Az olívaolaj bővelkedik közepes lánchosszúságú trigliceridekben, amiknek elhízást gátló, fogyást elősegítő hatását már régóta vizsgálják. Ezek a trigliceridek gyorsan lebomlanak, és a májba kerülnek, ahol energiává alakulnak át.
Egy 2014-es kutatás szerint képesek a jóllakottsági hormon, az YY peptid termelődését növelni, amely minél magasabb szinten van jelen, annál jobban elnyúlik a telítettség érzete. Más kutatások szerint ezek a trigliceridek még a kalória- és a zsírégetést is megnövelhetik.
Az olívaolaj 10 csodálatos egészségügyi előnye
Az olívaolaj előnyei túlmutatnak azon képességén, hogy segíti egészségesebb ételek készítését. Jó hírek is vannak az agyra gyakorolt hatásáról, gyulladáscsökkentő tulajdonságairól és a rák elleni küzdelem kapcsán is.
Honnan származik az olívaolaj? Az Olea europaea nevű olajfák terméséből származó kivonat és népszerűsége nem mai keletű: az ókori Görögország olimpikonjai kezdték el masszázsolajként használni.
Az olívaolaj fogyasztása javíthatja egészségünket, helyi alkalmazása bizonyítottan lendületet adhat a bőrnek és a hajnak. A zöld olíva előnyeinek listája hosszú, és olaja révén ezek az előnyök könnyen elérhetőek a legkülönfélébb felhasználási területeken.
Általában vegyszereket és hevítési eljárást használnak az általános étolajok, például a napraforgóolaj és a repceolaj előállításához, de ezalól kivételt képez az extraszűz olívaolaj és a finomítatlan kókuszolaj. Az egyik bónuszelőnye az, hogy mennyire minimálisan feldolgozásigényes.
Az EVOO-t (extraszűz olívaolaj) nem ipari oldószerek, például hexán felhasználásával állítják elő, vagy nem szagtalanítják és fehérítik, mint sok más olajat.
Ha valaki minőségi olívaolajat vásárol, egy teljesen természetes, tápanyagokkal teli terméket kap, amely jótékony hatással lehet általános egészségére. Hogy mik ezek az előnyök?
1. Antibakteriális tulajdonságok
A gyomorrákot és a fekélyek bizonyos típusait a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza.
Tanulmányok szerint az extraszűz olívaolaj képes elpusztítani a káros baktériumokat. Ennek a baktériumnak az összes törzsét, még az antibiotikum-rezisztens törzseket is legyőzte a jó minőségű változat egy kutatás során.
2. A csontok egészségének javítása
Az olívaolaj számos olyan tulajdonságot és összetevőt tartalmaz, amelyek megakadályozzák a csontritkulást, és javítják a csontok szilárdságát, beleértve a K-vitamint és az olajsavat.
Egy tanulmány kimutatta, hogy az olívaolaj fogyasztása növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét, csontmegőrző tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkentheti a törések kockázatát.
3. A vércukorszint szabályozása
Az olívaolajban lévő olajsav a beszámolók szerint jótékony hatású a metabolikus szindrómára, amelynek egyik kockázati tényezője a magas vércukorszint.
Egy tanulmány azt mutatta meg, hogy az extraszűz olívaolajat tartalmazó diéták javíthatják az inzulinérzékenységet. Ez segíthet a cukorbetegség kezelésében vagy megelőzésében, és egyensúlyban tarthatja a cukorszintet. (A metabolikus szindróma a 2-es típusú cukorbetegség patológiájának része.)
4. Az agy egészségének javítása
A mediterrán diéták, beleértve az extraszűz olívaolajat, potenciálisan javíthatják a mentális kilátásokat és a hangulatot a depresszió tüneteinek csökkentésével.
Egyes tanulmányok az extraszűz olívaolajjal történő kiegészítést a kognitív funkciók jelentős javulásával, az egészséges memória és agyműködés elősegítésével kapcsolják össze.
Az olívaolaj oleuropeint és oleokantált tartalmaz, olyan vegyületeket, amelyek segítik a szervezetet az új és egészséges sejtek regenerációjában, és az agy öregedése ellen hatnak.
5. Rákmegelőzés
Az olívaolaj számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely felveszi a harcot a rák és a sejtkárosító szabad gyökök által okozott oxidatív stressz ellen.
Az oleokantál csak az extraszűz olívaolajban található vegyület. Egy tanulmány azt mutatta meg, hogy az oleokantálban gazdag olívaolaj képes csökkenteni a rák kockázatát és elpusztítani a rákos sejteket, ami meglehetősen fontos eredmény.
A polifenolok szintén csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. Az olívaolaj fogyasztása segíthet megelőzni a mellrákot, a bőrrákot és a vastagbélrákot.
6. Küzd a gyulladások ellen
Az olívaolaj egy természetes táplálék, amely leküzdi a deformálódott és fájdalmas ízületeket okozó krónikus gyulladásokat. Egy tanulmány kimutatta, hogy az olívaolaj és halolaj kombinációjával történő kiegészítés jelentősen javíthatja a rheumatoid arthritis tüneteit.
A jó minőségű változat oleokantált tartalmaz, amely blokkolhatja a gyulladást okozó specifikus enzimaktivitást; kimutatták, hogy képes csökkenteni a fájdalmat okozó ízületi gyulladás tüneteit és mérsékelni a sejtkárosodást okozó oxidatív stresszt.
7. Erősíti a szíved
Mivel a magas vérnyomás emberek millióit érinti, érdemes szót ejteni minden olyan, szív szempontjából egészséges zsírról, amely küzd ellene. Az olívaolajban található zsírsavak hasonlóak a halolajhoz abban a képességükben, hogy segítik az egészséges vérkoleszterin biztosítását és az erek egészségét.
Egy tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az egészségtelen zsírok olívaolajból származó egészséges zsírokkal való helyettesítése csaknem 20%-kal csökkentheti a szívelégtelenség kockázatát.
Az olívaolaj mérsékelheti az LDL-koleszterinszintet, és számos tanulmány kimutatta, hogy az olívaolajban gazdag étrend csökkentheti a vérnyomást is.
Az extraszűz olívaolaj az ajánlott napi E-vitamin-mennyiség 10%-át biztosítja egy evőkanálnyi adagban. Egy áttekintés azt mutatja, hogy az E-vitamin gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
8. Javítja a haj egészségét
Az olívaolaj hajra gyakorolt pozitív hatásai közé tartozik a haj fényének és puhaságának növelése. Tápanyagokkal teli összetétele jótékonyan hat a fejbőr egészségére. Az olajat a haj megerősítésére és a töredezés megelőzésére használják.
Jó lehet hajhullás esetén is. Egy tanulmány azt mutatja, hogy az EVOO-ban található oleuropein vegyület alkalmazása növelte az állatok szőrének méretét és növekedését.
9. A bőr egészségének javítása
Az olívaolaj jótékony hatással van a bőrre, köszönhetően a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, zsírsavaknak és antioxidánsoknak. Hidratálóképességével segíthet a száraz bőrön.
Ez az egereken végzett tanulmány azt mutatja, hogy az olívaolaj alkalmazása csökkenti az egerek bőrdaganatának méretét az ultraibolya fény hatására, és hatékonyan küzd a bőrsejtek károsodása ellen.
Az olívaolaj jótékony hatással lehet az arcra, mivel gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai segíthetnek a pattanások elleni küzdelemben.
10. Segítség a fogyásban
Az olívaolaj fogyasztásának egyik előnye a lehetséges fogyás. Az olajsavban gazdag étrend segíthet csökkenteni a teljes testsúlyt.
Az olívaolajban gazdag mediterrán étrend tele van egészséges zsírokkal, amelyek közül az egyik az egyszeresen telítetlen zsírsav. Egy tanulmány azt mutatja, hogy ez a fajta képes visszaszorítani a testzsír felhalmozódását és a súlygyarapodást. A telített zsírok egészséges zsírokkal való helyettesítése segíthet csökkenteni a testsúlyt.
Az olívaolaj használatakor és vásárlásakor érdemes extraszűz olívaolajat használni a hagyományos olívaolaj helyett, mivel az extraszűz olaj tápértéke magasabb, mint a hagyományosé. Az olcsóbb olívaolajnál olyan extrakciós módszereket alkalmaznak, amelyek csökkentik a jótékony összetevők hatékonyságát. A jobb minőségűeket hidegen sajtolják az olaj összegyűjtésére. Az olívaolajnak mindig sötét üvegben kell lennie, hogy megőrizze stabilitását és frissességét.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés