Most mentem nyugdíjba, miért nem vagyok boldog?

Vannak, akik tudatosan készülnek a nyugdíjba vonulásukra. Dátumhoz kötik, bulit rendeznek és mosolyogva sétálnak ki a munka világából.

Ha te nem a fenti csoportba tartozol, ne ess kétségbe, a legtöbben nem így élik meg a változást. Vannak, akik nyugdíjba kényszerülnek, például valamilyen egészségügyi probléma vagy létszámleépítés miatt, míg mások, bár számítanak arra, hogy véget érnek a munkával töltött évek, mégis stresszes és szorongással teli az átállás.

A nyugdíj körüli érzések ellentmondása

Teljesen természetes, ha ambivalensek az érzéseid, még akkor is, ha számolod vissza az órákat az utolsó munkanapodig. Sokaknak szuper munkájuk van, szeretik a kollégáikat, elégedettek a mindennapi rutinjukkal, ennek ellenére nehezen állnak át a nyugdíjas évekre. Normális, ha az ember szomorú, hiszen végignézve az életünkön, a nyugdíjba vonulás az utolsó életszakaszok egyike. A hétköznapok egy idő után üressé válhatnak, a magány és a pótolhatóság érzése pedig hatással lehet a közérzetre is.

Ne mondj le a boldogságról!
Ne mondj le a boldogságról!David Trood / Getty Images Hungary

Ezekből is jól látszik, hogy számtalan oka lehet annak, ha az ember rosszul éli meg a nyugdíjazását. Ahhoz, hogy megőrizd az érzelmi jólétedet, tudatosságra és tervezésre van szükség. De lehet-e bármit tenni, mint amit a közhelyes szerezz egy hobbit tanács javasol? Katherine King pszichológus szerint az első és legfontosabb lépés, hogy szánj időt arra, hogy átgondold, mi okozott örömet a munkavégzés során.

Ne csak a feladataidra gondolj, hanem mindarra, ami a munkáddal együtt járt. Sokan megdöbbenve szembesülnek azzal, hogy milyen fontos számukra a célkitűzés, a kreativitás, a jó társaság vagy épp az anyagi függetlenség és az ezzel járó biztonság. Vagy éppen azt szeretted benne, hogy a munkába járás csökkenti az itthon töltött órák számát, ahol hangos a szomszéd vagy van egy rendkívül makacs felnőtt gyereked, aki a világért sem hajlandó elköltözni. Miután megvan, hogy mi mindent szerettél a munkáddal kapcsolatban, szedd össze, hogy miként elégíthetnéd ki ugyanezeket az igényeidet a nyugdíjazás után.

Sokan arra számítanak, hogy nyugdíjazásuk után több időt tudnak majd a családjukkal, az unokájukkal tölteni, ezt azonban érdemes előre átbeszélni a rokonokkal. Ha ez nem opció, gondold végig, hogy milyen lehetőségeid vannak a barátaiddal való kapcsolattartásra és közösségi tevékenységek végzésére.

Ne hagyd figyelmen kívül, hogy bár lehet, hogy nem szeretted a munkádat, mégis üresnek és céltalannak fog tűnni az élet, miután befejezted a karrieredet. Gondold át, hogy mi mindent csinálsz szívesen, és tudatosan keress ezeknek helyet az életedben. Van, hogy az apró dolgok hiányoznak a legjobban. Ha úgy érzed, hiányzik az a fél óra, amit munkába menet a gondolataidba mélyedve töltöttél, szakíts időt rá, menj el sétálni vagy ülj autóba.

Ha megvan, hogy mi minden tett boldoggá akkor, amikor dolgoztál, és kitaláltad, hogy miként illesztheted be ezeket a dolgokat a nyugdíjas napjaidba, tartsd magad a tervhez, de ne legyél túl szigorú magadhoz! Bátran reagálj a változó igényeidre, kötelezettségeidre és a váratlan lehetőségekre is. A legfontosabb, hogy felismerd azokat a dolgokat, amik jó érzéssel töltenek el, és próbálj belőlük minél többet csempészni a mindennapjaidba.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra