Vajon tényleg szebb lesz az állunk a rágózástól? A tudomány utánajárt

GettyImages-1193052239

Sokan rágógumiznak nap mint nap megszokásból, vagy hogy felfrissítsék a leheletüket. Korábban, amikor még kevésbé voltak elérhetőek a cukormentes termékek, több szakember figyelmeztetett a rágózás veszélyeire, a fogakat károsító hatásaira, de még ma is megosztó a téma. Újabban sokan arra használják, hogy a folyamatos „munka” következményeképpen állkapocsvonaluk még szebb legyen. Vajon van ennek valami értelme?

Különböző formákban már évszázadokkal ezelőtt is jelen volt a rágózás az emberek életében. Az ókori görögök például a masztixot, a Pistacia Lenticus fa vagy bokor gyantáját rágcsálták. Az első kereskedelmi célra gyártott rágógumi a 19. század közepén készült. Az első rágókat jellemzően porcukorba mártották, hogy minél finomabbak legyenek. A modern termékek szintetikus gumiból készülnek, egyebek mellett tartósító- és édesítő-, illetve ízesítőszereket tartalmaznak.

Egy kutatás szerint a rágózás növelte a résztvevők intellektuális teljesítményét és az éberségét. Egy másik vizsgálat pedig úgy találta, hogy a tesztkitöltés előtti rágózás javította a teljesítményt, míg a tesztkitöltés ideje alatt történő rágózás nem volt ilyen hatású. A szerzők szerint a rágás által kiváltott izgalom egyfajta bemelegítés az agyad számára: ha 20 percig rágózol, annyi vér juthat az agyadba, mintha enyhe testmozgást végeznél.

Miért nem javítja az állkapocs megjelenését a rágógumi?

Rengeteg történet sorakozik az interneten, amelyek tanácsokat adnak a szépen definiált és kontúros állkapocs kialakításához. A tippek között megtaláljuk a rágógumizást is. Az anekdoták ellenére azonban hiányoznak a bizonyítékokat alátámasztó tudományos kutatások.

A rágógumi enyhén megmozgathatja az arcizmokat, de nem valószínű, hogy látható változásokat okoz az állkapocs vonalában. Nem lehet a zsírégetést egyetlen területre sem megcélozni. Ezenkívül az állkapocs megjelenése függ az ember genetikai csontszerkezettől is – ez a legfontosabb érv a módszer hatékonysága ellen.

De vajon segít valamiben?

A rendszeres rágógumizás valóban erősítheti a rágóizmokat. Egy kisebb tanulmány úgy találta, hogy a rágógumi egyes embereknél javíthatja a rágási teljesítményt a funkció és az erő szempontjából.

Vajon működik a trükk?
Vajon működik a trükk?Flashpop / Getty Images Hungary

Ám mindez nem befolyásolja az állkapocs megjelenését, a rágógumi csak a nyelv és az arc izmait erősíti. A rágógumizás tehát valószínűleg nem élesíti vagy határozza meg az állkapocs vonalát, mivel a rágáshoz használt izmok nagyrészt a nyakban és az arcon találhatók, nem az állkapocsban. A rágótól a fent említett okok miatt nem lesz senkinek nagyobb vagy izmosabb az állkapcsa.

Van-e veszélye a rágóguminak?

Az alkalmankénti rágógumizás nem jelent sok egészségügyi kockázatot. De ha túl gyakran rágsz belőle túl sokat, akkor kellemetlen mellékhatásai lehetnek. A túlzott rágás túlterhelheti az arcizmokat, ami fájdalmat, feszülést és fejfájást okozhat.

A szacharózt tartalmazó rágógumi a zománc demineralizációját és üregesedését okozhatja, különösen, ha gyakran és hosszan rágja az ember. Az ízesítő savakat tartalmazó rágógumi csökkentheti a plakk pH-értékét, ami a következőkhöz vezethet:

 • zománcdemineralizáció
 • üreges elváltozások
 • zománcerózió

Vannak-e bevált módszerek a szebb, kontúrosabb állkapocs kialakítására?

Számos módja van az állkapocs erősítésének. Választhatod a természetes megközelítést, amely magában foglalja a testmozgás és az egészséges táplálkozás általi fogyást. Ugyanakkor esztétikai és sebészeti eljárások is léteznek, amik megváltoztathatják az állkapocs megjelenését.

A tudomány utánajárt
A tudomány utánajártThe Good Brigade / Getty Images Hungary

Kiegyensúlyozott étrend és fogyás

A fogyás érdekében próbálj folyamatosan több kalóriát égetni, mint amennyit elfogyasztasz. Csökkentsd a kalóriabevitelt, és végezz fizikai aktivitást, hogy növeld az elégetett kalóriák számát. Napló vagy alkalmazás segítségével ma már bárki nyomon követheti napi táplálékbevitelét, fizikai aktivitását és súlyát.

Az egész testeden fogyni fogsz, még akkor is, ha olyan gyakorlatokat végzel, amelyek a tested bizonyos területeire összpontosítanak. Ennek az az oka, hogy szervezet szabad zsírsavakat és glicerint éget el energiáért, amelyek a test bármely pontjáról származhatnak.

Kövesd a kiegyensúlyozott étrendet, amely a következőkből áll:

 • zöldségek
 • gyümölcsök
 • sovány fehérjék
 • teljes kiőrlésű gabonák
 • alacsony zsírtartalmú tejtermékek
 • egészséges zsírok

Kerüld a feldolgozott ételeket, a cukros ételeket és italokat, valamint a sült ételeket.

Botox és dermális töltőanyagok

Nem valami természetes, de tény, hogy akadnak néhány perces megoldások is. Annak érdekében, hogy az állkapocs kisebbnek tűnjön, sokan beadatnak botoxinjekciót a rágóizmokba. Néhány héttel később az izmok puhábbak és ellazultak lehetnek, ami karcsú, határozott arcformát eredményezhet. Az eredmények megőrzése érdekében 6 havonta kezelésre van szükség.

Az állkapocstöltő anyagok befecskendezése pedig azonnali eredménnyel javíthatja a terület definiáltságát, a szimmetriát és az egyensúlyt. Ezek a dermális töltőanyagok eltávolíthatják egymástól az állkapcsokat, miközben térfogatot és élességet adnak az állkapocsvonalnak. Az eredmények általában 12–18 hónapig tartanak.

A Kybella egy injekciós technika, amely felszívja az áll alatti zsírt. A dezoxikólsav elpusztítja az áll alatti zsírsejteket, így az áll nem képes zsírt raktározni. Mindezeken túl számos sebészeti eljárás áll rendelkezésre, ha pedig egyik megoldás sem tetszik, érdemes mérlegelni, hogy mi lenne, ha megszeretnéd az állkapocsvonalad, rajtad kívül jó eséllyel úgysem látja senki csúnyának. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra