20 apróság, amit bármikor megtehetsz magadért, és boldogabbá tesz

Az állandó rohanásban gyakran megfeledkezünk azokról az apró praktikákról, melyek segítenek, hogy jobban érezzük magunkat és könnyebben viseljük a megpróbáltatásokat. Pedig néha éppen ezek a kicsiny, könnyen és gyorsan elvégezhető dolgok jelenthetik a nagy segítséget.

A Medium Thought Catalog blog szerzője, Becca Martin húsz apró tippet szedett össze, amelyek a legkisebb energiabedobással is jobbá tehetik a mindennapjainkat.

#1 Hagyd figyelmen kívül a negatív tartalmakat

A közösségimédia-felületeken könnyen belefutsz olyan tartalmakba, hozzászólásokba, melyek feldühítenek és vitára késztetnek – gyakran azonban csak parttalan veszekedést és felesleges frusztrációt eredményez, ha belebonyolódsz a diskurzusba. Okos enged alapon hagyd figyelmen kívül, sőt távolítsd el, tiltsd le a negatív tartalmakat, amikről tudod, hogy úgysem éri meg foglalkozni velük, csak feleslegesen ingerelnének naphosszat.

#2 Mosd meg az arcod

Alig fél perc, és mégis felfrissít: amikor kimész a mosdóba, mosd meg az arcod és a szemed egy kis hideg vízzel, vegyél pár mély levegőt és kapcsolj ki pár pillanatra.

Nem bűn a nassolás.
Nem bűn a nassolás.apomares / Getty Images Hungary

#3 Nem gond egy kis kényeztetés

Nem kell mindig aszkétaéletet élni: mindenkinek szüksége van olykor egy kis kényeztetésre, legyen szó nassolásról vagy más szempontból felesleges pénzköltésről – új frizuráról, szép körmökről vagy akár arról, hogy megveszed a könyvet, amit már régóta kinéztél magadnak. Alkalmanként jó dolog nem megálljt parancsolni magadnak és engedni a vágyaidnak.

#4 Ne halogasd az elvégzendő kis teendőket

Már hetek óta megjött az e-mail az esedékes telefonszámláról, de csak nem akarod kifizetni? Kiégett a villanykörte, de lusta vagy, hogy kicseréld? A hasonló apró, folyton halogatott teendők megragadnak az agyadban, újra és újra előjönnek, hogy gyötörjenek, ezért érdemes minél gyorsabban túlesni rajtuk és nem várni velük feleslegesen.

#5 Rúgd fel a napi rutint

Jó az állandóság és a rendszeresség, de néha már unalmas: érdemes olykor változtatni a bevett szokásokon, akár csak apróságok szintjén is: nem mindig ugyanazt reggelizni, nem mindig ugyanakkor sétálni, nem mindig tévézni vagy olvasni lefekvés előtt.

#6 Menj ki a szabadba

Mozdulj ki a négy fal közül: a kellő mennyiségű, szabadban töltött idő elengedhetetlen a jó közérzethez, legyen szó futásról vagy kültéri edzésről, de akár csak egy kellemes sétáról is.

#7 Táplálkozz egészségesen

Az egészséges étkezés csodákat művel a szervezeteddel és a lelki egyensúlyoddal is, ezért figyelj oda, mit eszel, és mi az, amire a szervezetednek tényleg szüksége van. Érdemes kipróbálni, hogy egy héten keresztül csak egészséges ételeket fogyasztasz – látni fogod, mennyivel jobban érzed magad utána.

Tölts minél több időt a szabadban.
Tölts minél több időt a szabadban.evgenyatamanenko / Getty Images Hungary

#8 Írd le a dolgokat

Vezess naplót, vagy akár csak jegyzeteld le pár sorban az ötleteidet, gondolataidat, mielőtt elfelejted őket. Az írás kiváló szellemi torna, ami segít, hogy frissen tartsd az elméd, és nem utolsósorban ha lejegyzed a fontos, de nem égetően sürgős dolgokat, nem kell állandóan fejben tartanod őket, így kitisztul a fejed.

#9 Listázd a teendőidet

Készíts listát az elvégzendő dolgokról és húzd át azokat, amiket megcsinálsz – így sokkal egyszerűbb fejben tartani a teendőket, és szervezettebbé is teszed a mindennapi életed.

#10 Mutass hálát másoknak

Barátaid, családtagjaid, munkatársaid értékelni fogják, ha kimutatod, hogy hálás vagy nekik mindazért a segítségért, amit a mindennapok során nyújtanak. Gyakran elég egy egyszerű köszönöm is, de apró kedvességekkel, ajándékokkal is megmutathatod, hogy fontosak számodra.

#11 Legyen egy kis szentélyed otthon

Rendezz be egy kis sarkot a lakásban, ahová elvonulhatsz, ha csendre és nyugalomra van szükséged. Nem kell óriási dologra gondolni: elég, ha néhány párnát leteszel egy sarokba, meggyújtasz egy illatgyertyát és hagyod, hogy kizökkenj a zajból és a rohanásból.

#12 Fedezz fel új hobbikat

A szabadidődben ne mindig ugyanazt csináld ugyanazokkal az emberekkel: keress új elfoglaltságot, vágj bele olyan dologba, ami mindig is érdekelt, de sosem próbáltad még. A legegyszerűbb hobbik is sok örömet nyújtanak: egy kis otthoni kreatívkodás, festés-rajzolás, varrás, ékszerkészítés s a többi.

#13 Használj testkrémeket, testápolókat

Az illatos arckrémek, testápolók, testkrémek, tejek felfrissítik és ellazítják a bőröd, rajta keresztül pedig az egész lényedet. Különösen egy hosszú és fárasztó nap után jelenthetnek nagy segítséget.

A jóga mindig hasznos.
A jóga mindig hasznos.Marko Geber / Getty Images Hungary

#14 Jógázz!

Akár napi 5-10 perc jóga is csodákat művel: reggel, munkába indulás előtt feltölt energiával, este, hazatérve pedig segít megnyugodni és oldja a stresszt. A YouTube-on rengeteg jógavideó található, igazán könnyű megtalálni a leghasznosabbat és belevágni a gyakorlatokba.

#15 Dicsérd meg magad

Mindenkit megillet a dicséret, és nem önző dolog, ha néha saját magadat is elismered: írd le, mi az a három dolog, amire büszke lehetsz, emlékeztesd magad, mi volt az, ami miatt utoljára dicséretet kaptál másoktól.

#16 Lassíts!

Lassan járj, tovább érsz – tartja a mondás, amit felgyorsult világunkban sokan elfelejtenek. Gyakran teljesen feleslegesen rohansz: sietsz a munkába, mert félsz, hogy elkésel, igyekszel minél gyorsabban túlesni a napi feladatokon, villámgyorsan bekapsz pár falatot, ahelyett, hogy rendesen megebédelnél. Lassulj le egy kicsit, szakíts időt a fontos dolgokra, élvezd ki a pillanatot, törj ki az állandó rohanásból.

#17 Szabadulj meg a felesleges cuccaidtól

Tegyél rendet a lakásban, nézd át a dolgaidat, és kukázd ki vagy adományozd el azokat, amikre már nincs szükséged. Sokszor teljesen feleslegesen állnak egymás hegyén-hátán az évekkel ezelőtt vásárolt dolgok, amiket nincs szíved vagy egyszerűen lusta vagy kidobni. Pedig ha megválsz tőlük, tehermentesítheted magad, mert a felesleges dolgok révén a felesleges gondoktól is megszabadulhatsz, amik így nem nyomasztanak többé. Tartsd észben, hogy a boldogsághoz nem a pénzköltés és a tárgyak halmozása vezet: ne vegyél olyan ruhákat, használati tárgyakat vagy más dolgokat, amikről eleve tudod, hogy úgysem lesz rájuk szükséged.

#18 Tudd, mik a legfontosabb dolgok

Írj listát azokról a dolgokról, amik a legfontosabbak számodra az életben, amik nélkül nem érzed magad egésznek, amiket nem tudnál elengedni, illetve azokról, amelyek fontosak, de nem életbevágók. Így mindig tudhatod, mik az igazán fontos dolgok, és milyen igényeidet kell legelőször kielégítened a mindennapi életben.

#19 Nevess és vedd lazán a dolgokat

Nem szabad az életet halálosan komolyan venni: néha éppen a nevetés, a kikapcsolódás segít a gondokon. Ne gyötörd magad folyton a rád nehezedő problémákkal, az aggódástól úgysem fognak megoldódni. Inkább gondolj a pozitív dolgokra, és optimizmussal lendülj át az akadályokon.

20. Tornáztasd meg az elméd

Egy jó kis agytorna mindig hasznos, és segít frissen tartani az elmét: legyen szó hagyományos rejtvényről, sudokuról, puzzle-ről, társasjátékról. Az interneten rengeteg fejtörő, kvíz és egyéb játék elérhető, néhány kattintásnyira tőled.

Oszd meg másokkal is!
Mustra