Ezekből a jelekből ismerheted fel a legsötétebb személyiségeket

GettyImages-142009832

Sötét triád. Ez a misztikusnak hangzó fogalom három, olyan egyszerre veszélyes, mégis vonzó személyiségvonást takar, amellyel mindannyian kisebb-nagyobb mértékben rendelkezünk.

A sötét triád (the dark triad) vagy magyarul sötét hármasnak is nevezett fogalmat Paulhus és Williams emelte be a pszichológia tudományterületére 2022-ben. Három szorosan összefüggő, mégis eltérő személyiségvonás hármasából tevődik össze: a pszichopátiából, a machiavellizmusból és a narcizmusból. 

Veszélyes, mégis vonzó személyiségek

Bár ezen vonások mindegyike mérgezőnek nevezhető, mégsem beszélhetünk patológiás személyiségekről, sőt:

a sötét triád személyiségvonásokkal rendelkező emberek gyakran a társadalom legsikeresebb tagjai.

Ezek a vonások hosszú távon inkább ellenszenvet váltanak ki, rövid távon viszont kifejezetten megnyerők lehetnek. Gyakran megfigyelhetők a sötét triád jellemzői politikusok vagy cégvezetők körében. De pontosan mi is jellemzi a sötét személyiségeket?

A manipulatív, az egocentrikus és az antiszociális: személyiségünk legsötétebb árnyalatai
A manipulatív, az egocentrikus és az antiszociális: személyiségünk legsötétebb árnyalataiJasmin Merdan / Getty Images Hungary

A sötét hármas első tagja: a pszichopátia

A pszichopaták egyfajta emberi ragadozók. Jellemző rájuk az impulzivitás, a gátlástalanság, valamint a lelkiismeret és a bűntudat hiánya, illetve az empátiára való képtelenség. Gyakran erőszakosak (a bűnelkövetők többsége antiszociális személyiségzavarban szenved, tehát vagy pszichopata vagy szociopata), és képtelenek tanulni a büntetésből.

Machiavellizmus: az érzéketlen manipulátorok

A machiavellisták a manipuláció nagymesterei, élvezik, ha megvezethetnek és befolyásolhatnak másokat. Gyakran csalnak és hazudnak, becsapnak és kihasználnak másokat. Jellemző még rájuk a stratégiai gondolkodás, a magas intelligencia, a megfontoltság, valamint a körültekintés.

A machiavellizmus a sötét triád egyik összetevője
A machiavellizmus a sötét triád egyik összetevőjeselimaksan / Getty Images Hungary

Narcizmus: a grandiózus önimádók

A narcisztikusok szüntelenül mások figyelme után sóvárognak. Rövid távon megnyerőek és elbűvölőek, hosszú távon viszont kifejezetten nehéz a közelükben lenni, mert képtelenek másokra is tekintettel lenni. A narcisztikusokra jellemző még a mások általi elismerésre és a csodálatra való igény, a felsőbbrendűség-érzés és az énközpontúság.

Habár a pszichopátia, a machiavellizmus és a narcizmus olyan személyiségvonásokat takarnak, amelyeket általában kifejezetten taszítónak találunk, az említett tulajdonságok nem feltétlenül rosszak, csak azért, mert sötétek. A kutatások szerint a sötét triád egyszerre áldás és átok mind a személyes, mind a társadalmi vonatkozásában. 

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra