Ha ez a 4 dolog nem zavar, lehet, hogy te vagy a narcisztikus

Berényi Bianka
GettyImages-469644742

Könnyen áttaposol mások érzésein, vagy mindig megszólal a lelkiismereted? Ha ismersz valakit, aki narcisztikus, akkor már profi lehetsz az ilyen személyiségjegyek olvasásából, de ha nem ugrik be, mik a vörös zászlók, lehet, hogy te vagy a narcisztikus.

Figyeld meg magadat. Hogy viselkedsz, miket mondasz, mennyire figyelsz másokra, mennyire vagy lelkizős, mennyire tartod magad önzőnek. Ha a narcizmus kezdeti jeleit időben felismered, akár magadon, akár másokon, azokon még lehet változtatni! Azt azonban jó, ha tudod, hogy nem feltétlen kell narcisztikus személyiségzavarban szenvednie valakinek ahhoz, hogy rendelkezzen pár narcisztikus jeggyel ő maga is. 

Honnan ered?

A narcizmus gyökerei leginkább a gyerekkorból erednek, azonban ilyen narcisztikus karakterjegyeket felnőtt életünk során is felvehetünk. Az életünk során megélt tapasztalatok nagy hatással lehetnek személyiségünkre is, és a negatív tapasztalatok sokszor felszínre hozhatják a személyiségünk problémás vonásait, melyek akár narcisztikus formában is jelentkezhetnek.

Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy genetikai okai is lehetnek a különféle személyiségzavarok kialakulásának, de a közvetlen környezet is szerepet játszik benne. 

Azok számára, akiknél egészségtelen személyiségjegyek alakultak ki anélkül, hogy klinikailag azonosítható személyiségzavarrá fejlődtek volna, döntő fontosságú, hogy növeljék az önismeretüket, hogy kezeljék, és helyettesítsék ezeket a maladaptív tulajdonságokat.

narcisztikus tendenciákat a narcisztikus személyiségzavartól eltérő szemüvegen keresztül kell vizsgálni, a legfontosabb különbség e jellemzők gyakoriságában, intenzitásában és időtartamában van. Míg a narcisztikus személyiségzavar olyan átható mintát jelent, amely folyamatos és több ismert módon nyilvánul meg, nemritkán az egész életet végigkísérve, a narcisztikus tulajdonságok viszont tudatos önismerettel és változtatni akarással el is tűnhetnek az életünkből.

A narcisztikus tendenciák tehát felismerhetők és sikeresen kezelhetők, míg a személyiségzavar már mélyebben gyökerező és egész életen át tartó probléma. 

Ha az önzés végigkíséri az életed és mások iránt alacsony az empatikus képességed, sanszos, hogy erős benned a narcizmusra való hajlam
Ha az önzés végigkíséri az életed és mások iránt alacsony az empatikus képességed, sanszos, hogy erős benned a narcizmusra való hajlamDny59 / Getty Images Hungary

Ezekre a narcisztikus jellemzőkre figyelj:

1. Kihasználsz másokat a saját céljaid elérése érdekében

Ne legyünk álszentek: ha néha előfordul, hogy érdekünk fűződik valamihez, akkor ritkán beleeshetünk abba a csapdába, hogy másokat használunk fel célunk elérésének érdekében.

Viszont ha ez nagyon sűrűn fordul elő, és semmilyen lelkiismeret-furdalást vagy megbánást nem tanúsítunk a másik felé, az már bizony komoly narcisztikus karakterjegynek mondható.

Tovább romlik a helyzet, ha azon kapod magad, hogy azt figyeled, hogy a kapcsolataid milyen előnyökkel, haszonnal járhatnak számodra, és ez alapján méred a fontosságukat. Na, ekkor már tényleg zavar lehet a toronyban. 

Ha valakit arra használsz fel, hogy megkapd, amit akarsz, annak normál esetben bűntudatot és a jóvátétel iránti vágyat kellene kiváltania belőled, vagy legalábbis azt, hogy a jövőben elkerüld ezen viselkedés megismétlődését. A kapcsolatoknak kölcsönösnek kell lenniük ahhoz, hogy hosszú távon fennmaradjanak, és a manipuláció mindig akadályozza bármely kapcsolat előrehaladását.

2. Csak az számít, amit te érzel, teszel

Bár az önérvényesítés fontos készség az egészséges kapcsolatokban, a rendkívül énközpontú fókusz káros egy egészséges viszonyban. Ha csak a te érzéseid válnak elsődlegessé, és háttérbe szorítják a másokkal való kapcsolat minden egyéb szempontját, az figyelmeztető jel lehet, amelyet ki kell értékelned magadban.

