Mindig tudod, hol van épp a gyereked vagy a párod? Eddig a pontig egészséges ez

GettyImages-114824976

A telefonunk már nemcsak telefonálásra és üzengetésre, de szórakozásra, fizetésre, sőt még nyomkövetésre is hasznos eszköz lehet. Vajon hol a határ abban, hogy folyamatosan tudjuk, hol jár a párunk, mit csinálnak a barátaink, vagy éppen tényleg ott van-e a gyerek, ahol mondta?

A lokátoralkalmazások, mint például a Find My Friends és a Life360, egyre népszerűbbek az elmúlt években. Ezek az alkalmazások lehetővé teszik számunkra, hogy valós időben nyomon követhessük barátaink és családtagjaink tartózkodási helyét. A céljuk elsősorban a biztonságérzet megteremtése és a nyugalom biztosítása lehet. Nem kell aggódni a gyerekért, aki egyedül sétál haza az iskolából, vagy a barátainkért, akik a hegyekben túráznak. Noha ezek az alkalmazások láthatóan bizonyos helyzetekben igenis hasznosak lehetnek, azért felmerül a kérdés, hogy hogyan hat ránk, ha folyton tudjuk mások hollétét, vagy mások folyton tudják a miénket?

Mások követésének mindennapos előnyei

Vita nélkül kimondható, hogy a helymeghatározó alkalmazások megkönnyíthetik az életünket. Használatukkal könnyebbé válhat a koordináció: könnyebben felkapjuk a gyereket az út szélén, vagy találjuk meg a barátainkat egy ismeretlen helyen. Nincs szükség keresgélésre és útbaigazításra, sok stresszt levehetnek a vállunkról az egyértelműen látható helyadatok.

Mások követése számos előnnyel járhat, de nem árt mérlegelni a hátrányokat is
Mások követése számos előnnyel járhat, de nem árt mérlegelni a hátrányokat isd3sign / Getty Images Hungary

A könnyedsége mellett nem elvehető tőle, hogy biztonságot teremthet számunkra. A szülők nyomon követhetik gyermekeik hollétét, a barátok pedig nyomon követhetik egymást a közös nyaraláson vagy egy péntek esti forgatagban. Ha valaki elveszett, veszélyben van, vagy egyszerűen csak segítségre van szüksége, az alkalmazás segítségével gyorsan megtalálhatjuk a tartózkodási helyét. Éppen ezért nyugalmat kölcsönözhet nekünk. Megnyugtató lehet az a tudat, hogy szeretteink biztonságban vannak, különösen akkor, ha távol vagyunk egymástól, és kevésbé tudjuk kontrollálni a helyzetet.

Fontos dilemmák, mielőtt a követés mellett döntesz

Mielőtt azonnal telepítenénk egy lokátorappot, és bevezetnénk az életünkbe, érdemes lehet végiggondolni a hátrányokat is, amik többnyire a mentális egészségünket és kapcsolatink jóllétét is tudják veszélyeztetni. A helymeghatározó alkalmazásokkal kapcsolatos egyik elsődleges probléma a magánélet megsértésének lehetősége. Ha valakit folyton nyomon követünk, az megsértheti a személyes határait. Ez akár a gyermekek esetében is igaz, akik úgy érezhetik, nem bíznak bennük a szülők, de a párkapcsolatba vetett bizalmat is alááshatja.

A folytonos megfigyelés akár dependenciát is kialakíthat. A gyerekek azt élhetik meg, hogy folyton kapcsolatban kell lenniük a szüleikkel, vagy a barátok esetében sokkal nehezebb lehet nemet mondani, ha a barátok látják, hogy éppen otthon töltjük az időnket, vagy a közelükben vagyunk. Sőt a másik oldalról felmerülhet, hogy miért is nem hívott el kávézni, amikor látom, hogy a környéken jár. Láthatóan a magánélet megsértésével nehezebben alakulnak ki az egészséges énhatárok, a bizalom és a valós biztonságérzet egy kapcsolatban, amik kulcstényezők lehetnek az egészséges működésükben.

Természetesen nem cél mindent azonnal démonizálni, hiszen a modern kori vívmányok számos előnnyel járnak. Sokkal fontosabb felhívni a saját vagy akár mások figyelmét arra, hogy képesek legyünk egyensúlyt tartani ezek használatában, hogy valóban az előnyök érvényesüljenek, és a hátrányok minél kevésbé legyenek jelen. A hátrányok és előnyök mérlegelése segíthet nekünk olyan biztonságos kereteket, szabályokat megfogalmazni a helymeghatározó appok használatában, ami mindenki számára elfogadható lehet. Nem szükséges folyton-folyvást látni, hogy hol van a gyermekünk, párunk vagy a barátunk, de elfogadható lehet megkérni őket a lokátor bekapcsolására, ha arra valóban szükség lehet.

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek