Itt van a nyelved hegyén, mégsem jut eszedbe: ezért hagy cserben az agyad

GettyImages-504761368

Itt van a nyelvem hegyén, csak nem jut eszembe, de tudom, hogy B betűvel kezdődik! Ismerős? Ez a lethologica jelensége, csak hogy legyen még egy újabb szó a szótárunkban, ami nehezen jut az eszünkbe.

Igaz, amikor úgy érezzük, hogy egy szó ott csücsül a nyelvünk hegyén, és hajszálak választanak el tőle, hogy kimondjuk, főleg a hétköznapi szavakra jellemző. Így megbocsáthatjuk magunknak, ha a cikk elolvasása után nem emlékszünk a lethologica kifejezésre. A jelenségben az a becsapós, hogy azt gondoljuk, mindjárt kimondjuk, de valójában mégsem. A helyzet általában vagy úgy oldódik meg, hogy az activityből jól ismerten körbeírjuk a feladványt, vagy más juttatja eszünkbe a keresett kifejezést. Ebben a néhány percben igazából képtelenné válunk visszakeresni és előhívni a memóriánkból azt, amit kimondanánk. Ez sokszor nagyon frusztráló, főleg teljesítményhelyzetben, máskor akár jókat is nevethetünk közösen azon, amikor egy mindennapi szó kiesik a fejünkből.

Érdekességek a félrenyelt szavakról 

A nehezen megmagyarázható jelenségekben az a jó, hogy biztosan van a világon egy olyan kíváncsi kutató, akinek céljává válik magyarázatot találni. Ilyen a lethologica is, amiről számos érdekesség napvilágot látott már:

  • Megnyugodhatunk, mert a jelenség univerzális. A világ minden tájáról megkérdezett emberek kilencven százaléka számolt be arról, hogy olykor a nyelvük hegyén ragadnak a szavak.
  • Meglehetősen gyakran előfordul, és ez a gyakoriság az életkorral csak növekszik. A fiatalok főleg heti egyszer, az idősebbek pedig inkább napi egyszer élik át a szófosztottságot.
  • Gyakori, hogy emlékszünk részinformációkra. Milyen betűvel kezdődik az adott szó, hány szótagos vagy mivel végződik.
  • A tulajdonnevekre nehezebben emlékszünk. Színészek neveit kitalálni így még nagyobb kihívás.
Nagyon frusztráló tud lenni, ha egy fontos szót nem tudunk kimondani
Nagyon frusztráló tud lenni, ha egy fontos szót nem tudunk kimondaniNoSystem images / Getty Images Hungary

Miért nem tudjuk a nyelvünk hegyéről kimondani szót?

A gondolataink szavakba öntése egy sokkal komplexebb folyamat, mint gondolnánk. Azért is tartjuk természetesnek, mert tudattalanul és többnyire erőfeszítés nélkül történik. Az agyunk ebben a folyamatban az elvont gondolatokat szavakba kezdi önteni, majd ezeket a szavakat hangokhoz kapcsolja. Amikor a nyelvünk hegyén ragad a szó, ez a bonyolult folyamat akad el. A jelenség nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha fáradtak vagyunk, de az is befolyásolhatja, hogy az adott információt mennyire jól „menti le”, azaz kódolja az agyunk, vagy milyen zavaró emlék interferál vele. 

A frusztráció abból fakad, hogy tudjuk, hogy ismerjük az információt, mégis képtelenség hozzájutni az adott pillanatban.

Nem éri meg ilyenkor a Google-hoz fordulni, mert inkább árt, mint használ, és inkább azt erősíti, hogy az adott szót újra elfelejtsük. A hibák megerősítik egymást, és egészen valószínű, hogy a következő helyzetben sem fog eszünkbe jutni a keresett színész neve vagy a lethologica szó. Több kutató szerint ez a jelenség arra sarkall minket, hogy egy információ jobban bevésődjön a memóriánkba, és ehhez mélyebb megértés szükséges. 

Mi segíthet a szó megtalálásában?

Könnyű válasz erre a kérdésre sincs. Ez a jelenség szinte elkerülhetetlen, de azon tudunk segíteni, hogy a korábban nehezen előhívható szavak később mégis sikeresen kimondhatóak legyenek. Ennek pedig az a titka, hogy magunktól jöjjünk rá a válaszra. Ebben sokszor segítségünkre lehetnek a körülöttünk lévők, akik néhány tippel segíthetik az előhívást. A szó puszta elolvasása nem elég, szükség lehet ugyanarra az útra, amin a szánkra jön a szó. A legjobb, ha megismételjük a szót némán vagy hangosan, ami segít helyrebillenteni a korábban berögzült negatív helytelen előhívást.

Jó emlékeztető lehet, ha egy fontos vizsga vagy előadás előtt ismét a nyelvünk hegyén ragad a szó, mert jelezheti számunkra, hogy még szükséges átrágni magunkat az anyagon néhányszor, hogy jobban bebetonozzuk a szükséges információt.

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra