18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Miért néznek kevesebb pornót a nők, mint a férfiak?

GettyImages-1155366970

A nők általában nem néznek pornót – korábban legalábbis azt hittük, hogy ez elsősorban a férfiak szórakozása. Az utóbbi időben azonban több olyan kutatás is napvilágot látott – a PornHubhoz és az xHamsterhez hasonló pornómegosztókkal való együttműködésben –, amikből egészen más látszik. Adatok szerint mára a felnőttfilmfogyasztók mintegy harmada nő, arányuk ráadásul folyamatosan növekszik.

De mit várnak a nők a pornótól? És miért vannak még így is kisebbségben a pornót néző férfiakhoz képest? Ezekre a kérdésekre szociológusok, pszichológusok és evolúciós biológusok keresik a választ.

Először egy kis biológia

Egyáltalán miért nézünk pornót? Miként lehetséges, hogy bár nem velünk történnek a dolgok, az erotikus képsoroktól éppen úgy izgalomba jövünk, mintha mi magunk is ott lennénk? A választ idegsejtjeink működésében kell keresnünk. 

Azokat a neuronokat, amelyek közreműködnek abban, hogy az ember izgalomba jöjjön a pornográf képektől, képsoroktól, tükörneuronoknak hívjuk. Ezek az idegsejtek felelősek azért, hogy puszta szemlélés közben mások érzéseit, hangulatait átélhessük. Empátiás készségünkre és szexuális életünkre gyakorolt hatásukról korábban már írtunk. De nem kell feltétlenül a szexre gondolni. Ha buszon utazva valakit nagyon nevetni hallunk/látunk, jókedve olyan ragadós, hogy egy idő után mi is nevetni kezdünk, és rémfilm közben is annak ellenére rettegünk, hogy pontosan tudjuk, semmi bajunk nem eshet a kanapén. Bár ezek az idegsejtek az emberben (és egyes főemlősökben, madarakban) nemtől függetlenül megtalálhatók, mind ez idáig keveset foglalkoztunk azzal, hogy a működésük hogyan hat a női szexualitásra. És úgy egyáltalán, korábban viszonylag keveset foglalkoztunk a pornó és a nők kapcsolatával.

De ennek vége!

Egy nemrégiben készült kutatásban – melyet az amerikai  Valparaiso Egyetem pszichológusai folytattak – több mint 2400 amerikai és magyar (!) nőt vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy hogyan hatottak pornófogyasztási szokásaik az általános szexuális elégedettségükre és párkapcsolatuk minőségére. Nos, úgy tűnik, hogy a kapcsolat nagyon is szoros. 

A kutatás egyfelől összefüggést tárt fel a rendszeres pornónézés és az izgalmi görbe közt: a pornót fogyasztó nők könnyebben és gyorsabban jöttek izgalomba, mint azok, akik nem néztek felnőttfilmeket és kevésbé jeleztek vissza orgazmussal kapcsolatos nehézségeket a párjuknak. Másrészt megállapította azt is, hogy a pornót fogyasztó nők inkább a fiatalabb és a magasabban képzett csoportok tagjai közül kerülnek ki. 

Egy szintén nemrégiben kijött, mintegy 100.000 főt érintő kutatás is hasonlót tapasztalt, már ami a pornót fogyasztó nők életkorát illeti: arra jutott, hogy a pornófogyasztó nők 33,8 százaléka 18 és 24 év közötti. Ugyanebben a kutatásban a nők mintegy 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a pornótól jobb lett a szexuális élete. 

Jó, de akkor miért nem néznek többet? 

Egy 2019-es Pornhub-közeli kutatás szerint az abban az évben az oldalt látogató felhasználók 32 százaléka volt nő, ami háromszázalékos növekedést jelent az előző évi adathoz képest. Az adat akkor is érdekes, ha tudjuk, hogy óvatosan kell vele bánni, mert a big data alapú számok sokszor torzítanak: könnyen előfordulhat, hogy nő fiókjából férfi néz pornót vagy fordítva.

Ők is nézik.
Ők is nézik.Guido Mieth / Getty Images Hungary

Madita Oeming, a német Paderborn egyetem kutatója azt vizsgálja, mennyire valós ez a növekedés, és hogy miért van az, hogy a növekedés ellenére a pornót fogyasztó nők még mindig kisebbségben vannak a férfiakhoz képest. Véleménye szerint – melyhez sok más kutató is csatlakozik – ennek inkább társadalmi, semmint biológiai okai vannak. Mint mondja, a nők pornófogyasztását még ma is stigmatizáltja a társadalom. 

„Nem állíthatjuk, hogy a férfiak szexuálisan tökéletesen szabadok lennének, hiszen őket is nagyon sok társadalmi szabály köti. De az az elképzelés, hogy a nők is szexuálisan aktív lények, hogy vannak vágyaik, hogy a szexből nemcsak a romantika, hanem a tiszta élvezet is érdekli őket, ma még mindig jóval kevésbé elfogadott dolog” – emeli ki.

A világ persze változik, ezt a szakértő is elismeri, sőt kiemeli, hogy 15–20 évvel ezelőtt bajosan találhattunk volna olyan magazincikket, amiben a 10 legjobb, nőknek való pornómegosztót gyűjtik össze, miközben manapság egyre inkább szalonképessé válik ez a téma. 

Oeming szerint a nyugati kultúrában nagyon erős átalakulás van folyamatban, aminek a részeként lassan rájövünk, hogy férfiak és nők nem annyira különböznek egymástól, mint amennyire azt korábban sulykolni szerettük. 

És mi van a biológiával? 

Az evolúciós biológus, Thomas Junker azonban más véleményen van. Véleménye szerint az, hogy a nők kisebbségben vannak a pornófogyasztást tekintve, nem társadalmi, hanem tisztán biológiai okokra vezethető vissza. Azok a változások ugyanis, amik az utóbbi időben végbementek a társadalomban, érintetlenül hagyják nők és férfiak biológiai különbségeit. 

„Az elmúlt évtizedek szexuális felszabadulása, az emancipáció nem okozott olyan lényegi változást, mint gondolnák” – mondja a biológus. A nők továbbra is egészen másként fogyasztanak pornót, mint a férfiak. Emellett maga a pornókínálat is nagyon erősen átalakul, egyre többféle zsáner jelenik meg, amiben a nők is jobban megtalálják a számukra megfelelő típust – teszi hozzá.

Junker szerint nem szabad megfeledkezni a férfiak és a nők közötti biológiai különbségekről, melyek nagyon erősen érintik a párválasztási szempontokat és a szexualitást is, ennek alapján pedig azt is nagyban befolyásolják, hogy mért, milyen és mennyi pornót néznek a nők. Szerinte nem a társadalmi stigma miatt néznek kevesebb pornót, hanem azért, mert genetikailag más jelegű ingerek okoznak nekik örömet, mint a pornó nyújtotta vizualitás. 

Míg a férfiak gyorsan és erőteljesen reagálnak a vizuális ingereke, a testalkatra, arcra, és a pornóban is többségében azt keresik, ahol fiatal, termékenynek tűnő nők vannak és ahol minden egyszerűen és tisztán látható, a nőket inkább az olyan stimulusok izgatják, mint intimitás vagy a beszéd. 

Junker szerint ezért van az, hogy a férfiak többségben vannak a pornónézésben. Ez ugyanis nem társadalmi, hanem biológiai kérdés.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra