Az egyik legerősebb antioxidáns, és csak nagyon kevés kell belőle – ezzel ízesítsd a rizst!

GettyImages-1226938583

Meglepő, de a sáfrány régen az egyik legnépszerűbb gyógynövény volt, ma viszont legtöbben csak konyhai felhasználásáról ismerik. Pedig ha valamit több ezer évig használtak őseink egészségmegőrzésre, annak bizony lehet alapja. Lássuk, mit igazolt erről a modern orvostudomány.

A sáfrányt, amelyet vörös aranynak is neveznek, régóta értékes fűszerként és az egészségmegőrzés tradicionális részeként is használják. A sáfrányról szóló első leírások közel négyezer évesek, így az egyik legősibb gyógynövényként tartják számon.

A sáfrány 5 egészségügyi előnye

Az egzotikus fűszerek közül a sáfrány az illatáról, színéről és gyógyászati tulajdonságairól ismert. A sáfrányt úgy szüretelik, hogy minden virágról három porzót kézzel szednek és szárítanak. Egy gramm fűszer előállításához 160 virág szükséges. Nem csoda, hogy a „vörös aranyat” a világ egyik legfényűzőbb fűszerének tartják! 

Évszázadok óta használják a hagyományos gyógyításban az emésztés elősegítésére, az egészséges szövetek támogatására és a méreganyagok eltávolítására. Az ájurvédikus gyógyítók a sáfrányt tartják az egyik legértékesebb gyógynövényüknek, mivel a sáfrány képes egyensúlyba hozni az emberi rendszer összes energiáját. 

Lássuk, mire jó!

Javíthatja a hangulatot

Megvan az oka annak, hogy a sáfrányt „napfényfűszernek” is nevezik. Nemcsak egyedi színe miatt, hanem azért is, mert segíthet kiegyensúlyozni a hangulatot, így egész nap nyugodtnak érzed magad. A ScienceDirect szerint a sáfrány fő hatóanyagai, a szafranál és a krocin javíthatják a hangulatot. 

Javítja a hangulatot, és erős antioxidáns: ízesítsd sáfránnyal a rizst
Javítja a hangulatot, és erős antioxidáns: ízesítsd sáfránnyal a rizstTravelarium / Getty Images Hungary

Erőteljes antioxidáns tulajdonságok  

A Medical News Today szerint a sáfrány három antioxidánst tartalmaz: krocetint, krocint és szafranált, amelyek segítenek megelőzni az oxidatív stresszt és a szabad gyökök károsító hatását a sejtekben, így őrzik meg a szervezet egészségét.

A Multidisciplinary Digital Publishing Institute-ban megjelent kutatások arra utalnak, hogy a sáfrány erős antioxidáns tulajdonságai támogatják az agy és az idegrendszer egészségét, valamint javíthatják a memóriát.

Segít enyhíteni a PMS tüneteit

A sáfrány segíthet a PMS egyes tüneteinek és a menstruációs görcsöknek enyhítésében is. A Mashhad University of Medical Services tanulmánya szerint a napi 30 mg sáfrányt szedő nők csökkent ingerlékenységet, fejfájást, sóvárgást és fájdalmat tapasztaltak. A tanulmány azt is kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik 20 percig egyszerűen sáfrányillatot éreztek, alacsonyabb volt a stresszhormon kortizolszintje, ami szintén hozzájárulhat a PMS enyhítéséhez.

Elősegíti a bőr egészségét

A sáfrány segíti az egészséges bőrkép megőrzését, persze hogy számos kozmetikai és bőrápoló termékben használják. A fűszerben található antioxidánsok segítenek megvédeni a bőrt az öregítő és károsító UV-sugárzás ellen is.

A Növény- és Mikroorganizmus-biológiai Laboratórium kutatása azt mutatja, hogy az általa kiváltott értágulás serkenti az izzadást és a pórusok megnyílását, hatékonyan tisztítva és helyreállítva a bőr egészségét. 

A sáfrány nem pusztán fűszer, számtalan egészségügyi előnye van
A sáfrány nem pusztán fűszer, számtalan egészségügyi előnye vanHuizeng Hu / Getty Images Hungary

Segíti a sebgyógyulást

Ez a hasznos fűszer a sebgyógyulást is segíti, és csökkenti a fertőzések és a hegesedés kockázatát.

Egy tanulmány, amely a sáfránykivonat sebgyógyító hatását értékelte, megállapította, hogy a fűszer elősegítette a sebek gyógyulásához szükséges bőrsejtek növekedését. Ez a sáfrányban található erős antioxidánsoknak és gyulladáscsökkentő tulajdonságoknak volt köszönhető.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra