5 személyiségtípus, ami minden kapcsolatot tönkretesz: ne csak a narcisztikusokkal vigyázz

shutterstock 613853558

Manapság, amikor a narcisztikus személyiségtípus a reflektorfényben van, sokkal többen veszik észre, ha kórosan önelégült személy van a közelükben. Jobban fel vagyunk már készülve, hogy az ilyen embereket elkerüljük, ám nem csak velük tud nehéz lenni egy kapcsolat. Számos más személyiségzavarral is tisztában kell lenni, amelyek a kapcsolatok – legyen az párkapcsolat, családi vagy munkahelyi – rosszra fordulását jelezhetik. Legyünk résen a narcizmuson túl is!

Az alábbiakban bemutatunk öt, nem túl gyakran megvilágított személyiségtípust. Ezek nem olyan könnyen észrevehetők, mint a narcizmus, de ha időben felismerjük, még van menekülési útvonal. Ha a kapcsolatok korai szakaszában éberen figyelünk, az sok kellemetlenségtől óvhat meg bennünket.

Első: a párkapcsolatban is döntésképtelen

Veszélyes, mert elsőre ez megnyerő tulajdonságnak látszik. A saját vágyai helyett a másik felet helyezi előtérbe, de a háttérben az áll, hogy képtelen meghozni bármiféle döntést. Gyanúra adhat okot, ha túl sokszor nem érkezik konkrét válasz olyan kérdésre, ami választással jár. Ilyen a „Nem tudom, mit szeretnél csinálni, enni, nézni, hallgatni?”

Egy párkapcsolatot nem csak a narcizmus tehet tönkre
Egy párkapcsolatot nem csak a narcizmus tehet tönkrefizkes / Getty Images Hungary

A jóváhagyást a másik féltől várja, ellenőriztetni akarja, hogy nem hoz-e rossz döntést. A szakirodalom szerint az ilyen függőségekkel rendelkező emberek olyan családból származnak, ahol az önálló gondolkodást rosszallják, sőt, talán meg is büntették.

Az érintettek attól tartanak, hogy valamelyik döntésük csalódást fog okoz majd, és ez szakítással járhat. Ironikus módon tetteik éppen azt eredményezik, amitől a legjobban félnek.

Mivel a legtöbb ember nem tudja kezelni a kapcsolatot egy olyan felnőttel, aki gyerekként viselkedik, tényleg bekövetkezik a szakítás.

Második személyiségtípus: a passzív-agresszív

Talán már te is átélted azt a szituációt, hogy tettél valamit, ami miatt a párod nagyon ideges lett, de fogalmad sem volt, hogy mit is csináltál. Megkérdezed tőle, hogy tudd, mivel húztad ki a gyufát, de válasz helyett az jött, hogy „minden rendben van”, ám a sértődés csak nem múlt el, és ez további feszültséget szült. A passzív-agresszív személyiségű emberek a passzív agresszió ingadozó mintáját mutatják. 

Az ilyen típusú emberek általában kiszámíthatatlanságot hoznak a kapcsolatokba, mivel a körülöttük lévők sosem tudhatják, hogyan fognak reagálni.

Legtöbbször nem tudják elengedni a vitát, amíg alájuk nem rendeled magad, de még ebben sincs náluk következetesség.

A harmadik jellemhiba a narcizmuson túl: a perfekcionista

A perfekcionisták nagyon érzékenyek a legapróbb eltérésekre is, és mindig találnak valamit, amit nem éreznek elég jónak.

A perfekcionizmus kóros is lehet. Azok a személyek, akik megszállottan végzik a dolgaikat, hajlamosak mereven ragaszkodni a szabályokhoz, a részletekhez, a menetrendekhez, na és a saját rutinokhoz.

Lényegében a környezetük befolyásolásával irányítják szorongásaikat. Valószínűleg mindenki ismer olyan személyt, aki nem tudja elvinni a családját nyaralni anélkül, hogy ne tervezné meg percről percre, hogy mit fog csinálni. Mellettük pihenni képtelenség.

Több személyiségzavar is megnehezítheti az együttélést
Több személyiségzavar is megnehezítheti az együttéléstFilipovic018 / Getty Images Hungary

Ha valaki szembeszáll vele, hogy meggyőzze, nem ez a helyes út, akkor nagy eséllyel nevetséges, ingerlékeny választ fog kapni. Az ilyen személyek nemcsak a tevékenységeidet irányíthatják, hanem a jelenlétedet is. A perfekcionista emberek hajlamosak arra, hogy a körülöttük lévő embereket a saját normáikhoz igazítsák, és ha nem felelsz meg nekik, akkor előfordulhat, hogy azzal vádolnak, hogy lusta vagy és nem próbálkozol eléggé. Ha kapcsolatban akarsz maradni velük, fel kell készülnöd a jövőképükre, miszerint: „Az életem része vagy, a folytatásom, olyan leszel, amilyenre csiszollak.”

Negyedik: az állandóan negatív partner

Képzeld el, hogy találkozol valakivel, aki vonzó, és látszólag ugyanolyan szarkasztikus humorral rendelkezik, mint te. Ám ahogy egyre jobban megismered, kiderül, hogy a szarkazmus mögött maró, negatív stílus bújik meg, a szarkazmus csak egy eszköz ennek kimutatására. Ha egy ilyen embernek adnál 100 millió forintot, a válasza ez lenne: „Remek. 100 millió forint. Meg akarsz ölni? Tudod, mennyi problémával jár, ha valakinek sok pénze van?!” Az ilyen emberek a legjobb esetben is szürke szemüveglencsén keresztül látják a világot, és mindent megtesznek azért, hogy ezt a szemüveget te is felvedd, majd együttérző partnerként lehúznak a mélybe.

Menekülj, amíg tudsz, és főleg, amíg neked még rózsaszín a szemüveged.

Végül az ötödik: a push-pull dinamika és az áldozatszerep

Ez a borderline személyiségzavarban (BPD) szenvedők védjegye: viselkedésük szélsőséges, kiszámíthatatlan. Környezetük gyakran elviselhetetlennek érzi őket, ám a betegek is gyakran szenvednek saját maguktól. 

Mivel túlérzékenyek az elutasításra és az elhagyásra, folyamatosan attól félnek, hogy ez fog velük történni. Feldühödnek már a gondolattól, hogy ezt tennék velük, és már akkor kiabálnak, amikor még nem is történt semmi baj.

Akinek a legnagyobb félelme az, hogy elhagyják, az sokszor inkább elébe megy, hogy kiprovokálja ezt. Ezzel elméjükben az az érzés születik meg, hogy nem eltaszították őket, hanem ők szabadultak meg tőled. Miután felismerték saját túlzott reakciójukat, megpróbálnak újra elkötelezni. Ilyenkor kell résen lenni és mérlegelni, hogy mire van szükségünk egy egészséges kapcsolatban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra