Ezek a tökéletes stratégiák az ünnepek alatti politikai viták kezelésére

GettyImages-1177387587

Akár Zoomon tartjátok a karácsonyi vacsit, vagy akár tesztelteted koronavírusra a családot, mielőtt találkozol a rokonokkal, biztosan lesz némi ünnepi dráma – főleg, hogy májusban újabb országgyűlési választást tartanak.

Ha megtalálod a módját, hogy nyugodt maradj az ünnepek alatt a családtagokkal folytatott politikai vitában, segíthet, hogy könnyebben túléld az év végét.

A családi politikai vitákat részben az teszi olyan fájdalmassá, hogy sokakat gyerekkori csalódásaikra emlékeztetik. Szóval, amikor megkockáztatsz egy politikai kijelentést, de a meggyőződésedet félrevetik, elítélik, figyelmen kívül hagyják vagy kritizálják, akkor az olyan érzés lehet, mintha téged is félrevetnének, ítélkeznének feletted, figyelmen kívül hagynának vagy kritizálnának.

Néha nem is annyira a politikáról van szó, mint inkább azokról a gyermekkori érzésekről, amelyek az ünnepek alatt elő szoktak kerülni, vagy legalábbis közelítenek a felszínhez. 

Ha tisztában vagy a személyes traumáiddal – amelyek magukban foglalhatnak gyermekkori fájdalmakat, vagy akár olyan identitásokat, amelyeket a családod nem ért meg –, segít egészséges érzelmi távolságot tartani a politikai viták során. A Bustle összegyűjtött néhány hasznos tippet, amelyekkel idén ép lélekkel vészelheted át a karácsonyt. 

1. Tudd meg, mi van a politikai beállítottság mögött

A politikai vélemények valójában az ember változással kapcsolatos elvárásait tükrözik – mondja Seon Kim házasság- és családterapeuta. Van, aki konzervatívnak, míg más liberálisnak vallja magát, ami azt jelenti, hogy vannak, akik fenntartással, mások pedig kisebb kiigazításokkal kezelik a változást. Ahhoz, hogy a családdal előrevivő vitákat folytathass, és megőrizd a hidegvéredet, meg kell határoznod és figyelemmel kell kísérned a folyamatokat, például, hogy, hogyan beszéltek egymással, annak tartalmától függetlenül is. 

2. Ne állíts csapdát

Valószínűleg elég sok lehetőséged van az ünnepek alkalmából a családtagjaiddal beszélgetni, így arra is, hogy csökkentsd a megosztottságot, vagy elősegítsd a faji, identitási és sok más dolog körüli megértést. Noha ez nemes vállalkozás, tudd, mikor kell megvívnod a csatáidat – és hogyan közeledj a többiekhez.

Ne csalj vitába olyan embereket, akikről tudod, hogy nem értenek egyet veled – mondja Nicole Richardson házasság- és családterapeuta, ugyanis ez csak fel fog zaklatni téged. Ha tudod, hogy valamiről nagyon különbözően gondolkodtok, egyszerűen csak ne hozd fel a témát. Ahelyett, hogy az oroszlán bajszát ráncigálod, inkább hagyd, hogy magától felmerüljön egy kellemetlen téma, és ne te hozd fel. Vagy – ha lehet – legyen annyi önkontrollod, hogy ne az ebédlőasztalnál vond felelősségre az unokatestvéredet, amiért legutóbb sem ment el szavazni. 

GettyImages-1034225338
skynesher / Getty Images Hungary

3. Nem kell egyetérteni

Ez van, ahány ember, annyiféle. Fogadd el, hogy nem mindenki gondolkodik úgy, mint te. És csak azért, mert valaki nem ért egyet veled, még nem jelenti azt, hogy teljes mértékben visszautasít téged mint embert. Igaz, rendkívül fájdalmas, ha valaki a családodban nem ért egyet olyan politikai kérdésekkel, amelyek alapvetően meghatározzák az életedet.

„Ne feledd, hogy valaki szerethet és törődhet veled annak ellenére, hogy nem értetek egyet” – mondja Richardson, és hozzáteszi, hogy természetesen a politika számít, de az emberek másképp látják a világot.

„Ez nem jelenti azt, hogy nem szeretnek és fogadnak el olyannak, amilyen vagy” – jegyezte meg. 

4. Vedd elő az empatikus oldalad!

Az empátia – még akkor is, ha nem értenek egyet veled, és még akkor is, ha ez fájdalmas – elég sokat segíthet abban, hogy jobban kézben tartsd a narratívát és a beszélgetést.

„A politikai vita célja az lehet, hogy megértsük a másikat anélkül, hogy egyetértenénk egymással” – fogalmaz Anita Chlipala házasság- és családterapeuta.

Te más ember vagy, mint a családtagjaid, ezért elkerülhetetlen, hogy az embereknek más elképzeléseik legyenek arról, hogy mi a „helyes” vagy a „legjobb” a politikában. A valóság az, hogy nincs jó vagy rossz. Szubjektív perspektívák vannak, és fontos lenne, hogy ne dobj fejbe senkit az ünnepi lazaccal, csak próbáld megérteni, hogy ők miért úgy gondolják, ahogy, amit gondolnak. 

5. Hagyj időt az embereknek az új információk megemésztésére

Ha úgy döntesz, hogy megéri az időt és az érzelmi befektetést, hogy megpróbálj meggyőzni valakit, akkor tartsd szem előtt, hogy a türelem kulcsfontosságú.

„Ha meg akarod változtatni valakinek a véleményét valamiről, ami iránt szenvedélyesen érzéseid vannak, légy türelmes, és hallgasd meg, miért nem úgy látnak adott dolgot, ahogyan te” – mondja Richardson, és hozzáfűzi, hogy ezt követően higgadtan és tisztelettudóan magyarázd el, miért látod ezt másképp. „Aztán hagyd, hogy gondolkodjanak. Ha ők máshogy látják a dolgot, egyetlen beszélgetés sem fogja rávenni őket, hogy 180 fokos fordulatot vegyenek, de lehet, hogy elülteted valaminek a magját” – részletezte. 

GettyImages-1278500347
AleksandarNakic / Getty Images Hungary

6. Asszertív kommunikáció 

Enyhítheted a kritikát, ha saját meggyőződésedet, értékeidet és érzéseidet részletezed.

„Létfontosságú, hogy a családod a szeretetteljes és biztonságos környezet megteremtésére összpontosítson a beszélgetés során. Ezt megteheted az »én« kijelentések használatával. Az »én« kijelentések használata olyan kommunikációs módszer, amely nem a másik meghatározására törekszik. Ezzel megelőzheted a másik feletti szükségtelen ítélkezést is” – mondja Kim.

7. Tudd, hogy mikor kell kilépni

Fontos, hogy kivond magad a terméketlen vagy akár pusztító beszélgetésekből, hogy megőrizd a képességedet, hogy átvészeld az ünnepek hátralevő részét.

„Adj magadnak engedélyt egy kis szünetre” – mondja Richardson. „Ha te vagy az egyetlen, aki máshogy gondolkodik, és olyan dolgokról beszélnek, amiket erősen és másként érzel, engedj meg magadnak egy kis pihenést, sétát, vagy intézz ügyeket. Nem kell ülnöd és hallgatnod, amivel nem értesz egyet. Békésen és csendben keress valami más tennivalót.” 

Oszd meg másokkal is!
Mustra