5 közhely a pszichológiatagadók kelléktárából

GettyImages-184655855

Bár alapvetően minden embert az érzelmei határoznak meg mindennapjaiban és döntéseiben, még mindig sokan vannak, akik tagadják a pszichológia létjogosultságát. Meg is vannak a kerek perec válaszaik mindenre.

Lássuk, milyen közhelyeket hallunk a leggyakrabban!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

1. Nekem nem kell pszichológus, nem vagyok beteg

Valójában a pszichológusokhoz nem beteg emberek járnak, hiszen ők a mindennapi problémáink megoldásában is sokat segíthetnek. Kívülállóként olyan dolgokat is megláthatnak, amihez kell a külső szemlélő szerepkör. Sokféle élethelyzetben érezhetünk esetleg csak elakadást, tanácstalanságot, de akár kétségbeesést, magányt, megoldhatatlannak tűnő problémát is.

2. A pszichológus csak beszélget

Bár a terápia szerves része a segítő beszélgetés, annak hatékonysága mindig pszichoterápiás eszközök által biztosított. Arról nem is beszélve, hogy a pszichológia nem mindig a terápiát jelenti – egy pszichológus az életünk számos területén jelen lehet, segíthet megoldani iskolai vagy karriertervezési problémát, és részt vesz a munkahelyek szervezetfejlesztésében is.

3. A terápiás ülés agymosás

Egy valódi terápiás ülésen sosem történik olyasmi, amiről nem kaptál előzetes tájékoztatást, vagy nem adtad a beleegyezésed hozzá. Te és a terapeutád is egy fotelben ültök, egyenrangú felekként, egymással szemben. Bizonyos relaxációt alkalmazó módszereknél, ha kényelmesebb, választhatod a fekvő helyzetet. Ami biztos, hogy leginkább te beszélsz, úgy, ahogy te szeretnél, a terapeuta pedig kisebb-nagyobb mértékben irányítja vagy tereli a beszélgetést.

4. Pszichológushoz járni ciki

Számos készségünket és képességünket fejleszthetjük egy pszichológus szakember által. Fejlődni pedig sosem ciki. Önismereti készségünk fejlesztéséhez például mindenképpen érdemes a pszichológia által felhalmozott ismereteket, a pszichológusok tapasztalatát igénybe venni, egyéni vagy csoportos tanácsadás formájában.

5. A pszichológus minden szavadat kiforgatja, a saját ismerőseit is egyfolytában elemzi

A magánéletében a pszichológus is magánember. A szakmáját mindig meghatározott keretek között gyakorolja, a felek beleegyezésével. A szakmai etikett irányelvei szerint sem elemezhetne öncélúan, ráadásul, ahogyan más sem, ő sem szereti egy ledolgozott munkanap után még „hazavinni a munkát”. 

+1 A pszichológus azért lett pszichológus, mert a saját élete is tele van problémával

Egyetlen személyiség sem tökéletes, problémái mindenkinek vannak. De a pszichológus mentális segítő, segítségnyújtó szakember, aki munkaidejében mindig objektíven, elfogulatlanul képes feltárni az emberben megtalálható problematikus lelki eredetű elemeket. És igen, a pszichológusnak is van pszichológusa.

A terapeuták maguk is éveken keresztül ülnek a másik fotelben, feküdnek a díványon és járnak csoportba. Az úgynevezett saját élményű terápia után pedig több éven át tanulják az adott módszert, amelyet alkalmaznak, folyamatosan járnak szupervízióra tanáraikhoz és saját terapeutáikhoz. Ez feltétele a szakember cím megtartásának.

A közhelyek és tévhitek nagy része persze származhat abból, hogy a pszichológiát még napjainkban is sokan azonosítják a pszichológusok terápiás tevékenységével. A pszichológia viszont nem kizárólagosan az emberek lelki jólétével foglalkozik, és nem csupán a gyógyítás a lényege. A pszichológia az emberekre jellemző mindennemű folyamatok megértésére törekvő tudomány.

Oszd meg másokkal is!
Mustra