Még az OTP nevét se tudják leírni: így próbálkoznak most a csalók

GettyImages-970158656
Olvasási idő kb. 2 perc

Nem kell túl szemfülesnek lenni ahhoz, hogy kiszúrd az átverős üzenetet, ha annyira ügyetlenek a csalók, hogy OTP Bank helyett az OTB Bank nevében szeretnének pénzt legombolni valakiről.

Vannak olyan csalási kísérletek, amelyek elkövetői mindent megtesznek annak érdekében, hogy hitelesnek tűnjön az az e-mail vagy SMS, amelyet áldozataiknak küldenek: az ilyen, trükkös esetekben sokan dőlnek be a megtévesztésnek. Amikor viszont az OTP Banktól lenyúlt logó mellé kétszer is sikerül leírni azt, hogy OTB Bank, inkább nevetséges a próbálkozás.

„Kedves vásárló, felhívjuk figyelmét, hogy a frissítés sikeres befejezéséig az OTB Bank szolgáltatásaihoz való hozzáférés és azok használata (beleértve a pénzfelvételt és a kifizetéseket) korlátozott. Az alábbi linkre kattintva ellenőrizheti készülékét: OTB Bank.”

Vajon ki ül fel az átverésnek, ha OTP helyett OTB Bank szerepel a levélben?
Vajon ki ül fel az átverésnek, ha OTP helyett OTB Bank szerepel a levélben?Natalia Lebedinskaia / Getty Images Hungary

Ilyen szövegezéssel küldenek csalók megtévesztőnek szánt e-maileket: közben ugyanakkor

ügyfél helyett vásárlóként szólítják meg a címzettet, enigmatikusan érthetetlen szöveget mellékelnek, és kettőből kétszer is OTB-ként hivatkoznak arra a pénzintézetre, amely nevével visszaélnének.

Remélhetőleg ennek az átverési kísérletnek a fönti okokból kifolyólag nagyon kevesen ülnek fel - sajnos léteznek azonban kifinomultabb csalási kísérletek is. Épp ezért fontos tudni, hogy a bankodtól szokatlan felületen, furcsa szövegezéssel érkező, ismeretlen feladótól származó üzenetek valószínűleg nem a pénzintézettől érkeznek, így soha ne kattints azokra a gyanús linkekre, amelyek ezekbe ágyazva jelennek meg. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek