Egyszerű telefonos csalásnak tűnt, de elképesztő, amire a rendőrök bukkantak

GettyImages-713782297
Olvasási idő kb. 2 perc

Csalás ügyében kezdett el nyomozni a rendőrség, végül a szálak egy kiskorúakat kihasználó pénzmosó bandához vezettek.

A banda egy komolyan átgondolt rendszert működtetett, amelyben megvolt az emberük a pénz kicsalására, de azért is tettek, hogy valaki készpénzzé tegye azt – az esetről a rendőrség számolt be. 

Egy debreceni férfit még tavaly ősszel hívott fel egy létező pénzintézetre hivatkozó ügyintéző azzal, hogy vírusirtó program telepítésére beszélje rá saját védelme érdekében.

Olyan meggyőző volt, hogy a férfi le is töltötte az applikációt a mobiljára, majd arra lett figyelmes, hogy néhány perc elteltével elutaltak 5 millió forintot a számlájáról.

A telefonos csaló egy létező pénzintézetre hivatkozott, a rendőrség bűnbandára talált az ügyet felgöngyölítve
A telefonos csaló egy létező pénzintézetre hivatkozott, a rendőrség bűnbandára talált az ügyet felgöngyölítveKosamtu / Getty Images Hungary

A feljelentést megtette, pénzét visszakapta, majd elkezdődött a nyomozás, amely kiderítette, hogy a férfi millióit egy fiatalkorú számlájára utalták tovább. A számlatulajdonos fiatal arról számolt be, hogy egy 16 éves szervezte be: a dolga az volt, hogy a számlájára utalt összegeket készpénzben levegye, és odaadja a csaló telefonálónak. 

A nyomozás adatai szerint a hálózat fő profilja az volt, hogy különböző közösségi oldalakon könnyű pénzkereseti lehetőséggel kecsegtettek főleg fiatalokat.

A bandában a 16 éves telefonáló mellett egy 22 éves férfi, egy szintén 22 éves, a beszervezésekben tevékenykedő nő, egy 30 éves, a pénz átadását akár fizikai erővel elérő férfi, illetve egy 26 éves ukrán állampolgár, a fő szervező dolgoztak még. A szervezet két magyar állampolgárságú férfi tagját letartóztatták, a többi tag jelenleg szabadlábon védekezhet, míg az ukrán fő szervezővel szemben elfogatóparancs van érvényben. A nyomozók átkutatták a gyanúsítottak otthonait, 4000 eurót, valamint 700 ezer forintot találtak és foglaltak le tőlük.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek