Ezen a napon indulhat a roham az ingyenmilliókért

GettyImages-1176854253
Olvasási idő kb. 3 perc

A Nemzetgazdasági Minisztérium elárulta, mikortól lehet pályázni az Otthonfelújítási Programra. Lakhelytől függően akár 3,5 milliós vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak azok, akik pályázatát befogadják.

Bár csak a jövő hétre ígérik a program részleteit, az Otthonfelújítási Programra való jelentkezés kezdőidőpontja már nyilvános. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) online felülettel is segíti a jelentkezőket a pályázatok energiamegtakarítási kalkulációihoz. 

Nyár elejétől pályázható az otthonfelújítási támogatás

Június 3-án indulhat a roham, ekkor nyílnak meg az Otthonfelújítási Program jelentkezési felületei az MFB Pontokon. A jelentkezők addig is a minisztérium által létrehozott online felületen tájékozódhatnak a már ismert tudnivalókról. 

Nyár elején startol az otthonfelújítási támogatás
Nyár elején startol az otthonfelújítási támogatásJessie Casson / Getty Images Hungary

Az eddigi információk alapján a HVG úgy tudja, legalább 7 millió forintos beruházásra lehet majd felhasználni a támogatást, amiből 2,5, 3 vagy 3,5 millió forintot nyújt vissza nem térítendő támogatásként az állam, az adott település átlagkeresetétől függően. A fennmaradó részből egymilliót a pályázónak kell befektetnie a felújításba önrészként, a maradék 2,5-3,5 millió forintot pedig kedvezményes hitel formájában, 8 év alatt kell majd törlesztenie. 

Erre vehetünk igénybe támogatást

A támogatásból az alábbi munkálatokat finanszírozhatják az 1990 előtt épült, gázhálózatra kötött, akár több lakásos családi házak, illetve sorházak tulajdonosai:

  • az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere, 
  • a használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, 
  • a fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal,
  • illetve ezek tetszőleges kombinációja.

A cél az energiatakarékosság

Fontos, hogy minimum 30 százalékos primer energiamegtakarítás érjenek el a fenti beruházások által az ingatlanokon. Az NGM a pályázatról már egyeztetett a hírek szerint a piaci szervezetekkel, legutóbb a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) szerdai ülésén, illetve már a részletek kidolgozása is folyamatban van. Ezeket a jövő héten tesznek közzé. 

Fábián Gergely nemzetgazdasági államtitkár szerint a program sikeréhez gördülékeny folyamat kell az igényléstől kezdődően, és fontos az is, hogy el tudják kerülni azt, hogy áremelések erodálják a támogatást, vagy hiányok alakuljanak ki a piacon.

Ennek érdekében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. kialakít egy olyan felületet, amelynek segítségével a leendő pályázók előzetesen kalkulálhatják a várható költségeket és az energia-megtakarítás mértékét egyaránt. A minisztérium azzal is segíteni kívánja a pályázókat, hogy a programban részt vevő kivitelező cégeket minősíti, így mindenki megbízható szakemberrel vághat bele a felújítási programba, amennyiben elnyeri a pályázati segítséget otthona energetikai korszerűsítéséhez. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek