Öt dolog, amitől pocsék lehet a szabadság

napozasA nyaralás tönkretételének fokozatai. Az első: a csudába is, pont megjött. A második: fáj, kapar a torkom. A harmadik: leégtem.
A negyedik: napszúrásom van. Még egy ócskább fokozat létezik: a szalmonella.

 

 

A nyári betegségek a szabadság, a pihenés legszebb és legédesebb pillanatait keseríthetik meg. Nézzük sorjában, hátha kivédhetők.

A nap – meg ami vele jár

És akkor most hagyjuk a melanomát… A bőrgyógyászok a legédesebb pillanatainktól fosztanak meg minket. Már lassan napozni sem merünk. Ami persze butaság. A helyesen adagolt napfény gyógyító erejű. Fokozza a szerotonin, a boldogsághormon termelődését, ezáltal javítja a hangulatot. Növeli a szexuális érdeklődést, serkenti a vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét, javítja a koncentrációs készséget. Aktivizálja a bőrben lévő D-vitamint, gyógyítja az ekcémát, bizonyos allergiákat. Csökkenti az éhséget, a falási rohamokat, és erősíti az immunrendszert A túlzásba vitt napozás azonban megbetegít. A túl erős sugárzás megterheli a szervezet védelmi rendszerét. Fokozza a melaninpigment termelődését, a szaruréteg megvastagszik, a bőr ráncossá válik és elvékonyodik, no és persze leégünk.

Hogy elkerüld: 11 és 15 óra között csak árnyéban tartózkodjunk, a bőrünknek megfelelő, magas faktorszámú napvédő szereket használjunk.

Napszúrás

A túlzásba vitt napozás hatására kialakul az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása. Ez szerencsére az esetek többségében enyhe fokú duzzadással, vizenyővel jár. A duzzadt agyhártyák nyomják az agy különböző területeit, aminek következtében kialakulnak a jellegzetes tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, súlyosabb esetben ájulás. Mivel a napszúrás gyakran fokozott izzadással jár együtt, mindenképpen gondolni kell a folyadék- és sóvesztés lehetőségére is. Fontos, hogy ha ilyesmit érzel, sok folyadékot igyál, elsötétített szobában feküdj, és a gyereknek, párodnak írd elő, hogy rendszeresen cserélje a hideg vizes borogatást a homlokodon. Ha néhány napon belül nem javul az állapotod, orvoshoz kell fordulni.

Brr, fertőzések!

Különösen strandokon, a nem természetes tisztulású vizekben vagy kitéve a gombás fertőzéseknek. Legtöbbször két gombafajta: a Candida albicans és a Toluropsis glabrata megtelepedése gyakori. Ezek a kórokozók égető, viszkető érzést okoznak. Szaporodásukat elősegítik a műszálas fehérneműk, a nedves fürdőruhák. Ezért jobb a testtel érintkező felületeken – különösen gyerekeknél – a pamut alsónemű.
A gombás fertőzések kezelése az orvos dolga.

Kiszáradás – gondold meg, és igyál!

A nyári nagy melegben nagyon fontos a folyadék megfelelő pótlása. A folyadékhiány nagyon veszélyes. A túlzott meleg ellen a szervezet izzadással védekezik. Ha az így elvesztett folyadékot nem pótolod, fellép a kiszáradás veszélye. Ilyenkor a test vízleadása nagyobb, mint vízfelvétele, s a szervezet segélykérő jeleket ad: szédülsz, csökken a vérnyomásod, fáj a fejed. Vesd rá magad az ásványvizes palackra, és igyál, igyál! Lehetőleg szénsavmentes, kevés citrommal és cukorral ízesített ásványvizet.

És végül: a gonosz szalmonella

Az ételmérgezések legenyhébb formája a gyomorrontás: hányás, hasmenés lázzal vagy anélkül. A bizonyíték arra, hogy ételmérgezés esete forog fenn, viszonylag kézenfekvő: mindenki, aki az adott étekből falatozott, ugyanazon vagy hasonló tüneteket produkál. A teendők a panasz súlyosságától függően az azonnali kórházba szállítástól a könnyű diétáig változnak. A leggyakoribb kórokozó az Echericia coli. Külön kategória a szalmonellózis, mely során a táplálékba a Salmonella typhii baktérium kerül olyan csíraszámban, hogy masszív fertőzést képes okozni. A tünetek nagyon gyorsan alakulnak ki, és rendkívül markánsak. A baj az, hogy a betegségből történt felépülés után a betegek egy részénél tünetmentes hordozás alakul ki. Nem is tudsz róla, mégis folyamatosan üríted a bacikat. Leggyakoribb veszélyforrás: kacsatojásos fagylalt, repedt görögdinnye.

(Folytatás: Darázs, méh, szúnyog, kullancs – a leggyakoribb csípések)

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.