Sokszor érzed úgy, hogy az érzéseidet nem értékelik úgy, ahogyan kellene? Úgy gondolod, hogy a gondolataidat és érzelmeidet mindig mások véleménye felett kell elismerni? Hajlandó vagy másokat lenézni, lekicsinyelni, vagy akár agresszívvá válni, hogy biztos legyél benne, az érzelmeidet felismerik?

Az érzéseid egészséges érvényesítésére való törekvés egész más, mint azt hinni, hogy a nézeteidnek nagyobb elismerést kell kapniuk, mint bárki másénak. Amikor az énközpontúság válik a kulcsszereplővé, hogy azt kapd egy kapcsolatban, amit szeretnél, és következetesen figyelmen kívül hagyod más szempontjait, az empátia háttérbe szorul. Azok a kapcsolatok pedig, melyekben erősen jelen van az önzés, elkerülhetetlenül szétesnek, vagy valamilyen módon mérgezővé válnak idővel.

3. Aszerint kezeled a kettős mércét, ahogyan veled bánnak

Az egészséges kapcsolatok a kölcsönös tisztelet és bizalom alapjaira épülnek. Az aranyszabály valóban javítja az interperszonális kapcsolatokat, és ha a tisztelet nem mondható közös nevezőnek, mindenki szenved. Sok narcisztikus hajlamú egyén kettős mércét alkalmaz a kapcsolatokban, és inkább az „azt tedd, amit mondok, ne azt figyeld, amit teszek” mottót követik. Ez hatalmi egyensúlytalanságot teremt, ami végül fokozott konfliktusokhoz és kapcsolati zavarokhoz vezet.

Úgy érzed, hogy a gondolataidat és kijelentéseidet soha nincs joga megkérdőjelezni vagy megvitatni senkinek? Úgy érzed, hogy bármit mondhatsz vagy tehetsz bárki mással szemben, mert a helyzet majd úgyis igazolja a tetteidet?

Dühöt érzel, vagy neheztelsz, ha mások nem értenek egyet azzal, amit mondtál? Ingerültté válsz, ha valaki elmondja, hogyan érez a tetteiddel kapcsolatban?

A kommunikáció mindig kétirányú utca, az egészséges, nem elnyomó kommunikáció pedig kulcsfontosságú a sikeres kapcsolatokhoz. Ha azt kezded érezni, hogy a véleményedet és a gondolataidat úgy oszthatod meg, ahogy csak akarod, függetlenül attól, hogy ez másoknak árt-e, akkor a kapcsolataid előbb-utóbb tönkre fognak menni.

Csak szerinted érzed magad királynak, vagy a környezeted szemében is úgy viselkedsz? De ne feledd, királyokból is létezik jó és rossz
Csak szerinted érzed magad királynak, vagy a környezeted szemében is úgy viselkedsz? De ne feledd, királyokból is létezik jó és rosszphotosvit / Getty Images Hungary

4. Nem törődsz mások érzéseivel

Az empátia létfontosságú a másokkal való interakció során. Az a vágyunk, kíváncsiságunk, hogy megértsük, mit gondol és érez a másik, nagyban hozzájárul az egészséges kapcsolatok kialakításához. Azoknak, akik érzelmi vákuumban élnek, figyelmen kívül hagyva, hogy mások min mennek keresztül, kétségtelenül küzdeniük kell majd az egészséges kapcsolatok fenntartásáért, mert önzésük miatt sokkal nehezebb dolguk lesz. 

Tapasztaltad már, hogy mások érzelmei és gondolatai idegesítenek, vagy a helyzettől függetlenül akár lényegtelennek is tűnnek számodra? Frusztrál, amikor valaki arra kér, hogy érezd át az ő helyzetét is? Gyakran úgy cselekszel, csupán a saját gondolataid és érzéseid szerint, hogy nem veszed figyelembe, mit élhetnek át mások ugyanabban a helyzetben?

A természetes empátia fontosabb, mint hinnéd. Az teszi vagy teszi tönkre a kapcsolatokat. Ha olyan mintát veszel észre az életedben, hogy a kapcsolataid nem tartanak sokáig, vagy úgy tűnik, hogy érzelmileg hamar kielégíthetetlenné válnak, akkor nagy valószínűséggel visszatérő probléma lehet az empatikus képességeddel. Végezz egy alapos önvizsgálatot, ezzel csak jót tehetsz magadnak az életed bármely szakaszában. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek