a legtöbb, csalók által küldött SMS-t ki lehet szűrni – így van ez a streamingszolgáltatós módszernél is
Bizonyos jelekre figyelve a legtöbb, csalók által küldött SMS-t ki lehet szűrni – így van ez a streamingszolgáltatós módszernél isaydinynr / Getty Images Hungary

Ezeknél az üzeneteknél azonban pár dolog már eleve gyanús lehet. Ilyen például, hogy nem szerepelnek ékezetek a szövegben, illetve az adategyeztetéshez felkínált weboldal címét olvasva is megszólalhatnak a vészcsengők. Sok csalás esetében már a telefonszám is árulkodó lehet, de ez ebben az esetben nem jelzi előre, hogy átveréssel van dolgunk. A +49-es és +33-as nemzetközi előhívószám ugyanis Németországot, illetve Franciaországot jelöli, ami nem olyan gyanús, mintha például egy ázsiai országból küldték volna az SMS-t. Ennek ellenére mindig érdemes ellenőrizni, hogy honnan érkezik a hívás vagy az üzenet.

Az SMS-es csalások roppant népszerűek a bűnözők körében. Nemrég például bírsággal és pótdíjjal fenyegetőzve próbálták átverni az embereket, de olyan esetről is sokszor lehetett hallani, amikor postai csomag érkezéséről küldtek értesítést, sőt, már a Magyar Nemzeti Bank telefonszámát is felhasználták a csalók.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek