Te is veszélyben vagy: másodpercenként egy ezrest lopnak el a magyar ügyfelektől

GettyImages-1455323545
Olvasási idő kb. 2 perc

Nem pihennek a pénzünkre pályázó csalók, már a Magyar Nemzeti Bank is figyelmezteti a bankokat, hogy mutassák be ügyfeleiknek a visszaélések elleni védekezés módjait.

Bár tavaly év végére csökkentek a kibercsalások, de tovább nőttek a bankkártyás visszaélések, figyelmeztet az MNB. A 2023-as kedvező eredmény a KiberPajzzsal való együttműködésnek és a banki rendszerek fejlesztésének köszönhető, azonban további erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy a banki ügyfelek biztonságban tudhassák a pénzüket.

Emiatt az MNB arra hívja fel a bankok figyelmét, hogy mutassák be az ügyfeleiknek, mire figyeljenek a tranzakciók során. A honlapjukon elérhető tájékoztatóban be kell mutatniuk, melyek a főbb csalástípusok, és hogyan lehet ezeket elkerülni, megelőzni. Azt is le kell írniuk a bankoknak, hogy ha mégis megtörtént a visszaélés, akkor kit és hogyan kell keresni az adott intézménynél.

Egyre több a bankkártyás csalás
Egyre több a bankkártyás csalásPoike / Getty Images Hungary

Az MNB tájékoztatása szerint tavaly percenként 50 000 forint körüli összeget loptak el a magyar ügyfelektől. Az odafigyelés főként kártyahasználat közben szükséges, mivel ennél emelkedett a visszaélések száma és volumene.  

A kibercsalók ugyanis még mindig rendkívül változatos módon próbálják megszerezni az ügyfelek pénzét.

Az MNB emellett egy másik veszélyforrásra is felhívja a figyelmet. Arra szólítják fel a bankokat és a pénzforgalmi szolgáltatókat, hogy május 15-ig, ezután pedig folyamatosan figyelmeztessék a meghatalmazást adó számlavezető ügyfeleiket a kibercsalás kockázatára. Ennek oka, hogy a bűnözők a banki meghatalmazottak internet- vagy mobilbanki hozzáférésének kompromittálódásával meghatalmazók számláihoz (is) hozzáférhetnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek