Ha ekkor születtél, rosszabb esélyekkel indulsz a nyugdíjazásnál

GettyImages-921759688

A boomer generáció jövőjének veszélyei nem csak a nyugdíjak körüli bizonytalanságból állnak.

Az 1950-74 között születettek anyagi biztonsága, egészsége és nyugdíja is veszélyben lehet.

A baby boom generáció, melyet manapság röviden boomernek is neveznek, komoly veszélyben van élete több aspektusát tekintve is – derül ki a Profitline elemzéséből. 

A boomer generáció tagjai nincsenek könnyű helyzetben
A boomer generáció tagjai nincsenek könnyű helyzetbenEva-Katalin / Getty Images Hungary

A boomer generáció nyugdíjaskora veszélyben lehet

Világszerte nagy baby boom jellemezte a negyvenes évek végének a háborúból éppen csak kilábalt társadalmait. Az arányaiban magas születésszám nem csak a nagy áldozatokkal járó csaták utáni magasabb gyermekvállalási kedvben keresendő, a kor szemlélete is hozzájárult ehhez.

A sok munkáskéz világrajövetele nem csupán az egykori szocialista blokkban volt szükséges. 

Hazánkban Ratkó Anna családpolitikája miatt szinte lehetetlenné vált az abortusz, így a ma már boomernek nevezett, egykor Ratkó-gyerekeknek és unokáknak elkeresztelt két generáció sokkal nagyobb tömeget alkot, mint az előtte és utána következők. A gyermekvállalási kedv a szabályok szigorodásával és a gyermekvállalási kor kitolódásával a hetvenes évek második felére nagyban csökkent, emiatt a nyugdíjakkal kapcsolatos vészharangokat már évtizedekkel előtt megkongatták:

egyre kevesebben vannak, aki kitermelhetnék a mostanság nyugdíjba menők juttatásait. 

Félmillió ember generációnként

Az egykori Ratkó-gyerekek legalább félmillióan vannak ma Magyarországon, s ők még nem az egygyermekes családmodellben hittek, így az életkort mutató képzeletbeli grafikon élesen kidomborodik az 1950-74 között születetteknél.

Nem csak a nyugdíjuk, anyagi biztonságuk és egészségük is veszélyben lehet, ha nem gondolkodnak előre
Nem csak a nyugdíjuk, anyagi biztonságuk és egészségük is veszélyben lehet, ha nem gondolkodnak előreChev Wilkinson / Getty Images Hungary

S nem csak nyugdíjuk miatt lehetnek veszélyben. Az elemzés rávilágít arra is, hogy a biztonságos időskorhoz már nekik is jócskán rendelkezniük kellene megtakarítással, mely kiegészíti az államtól kapott juttatásukat a biztos megélhetés érdekében, ám a gazdasági ingadozások és a piaci volatilitás miatt a korábban félretett összegek a töredékét érik csak egykori értéküknek. 

"Az ingatlanpiaci válságok és a befektetések értékvesztése komoly aggodalomra ad okot, különösen azok számára, akik a nyugdíjas éveikre támaszkodtak ezekre az eszközökre. Az alacsony kamatkörnyezet is nehezíti a biztonságos és stabil hozamok elérését, ami tovább növeli az anyagi bizonytalanságot"

– áll az elemzésben. 

Ahogy ez a generáció öregszik, az egészségügyi kockázatok is növekednek. A krónikus betegségek, a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák, illetve a mozgásszervi problémák egyre nagyobb terhet rónak az egyénekre és az egészségügyi rendszerre egyaránt. Az egészségügyi ellátás költségei jelentősen megnövekedhetnek az időskorban, főként, ha a magánegészségügyi ellátásokat választják a gyorsabb gyógyulás érdekében. A szakértők azt javasolják az érintetteknek, a jelen korszak pénzügyi folyamatait igénybe véve vizsgálják felül eddigi megtakarításaikat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek