Sajtok és felvágottak tűnnek el örökre az üzletekből: veszélyesek az egészségre

GettyImages-1290810302
Olvasási idő kb. 3 perc

Veszélyes élelmiszereket száműz a boltok polcairól az Európai Bizottság. Az uniós tilalom a mesterséges füstaromákkal készült termékekre vonatkozik, mert a legfrissebb kutatások szerint ezek növelik a rák kialakulásának kockázatát. Az érintett élelmiszerek közt többek között sajtok és felvágottak is vannak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a mesterséges füstaromák, amelyeket számos élelmiszerben használnak, jelentős egészségügyi kockázatot hordozhatnak. Ennek hatására az Európai Bizottság gyakorlatilag betiltotta ezeket az aromákat. A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik – adta hírül az Agrárszektor.

Öt év múlva lesz teljes a veszélyes ételek tilalma

A mesterséges füstaromák számos élelmiszerben megtalálhatóak, egyebek között húskészítményekben, sajtokban, snackekben, levesekben és szószokban. Ezeket az aromákat a hagyományos füstölés ízesítő hatásának alternatívájaként használják, hogy különleges ízt adjanak az ételeknek. A füstaromák előállítása során a hagyományos élelmiszer-füstöléshez használt füstöt vízbe vagy más folyadékba vezetik, majd frakcionálják és tisztítják, hogy eltávolítsák a potenciálisan káros alkotóelemeket. Ennek ellenére az EFSA megállapította, hogy ezek az aromák jelentős egészségügyi kockázatot hordozhatnak.

Sokféle élelmiszer, például sajtok is lekerülnek az intézkedés miatt a polcokról
Sokféle élelmiszer, például sajtok is lekerülnek az intézkedés miatt a polcokrólJustin Sullivan / Getty Images Hungary

Az Európai Bizottság végrehajtási rendelettervezetei szerint 2029. július 1-ig adnak időt a gyártóknak és a forgalmazóknak, hogy az érintett termékeket kivonják a kereskedelemből. 

A rendelettervezet különböző átmeneti időszakokat határoz meg az alkalmazkodásra: azoknál a termékeknél, ahol a hagyományos füstölést helyettesítik füstaromával (például sajt, húskészítmények, feldolgozott halak), az átmeneti időszak 5 évre tervezik.

Egyéb élelmiszerkategóriák esetében, ahol a füstaromát ízesítés céljából adják hozzá (például levesek, chipsek, szószok), az átmeneti időszak 2 év lenne.

Meg is drágulhatnak a sajtok, felvágottak

A Nébih szakemberei szerint a genotoxicitással kapcsolatos biztonsági kockázat magukra a füstaromákra vonatkozik, nem pedig a füstaromát tartalmazó élelmiszerekre vagy azok fogyasztására. Az élelmiszerek biztonságosságának megítélését több tényező is befolyásolja, mint például a füstaroma mennyisége az adott élelmiszerben és az elfogyasztott élelmiszer mennyisége. 

Az érintett összetevők betiltása nagy feladatot jelent az élelmiszeriparnak, hiszen a modern élelmiszer-feldolgozásban nagyon szigorú receptek alapján dolgoznak, amelynek módosítása nem egyszerű dolog

– mutatott rá Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője, aki szerint várható, hogy a változás nyomán a vásárlók új, némileg módosult ízt fognak érezni, és egyelőre nem világos, hogy erre hogyan reagálnak majd, akár el is fordulhatnak a termékektől. Az alternatív megoldások, amelyeket a gyártóknak be kell emelniük a feldolgozásba, könnyen lehet, hogy többe kerülnek, ezért a termékek ára is növekedhet – figyelmeztetett a szakember.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek