Segíts rajta! De hogyan?

veszhelyzeti_abc_kepV

észhelyzethez érkeznek
a mentők. Kipattannak a mentőautóból, és már teszik is a dolgukat. De vajon mivel kezdik? Melyek az életmentés legfontosabb alapszabályai? A Dívány szakértője most erre tanítja meg olvasóinkat.

 

Mit tegyünk egy életveszélyes állapotban lévő emberrel?

 

Bizonyára többen elgondolkodtunk már azon, hogy a mentők, orvosok, akik nap mint nap szembesülnek a legsúlyosabb esetekkel, hogyan döntik el, hogy egy életveszélyes állapotban lévő áldozattal mit tegyenek.

Erre is – mint az életben oly sok helyzetre – van egy egyszerű és könnyen megjegyezhető elméleti terv, amelynek betartásával az orvosi egyetem elvégzése nélkül is hatékonyan tudunk segíteni bajba jutott embertársainkon.

 

A követendő lépések megjegyzéséhez elég, ha az abc első pár betűje eszünkbe jut, és máris feleleveníthetjük a legfontosabb lépéseket!

 

 

A/Á – ÁTJÁRHATÓ LÉGUTAK

Az életfunkciók zavartalan működésének alapfeltétele, hogy az ember szervezete hozzájusson a szükséges mennyiségű oxigénhez. Ezt légzőrendszerünk segítségével biztosítjuk, így ha légutaink el vannak záródva, aligha tudják teljesíteni fontos feladatukat.

Ezért az első lépés, hogy ellenőrizzük, hogy az áldozat légutai szabadon vannak-e? Az orr és száj szabadon kell legyenek és a légcsőnek nyitva kell lennie – hátra szegett fej – így a levegő szabadon áramolhat a tüdőbe.

 

B – BELÉGZÉS

Miután a légutakat szabaddá tettük, ellenőrizni kell a légzést. Ennek megfelelő módja, ha fülünket közel az áldozat orra és szája közti területre helyezzük, arcunkat az áldozat mellkasa felé fordítva. Így érezzük a kilégzést az arcbőrünkön, halljuk a légzést, és látjuk, ha emelkedik a mellkas.

 

ABC-2

Amennyiben nem észlelünk légzést 10 másodpercig, úgy haladéktalanul meg kell kezdeni a lélegeztetést!

Az áldozat feje felőli kezünkkel befogjuk az áldozat orrát, a fej hátraszegett állapotban tartása mellett befújunk az áldozat szájába. Ez után megvárjuk, hogy a levegő eltávozzon az áldozat tüdejéből, majd újra megismételjük a belégzést.

 

Ha a légzés beindul, nincs szükség további befújásra. Ha nem, úgy tovább haladunk…

 

C – CIRKULÁCIÓ (KERINGÉS)

A keringést legegyszerűbben a nyaki ütőereknél (carotid artéria) tudjuk ellenőrizni. Az áldozat nyakán, a nyak középpontja és a nyakizom között gyengéden megnyomjuk az áldozat nyakát a mutató-, középső és gyűrűsujjunkkal úgy, hogy ujjaink hosszanti irányban feküdjenek a nyakon. Így nagyobb területen érezzük az ér pulzálását.

Az ellenőrzés 6-8 másodpercig tartson. Ha nem érzünk pulzust, úgy azonnal kezdjük meg a szív-tüdő újraélesztést vagy CPR-t (cardiopulmonalis resuscitatio).

 

ABC-1

Ehhez térdeljünk az áldozat mellkasa mellé, kezünket helyezzük az áldozat két mellbimbója közé félúton, és felnőtteknél kb. 4 cm mély, 100 lenyomás/perc intenzitással végezzünk 30 lenyomást, melyeket 2 befúvás követ.

Ezt háromszor ismételjük, majd újra ellenőrizzük a pulzust. A CPR-t akkor hagyjuk abba, ha pulzust észlelünk, megérkezett a mentő, vagy ha nem bírjuk tovább.

 

 

A legújabb ajánlás szerint, ha valaki viszolyog a befúvástól, vagy nincs védőfelszerelése, csak a benyomás is hatékony! Ebben az esetben csak benyomásokat alkalmazzunk!

 

D – DEFIBRILLÁCIÓ

Ez akkor lehetséges, ha van automatikus külső defibrillátor (egyre több helyen található). Amennyiben a CPR közben ilyen érkezik, úgy kövessük a defibrillátoron található útmutatót. A modern elsősegély-tanfolyamokon ennek használata is elsajátítható!

 

E – ERŐS VÉRZÉS

Csak akkor kezdjük el ellátni az erős vérzést, ha az bajbajutottnak van pulzusa és légzése! Legjobb, ha az áldozatot fekvő helyzetben látjuk el. Ha a beteg valamely sebéből élénkpiros vér lüktet (artériás vérzés), vagy folyamatosan sötétvörös vér szivárog (vénás vérzés), szorítsunk tiszta géz- vagy anyagdarabot a sebre, és tartsuk állandó nyomás alatt. Ha a kötés átázik, soha ne emeljük el, helyezzünk rá újabb anyagdarabot! Szükség esetén alkalmazzunk szorítókötést.

 

Fontos tudni!

 

  • Egy nem lélegző, pulzus nélküli áldozat helyzetén nem tudunk rontani! Mindenképpen kíséreljük meg az újraélesztést!
  • A befúvások kb. 16%-os oxigéntartalma elegendő a létfontosságú szervek szükséges oxiénnel való ellátásához.
  • Ha gyanítható, hogy az áldozatot súlyos ütés érte, lehetőleg ne mozdítsuk meg, mert elképzelhető, hogy gerincsérülése van – kivéve, ha enélkül nagyobb veszélynek van kitéve (pl. forgalmas úton van).
  • A mentők kihívása kiemelt fontosságú, ha más nem tud segíteni, előbb hívjunk mentőt, csak ez után kezdjük meg az újraélesztést!

 

Az itt leírtak az újraélesztés általános lépéseit tartalmazzák – felnőttek esetén, de ajánlott egy elsősegély-tanfolyam elvégzése, ahol mindezt a gyakorlatban is megtanulhatjuk. Léteznek kifejezetten gyermekekre és csecsemőkre kialakított tanfolyamok is. Ha valaki szeretne bővebb információt kapni ezekről, keressen meg bátran a szerkesztőségen keresztül.

 

Biztonságos mindennapokat kívánok mindenkinek!

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra