Hiába jelentkezel az álomállásra? 15 tipikus hiba, ami tönkreteszi az önéletrajzodat

GettyImages-1087857128

Lehet, hogy az interjún meggyőző lennél, de mit ér az egész, ha el sem jutsz addig? Ezek a tipikus hibák tehetik tönkre önéletrajzodat.

Egy jó CV az első lépést jelenti a hőn áhított állás megszerzése érdekében – ugyanígy meg is akadályozhatja, hogy egyáltalán szóba kerülj az interjúra behívottak körének kiválasztásánál. Nemcsak a végzettségen és tapasztalatodon múlik, mekkora eséllyel indulsz az álomállásért, hanem az első benyomáson is, ezért érdemes odafigyelni, milyen önéletrajzot adsz ki a kezedből. Mutatjuk, mi az a tizenöt pont, amire mindenképp érdemes figyelni.

Helyesírás mindenekelőtt

Ha rossz helyesírással, döcögős mondatszerkezetekkel és elgépelésekkel teli életrajzzal akarsz megpályázni egy felelős állást, könnyen lehet, hogy az első pillanattól kezdve komolytalannak tűnsz. Ha nem vagy biztos abban, hogy j vagy ly kell egy szóba, vagy az egybe- és különírás okoz gondot, az MTA helyesírás-ellenőrzőjéhez fordulhatsz, de sok kérdésre ad választ az E-nyelv portál is. Ha angol nyelven dolgozol, ajánljuk a Grammarlyt: ez a praktikus angol nyelvű fogalmazási asszisztens segít elkerülni a hibákat.

A hibák tönkretehetik a legjobb jelölt önéletrajzát is
A hibák tönkretehetik a legjobb jelölt önéletrajzát isilyaliren / Getty Images Hungary

A formázáson is sok múlik

Amerikai adatok szerint 6-8 másodpercet töltenek a fejvadászok a legtöbb CV átfutásával: nagyon fontos, hogy ilyen rövid idő alatt alakíts ki jó benyomást, ebben pedig segít a strukturáltság is. Használj bulletpointokat, válaszd el a CV egyes szekcióit, ehhez pedig bátran vedd igénybe egy önéletrajzsablon segítségét is.

A rövid önéletrajz a jó önéletrajz

Nem a memoárodat kell megírnod: még ha kiterjedt tapasztalatokkal is rendelkezel, akkor sem szükséges minden korábbi munkakörödet kínos részletességgel bemutatni. A jó önéletrajzot egyrészt arra a pozícióra kell megszerkesztened, amelyet megszerezni vágysz – tehát azt domborítsd ki benne, ami alkalmassá tesz rá –, másrészt pedig 1-2 oldalnál hosszabbra semmiképp sem érdemes nyújtanod mondanivalódat.

A referencia nem ide való

Szívesen meggyőznéd leendő munkáltatódat már a folyamat elején arról, hogy értékes munkaerő vagy? Érthető, de a referenciáknak nem az önéletrajzban van a helye. Ezeket később kéri majd az interjúztató, így ne ide írd be azokat.

A hobbiknak viszont igenis van helye

Képzeld el, hány önéletrajz kerül naponta a fejvadász kezébe! Vajon mennyi tartalmaz olyan elemet, amire érdemes visszaemlékeznie?

Ha van valamilyen speciális érdeklődési köröd vagy olyan hobbid, amit csak kevesen űznek, azt mindenképp érdemes belefoglalnod az önéletrajzba.

Hidd el, ez csak javadra válhat.

Félre a klisékkel!

Jó kommunikációs készségek, igazi csapatjátékos, és a többi: ezeket a szavakat és kifejezéseket használja mindenki. Te légy kivétel, és koncentrálj inkább konkrét eredményeidre. Írd le, hány fős csapatot vezettél, milyen helyzetben tetted ezt. A konkrétumok meggyőzőbbek!

Meggyőzés számokkal

Ha olyan ágazatban dolgozol, ahol számokban kifejezhető a siker, mindenképpen jelenítsd is meg annak mértékét önéletrajzodban. Hány százalékkal lendítetted fel az értékesítést? Mennyivel sikerült felgyorsítanod a folyamatokat? Ez biztosan érdekelni fogja leendő munkáltatódat.

Közösségi média, megfelelő jelenléttel

Amerikai adatok szerint a HR-esek 70 százaléka megnézi a jelöltek közösségimédia-felületeit, mielőtt interjúra hívná be őket. Ha szakmai oldalaidat feltünteted a CV-dben is, megkönnyíted a dolgukat.

Persze könnyen lehet az is, hogy nemcsak szakmai profiljaidat keresik majd fel, hanem privát felületeidre is kíváncsiak.

Jó, ha az ezeken a nagyvilág felé sugallt kép sem okoz diszharmóniát.

Ne a vicces e-mail-címed használd!

Kevesen vagyunk olyanok, akiknek ne lett volna életében legalább egy kevéssé vállalható e-mail-címe – de semmiképp ne ezt használjuk akkor, amikor állásra jelentkezünk! Egy semleges, professzionálisabb címet érdemes tartogatni erre a célra. Arra is figyelj oda, hogy kapcsolattartási adataid pontosan szerepeljenek az önéletrajzban.

Egy hibátlan önéletrajz nagyobb eséllyel juttat el az állásinterjúig
Egy hibátlan önéletrajz nagyobb eséllyel juttat el az állásinterjúigKoh Sze Kiat / Getty Images Hungary

Ne hagyj fehér foltokat

Azzal semmi gond nincs, ha két állás közt eltelt néhány hónap az életedben – az viszont nem jó, ha a leendő munkáltatónak kell kitalálnia, mit csináltál akkor. Röviden, tárgyilagosan írd le, mit csináltál ezek alatt a szünetek alatt.

Soha, soha ne állíts valótlant!

Ennél kellemetlenebb helyzetbe nem is hozhatnád magadat: az önéletrajz nem tartalmazhat semmit, ami ne lenne igaz!

Ne ossz meg személyes információkat

Kapcsolattartási adataid és neved: ennyiben merüljön ki a személyes adatok mennyisége az önéletrajzodban. Hogy házas vagy-e, vagy egyedülálló, vegán vagy húsevő, vallásos vagy ateista, az nem ide és nem is a leendő munkáltatóra tartozik, szóval hagyd ki a CV-ből!

Hagyd a fotót

Amennyiben nem modellnek jelentkezel, ne csatolj fényképet magadról életrajzodhoz: annak célja az, hogy releváns végzettségeiddel, tapasztalataiddal és elért eredményeiddel kapcsolatosan hozza képbe a munkáltatót. A fotó irreleváns ebből a szempontból.

Ne harmadik személyben írj magadról

A CV szerzője te vagy, az abban foglaltak rólad szólnak, így az egyes szám első személyű megfogalmazás illik a műfajhoz. Használd ezt!

Javítsd a hibákat!

Kész vagy? Sose felejtsd el ellenőrizni önéletrajzodat, mielőtt beadnád azt. Az sem baj, ha néhány óra vagy egy fél nap elteltével nézed át újra: ha több idő telik el megírása óta, nagyobb eséllyel szúrod majd ki benne a kisebb hibákat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek