Egykor csak a gazdagok jutottak hozzá, ma már te is fogyaszthatod, hogy tovább élj

GettyImages-1483118028
Olvasási idő kb. 4 perc

Több egy finom ropogtatnivalónál: kevesen tudják, de a pisztácia olyan értékes tápanyagokat tartalmaz, amelyek egészségvédő hatásukról ismertek.

A pisztácia a közép-ázsiai régióban őshonos pisztáciafa termése, amelyet az emberek évezredek óta kedvelnek. Régészeti bizonyítékok azt mutatják, hogy már i. e. 6750-ben is népszerű csemege lehetett. Az, hogy a pisztácia elterjedt a világban, a rómaiaknak köszönhető. Ők hozták be Ázsiából, majd a farmerek Európában és Észak-Afrikában is termeszteni kezdték.

Voltak idők, amikor egyenesen státuszszimbólumnak számított, és fogyasztása a gazdag polgárok kiváltsága volt.

Bár a pisztácia napjainkban sem mondható éppen olcsónak (ami arra vezethető vissza, hogy termesztése rendkívül idő- és munkaigényes folyamat), ma már bárki számára elérhető, és nem csak kellemes íze miatt éri meg ropogtatni.

A pisztácia egészségügyi előnyei

A pisztáciának többféle jótékony hatást tulajdonítanak, amelyek elsősorban a szív- és érrendszer egészségéhez kapcsolódnak, de gazdag tápanyagtartalma néhány további előnyt is nyújthat.

A pisztácia egészséges tápanyagok tárházát kínálja
A pisztácia egészséges tápanyagok tárházát kínáljaJose Calatrava Cano / Getty Images Hungary

1. Kiváló fehérjeforrás

A növényi alapú fehérjeforrások általában nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, a pisztácia azonban a kivételek közé tartozik.

A pisztácia teljes értékű fehérjeforrás, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne.

Dietetikusok kiemelik, ha megszel egy adag (30 gramm) pisztáciát, azzal már önmagában is 6 gramm fehérjéhez juthatsz.

2. Tele van rostokkal

Az olyan magas rosttartalmú ételek fogyasztása, mint a pisztácia, elengedhetetlen a bélrendszer megfelelő működéséhez, de egyúttal csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást is, ezáltal hozzájárulva a szív- és érrendszer egészségéhez.

A pisztáciáról elmondható, hogy több rostot tartalmaz, mint a legtöbb dióféle, ami adagonként körülbelül 3 grammos mennyiséget jelent.

3. Egészséges zsírokat tartalmaz

Ha mértékkel fogyasztod a pisztáciát, nincs okod aggódni zsírtartalma miatt. Sőt, mivel a kedvelt ropogtatnivalóban lévő többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírok csökkenthetik a koleszterinszintet, ez szintén hasznos adalék lehet a szívbarát táplálkozáshoz.

A pisztácia egészséges zsírjai a fehérjékkel és rostokkal kombinálva segíthetnek fenntartani a jóllakottság érzését is, így elkerülhető válik a túlevés, ami megkönnyítheti a fogyókúrás célok elérését.

Védi a szív- és érrendszer egészségét
Védi a szív- és érrendszer egészségétAaronAmat / Getty Images Hungary

4. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

A pisztácia olyan értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, a magnézium, a kalcium, valamint az A-, az E- és a B-vitamin.

Különösen gazdag B6-vitaminban, amely csökkenteti a vérszegénység és a szívbetegségek kockázatát, nélkülözhetetlen az izomépítéshez, illetve támogatja a szervezetet az aminosavak feldolgozásában.

Egy marék pisztácia a B6-vitamin ajánlott napi beviteli értékének 38 százalékát fedezi, de kisebb mennyiségben egyéb B-komplex vitaminokat, nevezetesen tiamint (B1-vitamin) és folátot (B9-vitamin) is tartalmaz.

5. Antioxidáns hatású

A pisztáciában számos antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyület, köztük lutein, zeaxantin, béta-karotin és gamma-tokoferol található, amelyek semlegesíthetik a szabad gyökök sejtkárosítható hatását. Az előbbi két anyag ráadásul létfontosságú szerepet tölt be a szem egészségében.

Védelmet nyújthatnak a kék fény által okozott károsodástól, illetve mérsékelhetik a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát.

6. Alacsony a glikémiás indexe

Ha aggódsz a vércukorszinted ingadozása miatt, akkor jó hír lehet, hogy a pisztáciának alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy nem okoz hirtelen kiugrásokat a vércukorszintben, ami különösen fontos lehet, ha cukorbetegségben szenvedsz. Az egészséges vércukorszint fenntartásához emellett a pisztáciában található antioxidánsok is hozzájárulhatnak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek